مِهردخت میرزایی روزنامه نگار: شاخص کل بازار سرمایه در روز شنبه 12 آبان ماه 1403 افزایشی بود؛ به طوریکه در پایان معاملات، حدود یک سوم نمادها در محدوده مثبت قرار گرفتند و گروه فلزات اساسی نیز، بیشترین ورود پول را داشت. بازدهی شاخص کل 25/0 صدم درصد مثبت بود و با 5 هزار واحد افزایش، عدد 2 میلیون و 61 هزار و 200 واحد را ثبت کرد و عدد شاخص کل هموزن نیز، 670 هزار و 400 واحد و تقریباً بدون تغییر بود و شاهد حدود 30 واحد افزایش بودیم. ارزش معاملات خُرد روز گذشته به 4 هزار و 600 میلیارد تومان رسید و برآیند خرید و فروش افراد حقیقی، خروج 200 میلیارد تومان پول را از سهام نشان میداد. «ذوب»، «فولاد»، «شپنا» و «وبملت» نمادهای پُرتراکنش بودند و «فولاد»، «فملی»، «نوری» و «شپدیس» نیز، بیشترین تأثیر مثبت بر شاخص را داشتند و بیشترین تأثیر منفی هم، مربوط به نمادهای «کچاد»، «شپنا»، «کگل» و «فارس» بود. دیروز شاهد بازار نوسانی بودیم و ابتدا، تقاضا برتری داشت ولی به تدریج، عرضهها بیشتر شدند و در پایان معاملات حدود 30 درصد نمادها در محدوده مثبت قرار گرفتند.
محمدصادق میرزایی، تحلیلگر مالی در گفتگو با «نقش اقتصاد» در خصوص روند بازار سرمایه تا پایان سال 1403 بیان کرد: اگرچه بازار سرمایه از هفته گذشته سبزپوش شد ولی باید دید در این سالها چه اتفاقی افتاد که بازار با افت روبرو شد. گاز و برق صنایع، نبود مدیریت صحیح، کسری بودجه، فروش اوراق دولتی و… برخی از عواملی هستند که باعث شدهاند تا بازار سرمایه جذابیت زیادی نداشته باشد و حاشیه سود شرکتها نیز، به شدت کاهش پیدا کند که دلیل آن، نبود مدیریت صحیح منابع و همچنین، نبود تصمیمگیری درست در مسائل اقتصادی به ویژه در خصوص مباحث مالی شرکتها بوده و درواقع، همین موضوع باعث شده است تا به نوعی، فرار سرمایه رخ دهد.
این تحلیلگر مالی گفت: علاوه بر این عواملی که به آنها اشاره کردم، ریسکهای موجود در منطقه و درگیرهایی که رخ دادند باعث افزایش ریسکهای سیستماتیک شدند و به ریزشهای بازار سرمایه دامن زدند و باعث شدند تا حاشیه سود شرکتها جذاب نباشد و همچنین، ریسکها بالا باشند و در بخش دولتی مسائل اقتصادی تصمیمگیری درستی وجود نداشته باشد و همین موضوع، بستری برای بازارهای موازی مثل طلا و دلار فراهم کرد تا آنها رشد کنند و فرار سرمایه از بورس رخ داد و به سمت بازار ارز و طلا کشیده شد.
محمدصادق میرزایی با اشاره به تأثیر انتخابات آمریکا بر اقتصاد ایران تأکید کرد: سیاستهای آمریکا، سیاستهای سیستمی هستند و تصمیمگیریها را سیستم میگیرد؛ نه فرد. بنابراین انتخاب ترامپ یا هریس میتواند در کوتاهمدت بر بازارها اثر بگذارد. اما روند اصلی را دادههای اقتصادی و سیاستهای کلان تعیین میکنند که در این صورت، تغییر محسوسی در آن ایجاد نمیشود؛ بنابراین همین روند ادامه پیدا میکند؛ مگر این که اتفاق خاصی بیفتد. به طور مثال؛ قرار باشد توافق جامعی رخ دهد و سرمایهگذار خارجی جذب شود و تغییرات چشمگیری در زیرساختهای صنایع به وجود بیاید و فارغ از آن، تصمیمگیری پولی – مالی بدرستی صورت بگیرد که این اتفاقها باعث میشوند تا وضعیت بازار سرمایه بهتر شود. این تحلیلگر مالی با اشاره به شیوه مناسب سرمایهگذاری افراد در شرایط اقتصادی فعلی تصریح کرد: بنده پیشنهاد میکنم با توجه به این که در شرایط خاورمیانه هستیم و این اواخر، تنشها وجود داشتهاند و از آنجایی که تا توافق جامعی حاصل نشود تنشها ادامهدار خواهند بود بهتر است که تا 50 درصد سبد سرمایهگذاری به صندوقهای طلا اختصاص داده شود؛ چراکه نه تنها شرایط امنیت نگهداری دارند بلکه معاف از مالیات هستند و در کنار بازارگردانی جذابی که دارند سبدگردانی مناسبی میشوند و این میتواند خیلی خوب باشد. در نتیجه، افراد میتوانند حداقل، 50 درصد پورتفوی خود را به صندوقهای طلا اختصاص دهند.
محمدصادق میرزایی با اشاره به سرمایهگذاری در نقره خاطرنشان کرد: توصیه به خرید نقره فیزیکی نمیکنم و طلای فیزیکی برای خرید مناسب است به ویژه طلای آب شده و شمشهای شرکتی اما نقره فیزیکی مناسب نیست. به همین دلیل، منتظر هستیم تا صندوقهای نقره در بورس راهاندازی شوند که بتوانیم روی صندوقهای نقره سرمایهگذاری کنیم و در بورس، سرمایهگذاری غیرمستقیم روی نقره انجام شود که این میتواند بهترین نوع سرمایهگذاری در زمینه نقره باشد و علاوه بر این، دوستانی که در آتی نقره فعال هستند، میتوانند به فعالیت خود ادامه دهند و این هم میتواند جذاب باشد. اما آمدن صندوقهای نقره در بورس باعث میشوند که در معاملات نقره و گواهیهای نقره نیز، شاهد رونق باشیم که این موضوع هم، میتواند به جذابیت بازار نقره کمک کند ولی نقره فیزیکی به علت نقششوندگی پایینی که دارد اصلاً توصیه نمیشود.