به گزارش نقش اقتصاد آنلاین به نقل از روابط عمومی و امور بین الملل سازمان منطقه آزاد کیش، رئیس اداره میراث فرهنگی و صنایع دستی سازمان منطقه آزاد کیش با اشاره به اجرای فصل هفتم کاوش شهر باستانی حریره گفت: مطالعات باستانشناسی این سایت از دهه 40 شمسی آغاز شده و با توجه به تشکیل منطقه آزاد کیش در دهه 70، عملیات حفاظت و مرمت با سرعت بیشتری پیش رفته است. درطول این مدت شش فصل کاوش و پنج مرحله عملیات مرمت و حفاظت انجام شده است.
فضلالله زرین جویی همچنین درخصوص دستاوردهای مهم کاوشهای قبلی اظهار داشت: در شش فصل کاوش گذشته، ابنیه مهمی مانند عمارت اعیانی، مسجد جامع تاریخی، حمام تاریخی، کارگاه شیشهگری و بندرگاه تجاری کشف شد. فصل هفتم کاوش با هدف مطالعه دقیقتر ساختارهای اجتماعی و معماری این سایت تاریخی انجام شده و در این فصل ۱۴ فضای معماری جدید شناسایی شده است.
وی افزود: یکی از اقدامات مهم در راستای معرفی تاریخ کیش به گردشگران، راهاندازی موزه تعاملی است که با استفاده از آخرین فناوریهای روز دنیا طراحی شده و تا پایان سال جاری افتتاح خواهد شد. این موزه بهعنوان یک ابزار آموزشی و یادگیری، امکان بازدید و آشنایی عمیقتر با تاریخ غنی کیش را برای گردشگران فراهم میکند.
سرپرست تیم کاوش شهر تاریخی حریره کیش نیز درخصوص جدیدترین دستاوردهای این فصل از کاوشها گفت: پس از یک وقفه ده ساله، خوشبختانه توانستیم بقایای یک سازه معماری مهم را از زیر خاک بیرون بیاوریم. طبق تحقیقات اولیه و دادههای باستانشناسی بهدست آمده، این سازه یک واحد خدماتی-تجاری بوده است.
محمد مرتضایی افزود: با توجه به بقایای صدفی، ابزارهای سنگی و آونهای سنگی که در این سازه کشف شدهاند، به نظر میرسد که این مکان محل استحصال مروارید بوده و در گذشته فعالیتهایی در این زمینه انجام میشده است.
وی همچنین از ویژگیهای منحصربهفرد این سازه یاد کرد و بیان داشت: یکی از ویژگیهای جالب توجه این سازه وجود یک چاه آب است که همراستا با قناتهای تاریخی شهر حریره قرار دارد. همچنین سازههای آبی شامل منابع آبی، استخر آب و سکوهایی در اطراف چاه نشان میدهند که این مجموعه یک مجموعه خدماتی و صنعتی بوده است.
سرپرست تیم کاوش همچنین به یافتههای مهم دیگری در این فصل کاوش اشاره کرد و گفت: سفالهایی به نام “سلادون” و سکههایی از دوره ایلخانی دراین مجموعه یافت شده که نشاندهنده ارتباط تجاری نزدیک این بندر تاریخی با چین در دوره ایلخانی است. این سلادونها متعلق به دوره یوان چین هستند که همزمان با دوره ایلخانی در ایران بوده و در تجارت خلیج فارس کاربرد داشتهاند.
مرتضایی افزود: از دیگر ویژگیهای معماری این سازه، محصور بودن آن توسط برج و باروهایی است که در فصل جدید کاوش موفق به کشف ورودیهای مختلف این مجموعه شدیم. این ورودیها نشان میدهند که مجموعه در طول زمان تغییرات زیادی داشته است، بهگونهای که برخی ورودیها بسته شده و ورودیهای جدیدی به آن اضافه شدهاند.
وی اشاره کرد: مطالعات اولیه نشان میدهد که این بنا احتمالاً دوطبقه بوده است، طبقه بالا بهعنوان بخش تجاری و خدماتی و طبقه پایین بهعنوان بخش کارگاهی استفاده میشده است. این یافتهها نشاندهنده فعالیتهای صنعتی در طبقه همکف و خدماتی در طبقات بالاتر است.
گفتنی است این کاوشها که با هدف گسترش مطالعات و کسب اطلاعات بیشتر از ساختارهای اجتماعی و معماری شهر تاریخی حریره انجام میشود، میتواند به روشن شدن جنبههای مختلف تاریخ این سایت باستانی کمک کند.
شایان ذکر است این شهر با قدمتی هزار ساله و وسعتی بالغ بر ۱۳۸ هکتار، در شمال جزیره کیش واقع شده وبه عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.