مِهردخت میرزایی روزنامه نگار: محمد غفوری، کارشناس بازار سرمایه درمورد پارامترهای تأثیرگذار بر روند بورس به
«نقش اقتصاد» گفت: مدتی، بازار سرمایه در سایه ریسکهای سیستماتیک و پُررنگ بودن این ریسکها به نوعی در نوسان بوده است و درواقع، افزایش تنشها در خاورمیانه به عنوان یک ریسک بسیار مهم باعث شده بود که سقوط در بازار سرمایه را به شکل غیرواقعی و زیاد تجربه کنیم ولی با چشمانداز کاهش تنشها و روی کار آمدن ترامپ به عنوان رئیسجمهور آمریکا و همچنین، افزایش قیمت ارز و کاهش نرخ بهره به عنوان پارامترهای مهم و تأثیرگذار، به نوعی موج امید دوبارهای به بازار سرمایه تزریق و باعث شد که حداقل، بازار سرمایه بتواند ریزشهای غیرواقعی و غیرتحلیلی که در 3-4 ماه اخیر تجربه کرده بود را تا حدی پوشش بدهد.
محمد غفوری در رابطه با چشمانداز بازار سرمایه در کوتاهمدت و میانمدت تصریح کرد: به نظر بنده، همیشه در اقتصاد کشورمان، ریسکهای سیستماتیک را داشتهایم که از آن جمله میتوان به تحریمها و افزایش تنشها و نرخ بهره و دلار و وجود تورم و… اشاره کرد. به همین دلیل، برای سرمایهگذاری در بورس و این که آیا روند فعلی بازار تداوم خواهد داشت یا خیر؟ باید بگویم که بدون شک، بررسی چند پارامتر مهم میتواند نقشه راه خوبی را به سرمایهگذار دهد. البته ما ریسکهایی داریم که غیرقابل پیشبینی هستند و ممکن است معادله و تحلیل تحلیلگران و افرادی مثل ما که به نوعی، دنبالکننده بازار هستیم را تغییر دهند. اما باید توجه کرد که شاهد افزایش بازدهی در بازارها هستیم که در این میان، قطعاً باید ریسکهای غیرقابل پیشبینی را هم، چاشنی تحلیلهای خود داشته باشیم. ریسکهایی مثل التهاب و افزایش تنشها در خاورمیانه که در صورت جدی بودنشان میتوانند بر بازار سهام کشور و روند معاملات آن تأثیرگذار باشند.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: بازار سرمایه بعد از رشدی که کرده است از منظر شاخص کل، به محدودهٔ سقف تاریخی اردیبهشت ماه سال 1402 نزدیک شده است و به نظر بنده، این سقف مقاومتی یک عدد روانی برای شاخص کل خواهد بود. به همین دلیل، اگر بازار سرمایه بتواند این وضعیت مقاومتی را به خوبی پشت سر بگذارد به نظرم، باز هم موج امیدواری به بازار تزریق خواهد شد و حتی شاخص کل پتانسیل 3 میلیون واحدی را خواهد داشت. اما باید منتظر این عدد روانی باشیم. محمد غفوری تأکید کرد: روز گذشته، شنبه 10 آذرماه 1403 بازار سرمایه به پیشواز این مقاومت رفت و به نوعی، افزایش سطح ارزش معاملات از جنس افزایش عرضهها در بازار شکل گرفت و باید ببینیم در چند روز آینده، چه اتفاقی خواهد افتاد. قطعاً اگر بازارساز بتواند روندی را ایجاد کند و حمایتهای خوبی از بازار شکل بگیرد با توجه به ارزندگی بازار سرمایه حتماً جای رشد زیادتری خواهد داشت. چون در حال حاضر، ارزش دلاری بازار سرمایه با حرکت خاصی همراه نبوده است و فعلاً در سطح 120 میلیارد دلار قرار دارد که بسیار ارزان است. اما این ارزان بودن دلیل بر این نیست که حتماً حال بازار سرمایه خوب خواهد شد. این کارشناس بازار سرمایه در پایان خاطرنشان کرد: بنده این نوید را به سرمایهگذاران میدهم که اگر الان سهم خریداری کرده و در بورس، سرمایهگذاری میکنند بدون شک، برنده خواهند شد. چون در یک بازار کاملاً ارزان و زیر ارزش واقعی سرمایهگذاری میکنند ولی باید توجه داشته باشند که میانمدت و کوتاهمدت بازار سرمایه به شرایط ریسکهای سیستماتیک وابسته است. به همین دلیل، اگر ریسکهای سیستماتیک جدی شدند به نظرم، سرمایهگذاران باید به ارزش معاملات توجه کرده و روند ورود نقدینگی به بازار را دنبال کنند؛ به طوریکه اگر به مدت چند روز متوالی ارزش معاملات زیر 7 هزار میلیارد تومان قرار بگیرد به نوعی، میتوان گفت بازار سرمایه در شکست مقاومت سقف اردیبهشت ناتوان خواهد بود ولی اگر در روزهای آینده، ارزش معاملات بازار سرمایه بالای 7 هزار میلیارد تومان باشد بدون شک، بازار نشان میدهد که خریداران قوی هستند و به نوعی، پول هوشمند وارد بازار شده است و میتوانیم به رشد کوتاهمدت بازار سرمایه نیز، امیدوار باشیم.