نماد سایت نقش اقتصاد آنلاین

دولت به جای بخش غیرمولد اقتصاد به بخش مولد فشار وارد میکند

سعید شمس روزنامه نگار: بهمن آرمان گفت گفت: یکی از نمایندگان شاخص مجلس ششم اینطور گفته بود که چرا هر سال موعد سال نو، بلافاصله نهادهای مختلف تأمین کننده کالاهای عمومی مثل برق، آب، گاز، کرایه اتوبوس و … افزایش می‌دهند. البته در آن مقطع که اواخر دهه هفتاد و اواخر دهه هشتاد بود، تورم به شدت فعلی بالا نمی‌رفت. یعنی الان تورم به قدری سیر صعودی دارد که نمی‌شود، آن سیاست را اجرا کرد. به این معنی که سیاست خارجی سهم پررنگی در مناسبات اقتصادی دارد.

تحلیلگر مسائل اقتصادی در ادامه به«نقش اقتصاد» گفت: بازتاب‌های ناشی از اصلاح قیمت‌ها در آغاز هر سال، درآمدهای دولت را شدیداً کم می‌کند و باطبع پرداخت سوبسید افزایش پیدا می‌کند که در چنین حالتی نیاز برق کشور به 4 هزار مگاوات در سال افزایش پیدا می‌کند. در حالیکه اگر قیمت‌ها متناسب با نرخ تورم اصلاح شوند، دولت دچار کسر بودجه نمی‌شود و باطبع لازم نیست، دولت اسکناس چاپ کند و در نتیجه تورم فعلی به وجود نمی‌آید و فضای اقتصادی تا به این حد فعلی دچار شلختگی نمی‌شود.

وی افزود: مصرف برق در تابستان زیاد می‌شود و به همین دلیل دولت هم قیمت را بالا می‌برد تا از این طریق افزایش تقاضا جلوگیری کند. در ایران وضع به جایی رسیده است که اقدام برای هرگونه اصلاح قیمتی در بنزین یا گازوییل موجب گرانی عمومی می‌شود که این هزینه ساز است و کشور را با تاوان مواجه می‌کند. تاوان یعنی کوچک شدن سفره مردم، بالا رفتن غیرقابل تورم و مغفول ماندن تولید که این موارد را باید گره‌هایی کور در اقتصاد بدانیم.

استاد دانشگاه تصریح کرد: متاسفانه دولت به جای اینکه فشار را بر روی بخش غیرمولد اقتصاد وارد کند، روی بخش مولد وارد می‌کند. به طوریکه، هزینه انرژی برای تولید هر تن فولاد در عربستان 8 درصد، در قطر 4 درصد و در ایران به دلیل سیاست‌های غلط 18 درصد است تا موجب شود، بازارها را از دست بدهیم. همچنین میزان خسارت وارده به صنایع فولاد و پتروشیمی که به دلیل کمبود گاز در ورطه تعطیلی قرار گرفته‌اند، به بیش از 20 میلیارد دلار در سال جاری می‌رسد.

وی توضیح داد: اصرار تصمیم گیران و مسئولین دولت و دستگاه‌های دیگر به سیاست‌های پوپولیستی عملاً کمکی به اقتصاد کشور نکرده و حتی ضربه‌های بسیار سنگینی تحمیل کرده است. دولت باید جلوی قاچاق سوخت را به طور جدی پیگیری کند اشتغالزایی غیرمولدی که در سیستان و بلوچستان و مناطق غربی کشور ایجاد شده باید از بین بود. تاکید این است، همه این سیاست‌ها هزینه ساز و نگران کننده هستند که بازتابشان در سفره‌های مردم و همچنین ذهن پریشان جامعه ملموس است.آرمان در پایان گفت: کشور ایران هم بنزین کافی دارد، هم به میزان لازم از برق برخوردار است و هم منابع عظیم نفتی دارد تا بتوان گفت، شرایط پیچیده فعلی و تنگناهای عدیده‌ای که نظم اقتصاد را کاملاً به هم ریخته‌اند، به راحتی قابل رفع هستند. یعنی کافی است، به کارگیری متخصصین اولویت باشد تا از این طریق تصمیم گیرانی تصمیم بگیرند که از شرایط و بایدها و نبایدها آگاهی کاملی داشته باشند که در اینصورت بسیاری از مانع‌های موجود برچیده شود.

خروج از نسخه موبایل