نماد سایت نقش اقتصاد آنلاین

«نقش اقتصاد» به بررسی شرایط افزایش وام مسکن می‌پردازد؛ وام مسکن در بن بست؟!

المیرا بابایی روزنامه نگار: اخیراً مجلس در حال بررسی طرحی است که براساس آن، همه بانک‌ها باید 20 درصد منابع خود را در اختیار بانک مسکن قرار دهندتا میزان وسرعت پرداخت وام مسکن بهبود یابد این درحالی است که تاکنون بانک‌ها به انحای مختلف از زیربار وام دادن در بخش مسکن خصوصاً در طرح‌های نهضت ملی مسکن که حتی با سخت گیری بانک مرکزی هم همراه شد شانه خالی کردند. به همین دلیل افزایش سقف تسهیلات مسکن با موانعی همراه است که حتی با تهدیدهای دولت و بانک مرکزی هم راه به جایی نبرده است.

آمارهای بانک مرکزی درمورد میزان مشارکت و عملکرد بانک‌ها در قانون جهش تولید مسکن نشان می‌دهد که تا پایان مهر ماه امسال 15 بانک ریالی وام در نهضت ملی مسکن به متقاضیان پرداخت نکرده‌اند درحالیکه طبق قانون جهش تولید مسکن، بانک‌ها مکلف به پرداخت 20 درصد از تسهیلات پرداختی خود به ساخت مسکن بودند و اگر این بند از قانون اجرایی نشود، بانک‌ها مشمول پرداخت جریمه به دولت می‌شوند. براساس این قانون، اگر بانک‌ها به این وظیفه تمکین نکنند، باید معادل یک‌پنجم سهمیه تکلیفی انجام‌نشده، جریمه به سازمان امور مالیاتی پرداخت کنند.

غلامرضا شریعتی، عضو کمیسیون عمران مجلس در ارتباط با افزایش تسهیلات ساخت مسکن گفت: وام مسکن در حال حاضر 550 میلیون تومان است. این مبلغ با توجه به تورم دیگر پاسخگوی نیاز متقاضیان نیست و کمکی به آنها نمی‌کند. ازطرفی یکی از مهم‌ترین سرمایه‌های اجتماعی دولت‌ها اعتماد عمومی است. دولت‌ها مختلف تلاش می‌کنند اعتماد مردم را جلب کنند که این امر بسیار مهم است. زیرا اگر مردم اعتماد خود را به دولت از دست بدهند، همراهی لازم را با سیاست‌هایی که به اجرا گذاشته می‌شود، نخواهند داشت.

شریعتی افزود: این که دولت‌ها بتوانند ارتباط دو طرفه‌ای با مردم برقرار و به انحای مختلف ثابت کنند که طرف مردم هستند، از اهمیت حیاتی برخوردار است. متأسفانه شاهد هستیم دولت با برخی اقدامات در حال خدشه‌دار کردن اعتماد عمومی است. به طور مثال، با وجود این که پنج ماه از تصویب مصوبه تسهیلات 800 میلیون تومانی ساخت مسکن می‌گذرد، هنوز شاهد اجرای آن نیستیم. در حالی مصوبه افزایش تسهیلات ساخت مسکن اجرایی نشده است که مسئولان اقتصادی و شخص رئیس بانک مرکزی در جلسه تصویب این مصوبه حضور داشته‌اند، مصوبه رسانه‌ای شده است و مردم منتظر دریافت این تسهیلات هستند.

عضو کمیسیون عمران مجلس تصریح کرد: وام مسکن در حال حاضر 550 میلیون تومان است. این مبلغ با توجه به تورم دیگر پاسخگوی نیاز متقاضیان نیست و کمکی به آنها نمی‌کند.

وی ادامه داد: بر اثر تورم هزینه ساخت و ساز و از جمله مصالح ساختمانی به حدی بالا رفته است که افزایش تسهیلات ساخت مسکن از 550 به 80 چمیلیون تومان یک ضرورت بود. بر همین اساس، در شورای عالی مسکن مصوبه تسهیلات 800 میلیون تومانی تسهیلات ساخت مسکن را داشتیم.

این نماینده مجلس گفت: تصویب قوانین و آیین‌نامه‌ها یک امر است و اجرای آنها امری دیگری است. با وجود این که این مصوبه حدود پنج ماه پیش در شورای عالی مسکن به تصویب رسید، هنوز شاهد اجرای آن نیستیم.

شریعتی گفت: مجلس شورای اسلامی این موضوع را از شورای عالی مسکن پیگیری می‌کرد که رقم تسهیلات افزایش پیدا کند. حالا هم که این موضوع تصویب شده است و مصوبه تسهیلات 800 میلیون تومانی ساخت مسکن را داریم، خواستار اجرای آن هستیم.

وی ادامه داد: نامه بیش از 100 تن از نمایندگان مجلس به شخص رئیس جمهور که در آن خواستار اجرای مصوبه تسهیلات 800 میلیون تومانی ساخت مسکن شده‌اند، در واقع درخواست چند میلیون ایرانی از رئیس جمهور برای اجرای این مصوبه است. زیرا نمایندگان به نمایندگی از مردم حرف می‌زنند و عمل می‌کنند و عدم ابلاغ مصوبه فوق، ضربه بزرگی به موجب اعتماد عمومی مردم به دولت و حاکمیت می‌زند.

وی در پایان گفت: اعتماد بزرگترین سرمایه اجتماعی دولت‌هاست که نباید اجازه دهند به راحتی خدشه‌دار شود. دولت باید شرایط لازم را برای اجرای مصوبه تسهیلات 800 میلیون تومانی ایجاد کند.

خروج از نسخه موبایل