رضا توسلی تحلیلگر اقتصادی: به طور معمول در پایان سال تقاضا برای ارز افزایش مییابد که این موضوع دلایل گوناگونی دارد. از مهمترین عوامل افزایش تقاضای ارز در آستانه عید نوروز، افزایش مسافرتهای خارجی است که معمولاً سفرها به خصوص به کشورهای همسایه در این ایام افزایش مییابد که این مسافرتها به دو بخش زیارتی و تفریحی تقسیمبندی میشود.
عامل دوم نوسانات نرخ ارز، واردات کالای قاچاق و برخی رفع تعهدهای ارزی صوری است، این موضوع موجب میشود تا تقاضا برای ارز در بازار غیر رسمی بیشتر شود.
البته باید به این موضوع هم اشاره کنم که بخشی از افزایش تقاضای ارز در کشور ناشی از افزایش انتظارات تورمی است و عوامل بنیادی اقتصادی ندارد.
پایش مستمر اعتبارات ارزی برای مشتریان بانکها کمک شایانی میکند که ساماندهی بازار ارز صورت بگیرد و مانع محکمی برای دلالان، سودجوان و سفته بازان بازار ارز خواهد بود که در نتیجه تلاش زیادی برای ملتهب نشان دادن بازار نمیکنند. این افراد با دامن زدن به اخبار غیر مرتبط بین المللی، سعی در بحران آفرینی در داخل کشور دارند.
مردم باید بدانند انجام وظیفه بانک مرکزی و ساماندهی تسهیلات ارزی و پایش مستمر آنها منجر به کاهش نرخ ارز خواهد شد و بنابراین هیچگاه فریب دلالان، سفته بازان و سودجویان را نخورند و از خرید هیجانی ارز خودداری کنند.اگر برخی تصمیم دارند که از تورم مصون بمانند، توصیه بنده این است که به جای خرید هیجانی دلار مایحتاج اساسی زندگی خود را خریداری کنند، به عنوان نمونه اگر لوازم خانگی احتیاج دارند، لوازم مصرفی مورد نیاز را خریداری کنند.خوشبختانه اتفاق خاصی در متغیرهای بنیادی اقتصاد ایران رخ نداده و تأمین ارز کالاهای وارداتی به خوبی پیش میرود؛ اما نیاز به نظارتهای مستمر نهاد ناظر است، بنابراین انتظار افزایش نرخ ارز به بیش از 60 هزار تومان وجود ندارد و چنانچه صادرات بیشتر و فروش نفت تقویت شود، شاهد کاهش نرخ ارز در سال آینده هم خواهیم بود.مردم اسفند سال گذشته را به خاطر بیاورند، در آن زمان نرخ ارز خیلی سریع رشد کرد و از کانال 50 هزار تومان تا کانال 60 هزار تومان اوج گرفت، اما با آرام شدن فضای کشور، نرخ دلار تا کانال 49 هزار تومان عقب نشینی کرد. این امید است با افزایش درآمدهای ارزی و اقدامات بانک مرکزی، مجدداً روند کاهشی تکرار شود و نرخ ارز به کانالهای مناسبتر برگردد.