مرضیه خوشکار روزنامه نگار: 21 خرداد ماه امسال بو که وزارت نیرو در نامهای به فعالان صنعت اعلام کرد که قرار است هفتهای یک روز قطعی برق برای آنها اعمال شود اما طولی نکشید که این قطعیها به دوروز و سپس به سه روز در هفته رسید. این درحالی است که هر سال هشدارقطعی برق از 15 خرداد ماه اعلام و در تیر و مرداد ماه اعمال میشد اما امسال این محدودیتها از 7 و 8 خردادماه آغاز شد. که برگ زرین دیگری از کمک به صنایع و تولید کشور است.
بر اساس گزارش سازمان بورس، حاشیه سود خالص صنایع منتخب بازار سرمایه در تابستان 1401 معادل 19.2 درصد و در تابستان 1402 معادل 16.7 درصد بوده است در حالی که در تابستان امسال به 13.6 درصد رسیده است. اگر به این شاخص، قطعی برق صنایع را نیز اضافه کنیم مشخص است که هرچه قطعی برق بیشتر شود سود صنعت نیز کاهش یافته و به کاهش 30 درصدی سود خالص میرسیم.
گذشته از زیان مالی واحدهای صنعیت، هر واحد صنعتی یا تولیدی دارای تعهداتی در بازار هدف میشود و این تعهدات هزینههایی را بر دوش صاحب آن صنعت قرار میدهد که موظف به تأمین آن است بنابراین با قطع برق، این فرآیند انجام تعهدات با مشکل رو به رو شده و حتی در بسیاری از مواقع متوقف میشود. این درحالی است که طبق ماده 25 قانون بهبود فضای کسب و کار واحدهای تولیدی و صنعتی نباید در اولویت قطعی برق قرار بگیرند درصورتی که قبل از برنامه خاموشی منازل صنایع در اولویت قطع قرار گرفته بودند.
حسین افضلی مدیرعامل سابق برق منطقهای مازندران و گلستان درگفتگو با «نقش اقتصاد» گفت: دولت با کمبود شدید برق و گاز روبه روشده است و چارهای جز خاموشی برق بخش خانگی و صنایع را ندارد ازطرف دیگر خاموشی صنایع به رکود تولید و به تبع آن به افزایش تورم درجامعه منجر میشود این درحالی است که مردم هم دیگر بیش از این تحمل قطعی برق را آن هم دراین سرمای زمستان ندارند.
این کارشناس برق افزود: روزی 2 ساعت برق بخش خانگی قطع میشود و صنایع هم بیش از توان خاموشی و زیانهای ناشی از قطع برق و گاز را ندارند دراین میان هم دولت همکاری لازم برای ساخت نیروگاه خورشیدی و بادی ندارد. ازطرف دیگر، یکی از معضلات ساخت نیروگاه مسئله زمین است که اداره منابع طبیعی و شهرکهای صنعتی حاضر نیست زمینهای بایر را که نه قابلیت کشت دارد و نه دارای آب است را به سرمایه گذاران بدهد.
وی بیان کرد: شهرکهای صنعتی برای 1 ونیم هکتار که به تولید برق 1 مگابایتی بپردازد متری 700 هزار تومان از سرمایه گذاران برای فروش زمینها میگیرد که 10 میلیارد تومان تنها برای خرید زمین باید اختصاص دهد این درحالی است که در کشورهای عربی برای تولید انرژیهای پاک تسهیلات مختلفی ازجمله اهدای رایگان زمین به همراه دیگر انشعابات آن که شامل آب، برق و گاز هم میشود و همین امر عاملی برای ورود سرمایه گذار به این بخش میشود.
افضلی معتقد است: نه قانون درستی برای حمایت از صنایع و حل مشکل مرتبط با ناترازی انرژی وجود دارد و نه تلاشی برای تصویب قانون جدیدی درحمایت از مشکلات حوزه ناترازی انرژی به صورت دوفوریتی درمجلس صورت میگیرد. دولت نیز از دادن زمین به سرمایه گذاران و تولید انرژیهای نو امتناع کرده و حاضرنیست حتی با سرمایه گذاران این بخش قراردادهای یکساله ببندد تا آنها را به بوته آزمایش بگذارد.مدیرعامل سابق برق منطقهای مازندران و گلستان با اشاره به شرایط ناترازی شدید گاز و برق در کشور گفت: هرساله 10 درصد از ذخیره گاز کشور کاهش مییابد درحالیکه میزان مصرف گاز وبرق به طور متوسط 4 تا 5 درصد رشد دارد ازسویی دیگر باتوجه به شرایط اقتصادی کشور بیش از این هم نمیتوان تولید کرد چرا که حجم مخازن کشش ندارد به همین دلیل شرایط هرسال بدتر از سال قبل خواهد شد.وی تاکید کرد: اگر حداقل هزارسرمایه گذار به میزان 1 مگابایت وارد عرصه انرژیهای پاک شوند 10 هزارمگابایت میتوان تولید برق کرد همچنین با ارائه تسهیلات بانکی میتوان نیروگاههای خورشیدی و بادی را هم در مدار تولید انرژی کشور قرار داد و بسیاری از مشکلات ناشی از ناترازی انرژی را حل کرد. به طوری که ژاپن با استفاده از همین روش توانست درعرض 3 سال مشکلات ناترازی خودرا باوجود مصرف بالای انرژی حل کند.