وحید شقاقی شهری کارشناس اقتصادی: آقای همتی تلاش کرد که نرخ دلار نیمایی را به نرخ بازار آزاد نزدیک کند. هدف از این سیاست نیز جلوگیری از رانتهای ارزی، ایجاد مشوقهای صادراتی و بهبود تراز تجاری بود.
متاسفانه این سیاست درست، با شرایط پرالتهاب منطقه مصادف شد و ناهمخوانی سیاست درست وزارت اقتصاد با شرایط ملتهب منطقه، رشد نرخ دلار بازار آزاد و عقبماندگی نرخ نیمایی را در پی داشت. بنابراین ریشه افزایش نرخ دلار شرایط پرالتهاب منطقه است؛ نه سیاستهای وزارت اقتصاد.
التهابات منطقه و ابهامات پیرامون نتیجه انتخابات آمریکا بر قیمت دلار بر بازار آزاد دلار سایه افکنده است تعیین تکلیف انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باعث میشود که بخشی از نااطمینانیها از بین بروند. راهبردهای تحریمی دونالد ترامپ و کامالا هریس، نامزدهای ریاست جمهوری آمریکا، در بلندمدت مشابه یکدیگر است؛ با این وجود، در کوتاهمدت، تاکتیک آنها در مواجهه با تحریمها متفاوت است.
تمرکز ترامپ بر تحریمهای فشار بزرگ است که میتوانند به سرعت روی بخش نفت ایران تاثیر بگذارند؛ به همین دلیل در صورت پیروزی او در انتخابات، احتمالا نرخ دلار حدود 10 درصد افزایش پیدا خواهد کرد.
امکان مهار نرخ دلار در این شرایط وجود دارد اما پیشنیاز آن، تغییر دوباره سیاستهای ارزی است. دولت برای مهار قیمت دلار در بازار آزاد باید سیاستهایی از جمله کنترل حساب سرمایه و ساماندهی جریان ورودی و خروجی اقتصادی ایران و جلوگیری از قاچاق کالا را اجرا کند.
در شرایط التهاب، خروج سرمایه و سفتهبازی تشدید میشود و جلوگیری از این موارد، ملزم به اعمال سیاستهای سختگیرانه است. با این وجود، اعمال و ساماندهی سیاستهای ذکر شده، نیازمند یک دوره زمانی حداقل دو تا سه ماهه است.