توزیع گوشت مشکوک به بیماری سل در بازار؛ شایعه یا واقعیت؟

0
46

فاطمه امیر احمدی روزنامه نگار: پیگیری‌ها درباره سلامت و بهداشت محصولات پروتئینی از جمله گوشت قرمز، مورد مشکوکی را در یکی از واحدهای کشت و صنعت نشان داد. موضوع از طریق مسئولان محلی و ملی دنبال شد و مقامات محلی اعلام کردند مورد مشکوکی در این مجموعه وجود ندارد.

ادامه پیگیری‌ها مشخص کرد که بیش از 10 دام آلوده به بیماری سل در بین دام‌ها وجود داشته که صاحب دامداری آنها را از سایر دام‌ها جدا و در محلی نگهداری کرده است.

مهدی سلوکانه، معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان تهران در گفتگو با مهر اعلام کرد: برنامه پایش و مراقبت در واحدهای دامداری در هر بازه زمانی مشخص در خصوص دو بیماری خاص بروسلز یا تب مالت و سل که مشترک انسان و دام است، انجام می‌شود.

وی در ادامه با اشاره به موضوع دام‌های بیماری این واحد کشت و صنعت، افزود: طبق دستورالعمل سازمان دامپزشکی کشور، تست مذکور از دام‌های این واحد صنعتی انجام شد و جواب آزمایش بروسلز یا تب مالت منفی بود؛ ولی دام آلوده به بیماری سل در دو واحد این مجموعه، در یک سال اخیر کم و بیش مشاهده گردید.

وی تصریح کرد: در یکی از شعب این دامداری، بالای 2 هزار رأس دام وجود دارد که آزمایش سل 13 دی 1402، تعداد دام بیمار را صفر رأس نشان می‌دهد؛ اما تست 30 تیر امسال، جواب 5 رأس دام را مثبت اعلام کرد.

به گفته معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان تهران، طبق دستورالعمل سازمان دامپزشکی کشور با مشاهده بیماری، دام‌ها قرنطینه و حداکثر در مدت 2 هفته با عنوان دام راکتور کشتار می‌شوند که این موضوع درباره دام‌های آلوده این مجموعه دامپروری انجام شد.

گفتنی است؛ دام راکتور دامی است که تست سل آن مثبت باشد. این دام‌ها با نام راکتور شمارش می‌شوند زیرا با انجام آزمایش‌ها دیگر حتی اگر امکان یک درصد آلودگی وجود داشته باشد قابل شناسایی بوده و کشتار می‌شوند.

انجام تست دوره‌ای سل

سلوکانه در ادامه به انجام تست‌های دوره‌ای سل اشاره کرد و گفت: آزمایش سل در خصوص واحدهای آلوده، هر 45 تا 60 روز تکرار می‌شود. اگر جواب منفی بود طبق روال معمول بین 45 تا 60 روز تست تکرار می‌شود. اگر مثبت شود انجام تست‌ها ادامه خواهد داشت.

وی اظهار کرد: تست در بازه زمانی 45 روز آنقدر ادامه می‌باید تا تست منفی شود. اگر جواب آزمایش منفی باشد این بازه زمانی هر 4 ماه در دو نوبت تکرار می‌شود و باز هم در صورت منفی بودن، به هر 6 ماه در دو نوبت می‌رسد.

وی اضافه کرد: منفی شدن جواب آزمایش‌ها، آن دامداری را در گروه دامداری پاک قرار می‌دهد.

این مسئول دولتی درباره تعداد دام‌های آلوده شعبه دوم این مجموعه کشت و صنعت یادآور شد: در واحد دوم، تست دام دوم اسفند سال گذشته انجام شد و 8 رأس دام مبتلا به سل شناسایی شد. 4 اردیبهشت این تعداد به 6 عدد رسید و 29 خرداد که آخرین تست انجام شده بود، فقط یک مورد مثبت، شناسایی و کشتار شد.

دام‌های بیمار شناسایی و کشتار شدند

معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان تهران درباره محدودیت استفاده از فرآورده‌های این دام‌های آلوده به باکتری سل، عنوان کرد: در خصوص بیماری سل محدودیتی برای مصرف شیر دام‌های آلوده وجود ندارد. اما در صورت مثبت شدن تست تب مالت دامی، بر اساس دستورالعمل سازمان دامپزشکی کشور، شیر باید معدوم شود.

لازم به یادآوری است، این دام‌ها پس کشتار برای مصارف صنعتی از جمله کارخانجات سوییس و کالباس مورد بهره برداری قرار می‌گیرند.

این مسئول دولتی درباره پنهان کردن بیماری از سوی دامداران هم گفت: امکان پنهان کاری وجود ندارد زیرا شماره پلاک دام‌ها مشخص است و ناظر بر اساس تست قبلی آزمایش‌ها را انجام می‌دهد.

توصیه به خرید از مراکز دارای مجوز

سلوکانه در ادامه سخنان خود به تب برفکی پرداخت و گفت: مهم‌تر از سل، تب برفکی است. شاید برای انسان مخاطره آمیز نباشد اما بروز آن زیان اقتصادی زیادی از جمله افت شیردهی، مرگ و میر دام‌ها و… را به همراه دارد.

وی یادآور شد: بیماری سل، باکتریایی و با بقا بالا اما تب برفکی و تب کنگو ویروسی با سرعت انتشار بالا است که هر یک دستورالعمل‌های کنترلی خود را می‌طلبد.

سلوکانه به مصرف کنندگان توصیه کرد که از مراکز قابل اطمینان محصولاتی همچون گوشت قرمز، گوشت مرغ، تخم مرغ و… را خریداری کنند.

سل بیماری مشترک بین دام و انسان بوده که عامل آن باکتری است. این باکتری در ریه انسان می‌نشیند و با افزایش سن و خوردن فرآورده لبنی مانند دوغ، ماست و… خود را نشان می‌دهد.

بیماری با درد بسیار همراه بوده و روند درمان آن هزینه بر است. ضرورت تأمین سلامت جامعه به ویژه کودکان، ضروری می‌سازد تا موضوع با حساسیت بیشتری دنبال شود.

ارسال دیدگاه

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید