حمید اسدی کارشناس بازار سرمایه: درآمد صندوقهای موسوم به درآمد ثابت، واقعاً ثابت و فیکس نیست و تلرانس دارد. در نتیجه اینکه میگویند درآمد این صندوقها ثابت است، گزاره غلطی است. شاید بهتر باشد گفته شود با تضمین حداقل درآمد. بنابراین به نظر من خوب است که در سازمان بورس چنین مصوبهای گذاشته است.
قرار نیست سازمان بورس و بازار سرمایه محل تضمین سود بانکی باشد. صندوقهای درآمد ثابت رسالتی دارند که مانند اسفنج عمل کنند. یعنی در زمانی که بازار سهام بازدهی لازم را ندارد، پول را در خود نگه دارند و هر زمان که بازار روند گرفت، این پول را دوباره به بازار پس بدهند. به معنای دیگر، سرمایهگذار بگوید صندوق درآمد ثابت در بازار سرمایه است و به جای اینکه پول را به بانک ببرم و دردسرهای انتقال وجه را تحمل کنم، پول را به صندوق درآمد ثابت ببرم.
اما صندوقهای درآمد ثابت به بخش عمدهای از بازار سرمایه تبدیل شدهاند و سهام به حاشیه رفته است. بنابراین با توجه به جمیع این جهات، سازمان مقررات خوبی را از تصویب گذرانده است.
ما در بازار سرمایه صندوقی با عنوان درآمد ثابت نداریم بلکه صندوق با تضمین سود حداقلی داریم. به نظر من حتی سازمان باید سرمایهگذاری در این صندوقها را هم موقتی کند.
بهعنوان مثال، یک فرد سرمایهگذار یا یک کد نباید بتواند پول خود را بیش از 6 ماه در صندوقهای درآمد ثابت قرار دهد. چراکه این بازار سرمایه است و صندوق درآمد ثابت در آن معنی ندارد. اگر فردی میخواهد مدل درآمد ثابت عمل کند باید سرمایه خود را به بانک یا بازار ملک ببرد که ریسک نداشته باشد. بازار سرمایه همواره ریسک داشته و خواهد داشت.
حتی اگر صندوقهای درآمد ثابت بخواهند میزان بیشتری از سبد خود را از سهام بچینند، همچنان مجبورند اصل سود را تضمین کنند و در نتیجه ریسک بالایی را متحمل میشوند که طبعاً زیر بار آن نمیروند. این در واقع یک دومینو است.
وقتی یک حقوقی مبلغ هزار میلیارد تومان سرمایه خود را در صندوقهای درآمد ثابت میگذارد و سود سالانه بالای 30 درصد تضمینشده میگیرد، هیچ انگیزهای برای ورود به بازار سهام ندارد.