نماد سایت نقش اقتصاد آنلاین

پیک تقاضای نفت طی دو دهه آینده

امیرمحمد درویش روزنامه نگار: فروش نفت ایران در شرایط تحریم، امری سخت و دشوار است که ایران توانسته باوجود این شرایط، روزانه یک میلیون و 200 هزار بشکه نفت را صادر کند. بسیاری از کارشناسان انرژی بر این باور هستند که ایران باوجود آنکه نفت را صادر می‌کند اما در بازارهای جهانی، از جایگاه و رتبه خوبی برخوردار نیست. ایران توانسته است مشتریان قبلی خود را حفظ کند و دلیل این موضوع، تخفیف‌هایی است که برای خریداران اعمال می‌کند.

سعید میرترابی، کارشناس انرژی درباره وضعیت نفت ایران و بحث حضور در بازار جهانی به گسترش نیوز گفت: در حال حاضر از نظر حضور ایران در بازار جهانی، آمارهای تخمینی وجود دارد و نمی‌توان به درستی اعداد و ارقامی را مطرح کرد. ایران در بحث صادرات و بر اساس حدس و گمان، روزانه یک میلون بشکه تا یک میلیون 200 هزار بشکه، صادرات دارد که باتوجه به شرایط تحریم، عدد قابل قبولی به حساب می‌آید. روش‌های اندازه گیری میزان صادرات وجود دارد اما چیزی که مطرح می‌شود، در نهایت یک میلیون و 200 هزار بشکه در طول روز است.

میر ترابی ادامه داد: زمانی که کشور در شرایط تحریم قرار دارد، قطعاً بحث صادرات و حضور در بازار جهانی، روند کاهشی پیدا می‌کند. اما باید گفت که ایران با استفاده از تولید بیشتر در حوزه نفت، توانسته است مشتریان خود را حفظ کند و البته تخفیف‌هایی که برای مشتریان خود اعمال می‌کند، در بحث صادرات بی تأثیر نبوده است.

وی افزود: در بحث مصارف داخلی باید گفت حدود 2 میلیون بشکه در کشور مصرف می‌شود. اما باوجود آنکه ایران توانسته با وجود تحریم و همچنین مصارف داخلی، صادرات داشته باشد، اما باید این نکته را هم درنظر گرفت که شرایط و رتبه ایران در بازار جهانی، کاهش پیدا کرده است. لازم به ذکر است که قبل از تشدید تحریم‌ها، ایران شرایط خوبی را در بازار جهانی و رقابت پذیری داشته است. ایران در زمان قبل از تشدید تحریم‌ها، حدود 4 میلیون بشکه نفت را به کشورهای خواهان نفت ایران صادر می‌کرد. تحریم‌ها و مصارف داخلی سبب شده است تا هر میزان که تولید می‌شود مصرف و صادر شود. درصورتی ایران می‌تواند جایگاه خوبی را در بازار جهانی داشته باشد که تولید را افزایش دهد.

عوامل مؤثر بر قیمت نفت

این کارشناس انرژی عنوان کرد: به طور کلی در فصول سرد، تقاضا برای سوخت‌هایی که برای تولید گرما مورد استفاده قرار می‌گیرند بیشتر است و همین امر سبب خواهد شد تا قیمت نفت در بازار نفت تاثیرگذار باشد. در نیم کره شمالی، باوجود فصل سرما و اینکه امسال سرما کم‌تر از حد معمول وجود دارد، می‌تواند بر روی تقاضا تأثیر گذاشته و قیمت نفت در بازار جهانی را تحت تأثیر قرار دهد.

وی گفت: بحران‌های روسیه و جنگ با اوکراین، شرایط کنترل شده‌ای پیدا کرده و شرایط غزه هم تقریباً به وضعیت تثبیت شده‌ای رسیده است، انتظار نمی‌رود که شوک بزرگی به عرضه و تقاضای بازار نفت به وجود آید. احتمال می‌رود بازار روند معمول خود را با توجه به تغییرات فصل طی می‌کند و تا محدوده 80 دلار تثبیت می‌شود. بازار نفت وضیعتی دارد که این امکان وجود دارد تا حوادث پیش بینی نشده بر روی قیمت طلای سیاه تأثیر زیادی بگذارد.

فروش نفت ایران

میرترابی در ادامه این گفت و گو و در ارتباط با آینده نفت گفت: به دلیل آنکه جهان، با سرعت بالایی به سمت انرژی‌های تجدید پذیر حرکت می‌کند، ظرف 2 دهه آینده، می‌توان تصور کرد که اگر بخواهیم نفت را با قیمت‌های معقول و با تقاضای مؤثر صادر کنیم، بیش از 2 دهه زمان نخواهیم داشت. البته به دلیل آنکه ما در منطقه نفت خیز قرار گرفته‌ایم و نفت در کشور ارزان تولید می‌شود، می‌توانیم تا 50 سال آینده هم نفت بفروشیم اما وضعیت بازار ممکن است شرایط را برایمان دشوار کند.

وی در پایان گفت: گمانه زنی‌ها به سمتی می‌رود که ما در 2 سال آینده، پیک تقاضای نفت را خواهیم داشت و بعد از آن، تقاضا برای خرید نفت، وارد یک روند نزولی خواهد شد. اگر این روند قطعی باشد، ما باید به دنیایی فکر کنیم که به تدریج از مشتریان نفت کاسته می‌شود و رقابت بر سر جذب مشتری‌های جدید بیشتر می‌شود چنین موضوعی می‌تواند شرایط را برای ما دشوار کند.

 

 

 

خروج از نسخه موبایل