محمد امین سامنی روزنامه نگار: صنعت نفت آمریکا، 60 سال است که با لابیگری علیه حمایتهای دولتی از فناوریهای سبز مانند پنلهای خورشیدی و خودروهای برقی، مانع توسعه آنها شده است. انجمنهای تجاری در آمریکا و اروپا به بهانه حمایت از رویکرد فناوری خنثی برای جلوگیری از آسیبهای ناشی از سوزاندن سوختهای فسیلی، مانع از سرمایهگذاری دولتی در تحقیق و توسعه فناوریهای سبز میشوند.
نکته جالب اینجاست که این شرکتها در ابتدای کار خود از حمایتهای دولتی استقبال میکردند و تا به امروز از مزایای آن بهره بردهاند، اما اکنون با حمایت از فناوریهای سبز که رقیب سرسخت آنها محسوب میشوند، مخالفت میکنند.
این تحقیقات بر اساس تحلیل اظهارات عمومی موسسه نفت آمریکا (API) و FuelsEurope در طول چند دهه تهیه شده است. آمارها نشان میدهد که صنعت نفت از دهه 1960 با تلاش برای متقاعد کردن قانونگذاران به عدم حمایت از فناوریهای سبز، به طور سیستماتیک مانع توسعه آنها شده است.
صنعت نفت با بهانههایی مانند نیاز به تحقیقات بیشتر و نبود شواهد کافی برای اثربخشی فناوریهای سبز، سعی در به تأخیر انداختن پیشرفت آنها داشته است.
صنعت نفت از تاکتیکهای لابیگری پرهزینه برای نفوذ در سیاستهای دولتی و جلوگیری از تصویب قوانینی که به نفع فناوریهای سبز باشد، استفاده کرده است.به نقل از گاردین، صنعت نفت از دهه 1960 علیه حمایتهای دولتی از فناوریهای کم کربن مانند پنلهای خورشیدی، خودروهای برقی و پمپهای حرارتی لابیگری کرده است.این صنعت با بهانه فناوری خنثی تلاش کرده است تا از سرمایهگذاری دولتی در تحقیق و توسعه فناوریهای سبز جلوگیری کند. این در حالی است که خود صنعت نفت از یارانههای دولتی قابل توجهی بهره میبرد.
اختصاص یارانههای هنگفت به صنعت نفت
بر اساس گزارش صندوق بین المللی پول، در سال 2022، کل یارانه سوختهای فسیلی به 760 میلیارد دلار در آمریکا و 310 میلیارد دلار در اتحادیه اروپا رسید.
برخی از بزرگترین شرکتهای نفتی جهان در پروژههای انرژی پاک سرمایهگذاری کردهاند زیرا تحت فشار فزاینده فعالان، سرمایهگذاران و دولتها قرار گرفتهاند. آنها با داشتن بودجه زیاد و مهندسان ماهر، استدلال کردهاند که میتوانند گذار به اقتصاد بیکربن را رهبری کنند. اما حجم سرمایهگذاریهای آنها در فناوریهای سبز در مقایسه با یارانههای دریافتی و سودهای هنگفت آنها بسیار ناچیز است.
گزارش آژانس بینالمللی انرژی (IEA) در ماه نوامبر نشان داد که شرکتهای نفت و گاز تنها یک درصد از سرمایهگذاریهای انرژی پاک را به خود اختصاص دادهاند.
تحقیقات نشان میدهد که صنعت نفت برای حفظ منافع خود، مانعی بزرگ در مسیر توسعه فناوریهای سبز بوده است. همچنین اقدامات دولتی برای مقابله با نفوذ صنعت نفت و تسریع در گذار به انرژی پاک ضروری است.
راهکارهایی برای مقابله با اقدامات صنعت نفت
اما چگونه میتوان آثار لابیگری صنعت نفت را علیه سرمایهگذاری در فناوریهای سبز کاهش داد؟ راهکارهای زیر میتواند مؤثر باشد:
– افزایش آگاهی عمومی در مورد تلاشهای صنعت نفت برای مقابله با فناوریهای پاک،
– حمایت از سیاستهای دولتی که به نفع توسعه و استقرار فناوریهای سبز باشد،
– تشویق به سرمایهگذاری در تحقیق و توسعه در مورد فناوریهای پاک.
اکنون باید با افزایش آگاهی عمومی و حمایت از سیاستهای دولتی مناسب، در برابر نفوذ صنعت نفت ایستاد و به توسعه و استقرار فناوریهای سبز سرعت بخشید.