«نقش اقتصاد » مصوبه آزادسازی واردات بنزین سوپر را واکاوی کرد: مقدمه چینی برای افزایش قیمت بنزین

0
16

سامان سفالگر روزنامه نگار: به تازگی “فاطمه مهاجرانی” سخنگوی دولت در موضع گیری از مصوبه جدید هیات وزیران خبر داده که بر پایه آن، واردات بنزین سوپر آزاد می‌شود. از این رو، اشخاص حقوقی مجاز هستند بنزین سوپر وارداتی را با کسب مجوز از وزارت نفت و با قیمت غیریارانه ای توزیع کنند. این مصوبه مبتنی بر ماده 9 آیین نامه اجرایی تبصره 8 قانون بودجه 1403 است.

به گزارش «نقش اقتصاد»؛ برخی از صاحب نظران از این رویداد به مثابه اتفاقی مهم یاد می‌کنند. قیمت هر لیتر بنزین وارداتی با قیمت جهانی اکنون چیزی در حدود 1 دلار 20 سنت است که این عدد بر پایه نرخ ارز مبادله‌ای حدوداً 61 هزار تومان و بر اساس نرخ ارز آزاد، حدوداً 80 هزار تومان است. دولت در توضیح چرایی آزادسازی واردات بنزین سوپر به این مساله اشاره داشته که این اقدام گامی در راستای پاسخ دادن منطقی به نیازهای طیف‌های از جامعه بوده که خواستار استفاده از بنزین باکیفیت‌تر هستند.

با این همه، تنها اندکی پس از اعلام مصوبه بنزینی اخیر هیات وزیران، تحلیل و تفسیرهای مختلفی با محوریت آن مطرح شده و همچنان نیز می‌شود. در این رابطه، به طور خاص توجه به دو نکته ضروری به نظر می‌رسد.

اولاً، عده‌ای بر این باورند که آزادسازی واردات بنزین سوپر در کشورمان در نوع خود مقدمه‌ای برای افزایش قیمت بنزین و به طور خاص بهای بنزین آزاد است. در حقیقت، دولت با این اقدام خود عملاً زمینه‌های مناسب برای تحقق دستورکار مذکور را فراهم کرده است. وقتی شاهد ارائه بنزین سوپر وارداتی با نرخ آزادِ 61 یا 80 هزار تومانی باشیم، یارانه‌های سنگینی را که در حوزه بنزین پرداخت می‌شود و در قالب بنزین سهمیه‌ای و آزاد با قیمت‌های 1500 و 3000 هزار تومان به مردم عرضه می شود، بیش از پیش به چشم می‌آید و افزایش قیمت سوخت یارانه‌ای را تا حدی به مساله ای قابل قبول‌تر تبدیل می‌کند. البته که تاکنون بارها گفته شده که در اقتصادی نظیر ایران که شاهد نرخ تورم بیش از 40 درصد در طی حداقل چهار سال اخیر بوده‌ایم، اینکه تصور کنیم قیمت‌ها باید ثابت بمانند، به هیچ عنوان منطقی نیست با این حال، گیر اصلی کار اینجاست که با توجه به اهمیت قابل توجه بنزین در زندگی مردم و قیمت تمام شده کالاها و خدمات و در عین حال، عدم تناسب دستمزدهای مردم با روند تورم، باید ابتدا فکری به حال دستمزد و جیب مردم کرد و سپس قیمت بنزین را افزایش داد. کاملاً واضح است که پرداخت یارانه‌های سنگین در حوزه واردات بنزین امری منطقی نیست و منابع کشور را تلف می‌کند با این حال، نمی‌توان این مساله را دید اما وضعیت معیشتی مردم کشورمان را مشاهده نکرد و در نظر نگرفت.

نکته دوم اینکه به نظر می‌رسد که دولت باید در حوزه پیوست رسانه‌ای اقدامات خود با محوریت برخی افزایش قیمت‌های مهم، به شیوه‌ای موثرتر و بهتر رفتار کند. جدای از مساله آزادسازی واردات بنزین سوپر که در مدت زمان کوتاهی با تحلیل‌های مختلف همراه شده، به تازگی از اراده دولت جهت افزایش قیمت گاز خانگی و البته برق نیز صحبت شده است. افزایشی که قرار است با درصدها و ضریب‌های متفاوتی اعمال شود. اینکه این افزایش قیمت‌ها به صورت همزمان در دستورکار قرار گرفته‌اند، بایستی به نحوی شفاف برای مردم توضیح داده شود و ابعاد مختلف آن‌ها و منطقی بودنشان برای مردم روشن گردد. مردم باید این احساس را پیدا کنند که از افزایش قیمت‌ها آسیب‌های جدی متحمل نخواهند شد و دولت ملاحظات لازم را برای حفاظت از منافع آن‌ها لحاظ خواهد کرد. از یاد نبریم که یکی از اصلی‌ترین محرک‌های ایجاد نوسان در اقتصادها و از جمله اقتصاد کشورمان، جو روانی حاکم بر جامعه است. مساله ای که حقیقتاً مهم است و دشمنان کشورمان نیز همواره سرمایه گذاری‌های گسترده‌ای را در این رابطه جهت نشان دادن خصومت علیه ایران در دستورکار قرار داده‌اند. از این رو، از اتفاقات گذشته باید درس گرفت و با رفع برخی نواقص، در میدان عمل و اقدام گام گذاشت.

ارسال دیدگاه

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید