مُسَکِن فروش متری مَسکن

0
88

صدیقه بهزادپور روزنامه نگار: فروش مسکن متری از سال 1399 آغاز شد و به این ترتیب دولت در صدد برآمد تا آرزوی صاحبخانه شدن مردم حتی به قیمت داشتن یک متر، برآورده کند. طرحی که از ابتدا موافقان و مخالفان بسیاری را به همراه داشت، گروهی معتقدند اجرای این طرح امکان خرید مسکن با توجه به قدرت خرید افراد را ممکن میسازد تا به تدریج بتوانند با جمع آوری اندوختههای تدریجی خود، صاحبخانه شوند. اما گروهی دیگر نیز معتقدند؛ خانه دار شدن مردم نیاز به پشتوانههای قویتر برای ورود سرمایه گذاران و تأمین زمین مناسب برای ساختن خانه به ویژه برای دهکها کم درآمد دارد و فروش متری مسکن فقط به ایجاد بازار ملتهبی در کنار دیگر بازارها مانند خرید و فروش طلا و دلار و … منتهی میشود.

سید محمد کسائیان کارشناس حوزه مسکن در این باره به «نقش اقتصاد» گفت: ساخت مسکن یکی از وظایف اصلی دولت‌ها برای مردم به ویژه دهک‌های پایین جامعه است، ساخت مسکن مهر، مسکن ملی و … نیز در این راستا صورت گرفته است، هر چند صاحب خانه کردن مردم به هر شکلی رویکردی مثبت تلقی می‌شود اما هیاهوی فروش مسکن به شکل متری و هیجان ناشی از آن نیز به نوعی به گرانی کاذب مسکن منتهی می‌شود در حالی که همچنان زیرساختِ مناسبی دراین حوزه وجود ندارد و التهابات بازار مسکن نه تنها از بین نرفته است بلکه، به این امر به آن دامن نیز زده می‌شود.

این کارشناس معتقد است: طرح‌های این چنینی تا زمانی که سرمایه گذار مناسبی وجود نداشته باشد، فرصت اجرایی شدن به شکل مناسب را نمی‌یابند، از این رو طرح‌هایی مانند ساخت یک میلیون واحد مسکونی نیز تا زمانی که زمین و سرمایه گذار مناسبی در شرایط کنونی برای آن پیدا نشود ره به جایی نخواهد برد، چرا که اگر قرار بود مشکل مسکن با این طرح‌ها حل شود باید با اجرای مشابه طرح‌های آن در دولت‌های قبل نیز مشکل مسکن حل می‌شد، و پیش بینی می‌شود فروش مسکن متری نیز تغییری در این زمینه ایجاد نکند و مردم را خانه دار نخواهد کرد.

کسائیان ادامه داد: عرضه مسکن متری در بورس کسی را خانه دار نخواهد کرد، در حقیقت با اجرای این طرح قصد خارج کردن سرمایه‌ها از دست مردم را دارد تا با توجه به کاهش ارزش پول ملی، بتوانند در بازاری که شاید برای آنها نیز جذابیتی داشته باشد، ارزش پول و سرمایه خود را تا مدتی حفظ کنند، اما بدیهی است توان خرید مردم برای خرید مسکن با توجه به قرار گرفتن در چرخه باطل کاهش ارزش پولی و گرانی‌ها، افزایش نخواهد یافت و باید به همان چند متر زمینی که خریده‌اند بسنده کنند اما خانه دار نمی‌شوند.

این کارشناس اضافه کرد: فروش مسکن متری با هر نیتی که انجام شود نیاز به هماهنگی با همه نهادهای دخیل در حوزه ساخت و ساز دارد و چنانچه فقط این گمان ایجاد شود که با فروش متری مسکن معضل خانه دار شدن مردم و اجاره و ساخت و ساز و … حل می‌شود گمانی باطل است.

کسائیان توضیح داد: علاوه بر این مهیا شدن خرید مسکن متری سبب می‌شود کسانی که با نقدینگی کمتری توانایی خرید مسکن را نداشتند به جای سرمایه گذاری در حوزه‌های مولد به بازار خرید مسکن به عنوان یک کالای سرمایه‌ای ورود کنند و به این ترتیب سرمایه‌ها به جای اینکه به سمتِ تولید هدایت شوند به صورت غیرمولد در بورس کالا و مسکن راکد می‌شوند. از سوی دیگر با توجه به وضعیت رشد فزاینده تورم در جامعه به احتمال زیاد مشارکت کنندگان در این طرح به ندرت توان خانه دارشدن را خواهند یافت، جرا که مجریان نیز قصد خانه دارشدن این گروه را ندارند و در اندیشه جمع آوری نقدینگی برای کاهش نرخ تورم هستند و در حقیقت اجرای این طرح فرصتی برای تغییر سرمایه‌ها از بازار طلا و ارز به سمت فروش متری مسکن ایجاد می‌شود و بازار مولدی تقویت نمی‌شود، هر چند پیش بینی می‌شود مردم ذهنیت مثبت‌تری به بازار مسکن حتی فروش متری آن، برای سرمایه گذاری در مقایسه با بازارهای پرنوسان دلار و طلا داشته باشند.

این کارشناس فروش متری مسکن را بازاری التهاب آور معرفی کرد که توسطِ خود دولت همتراز با با دیگر بازارهای مشابه مانند دلار و …. ایجاد شده است و امکان خرید و فروش کالایی به نام مسکن متری را در شرایط قانونی فراهم می‌کند و کمتر کسی نیز در این میان «خانه دار» خواهد شد.

ارسال دیدگاه

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید