اگرچه برخی مسئولان و کارشناسان مرتبط و غیرمرتبط با بخش مسکن در سالهای اخیر مدت انتظار برای خانهدار شدن را 70، 100 یا حتی 200 سال تخمین میزدند، حوزه تخصصی بخش مسکن این عدد را برای کل کشور 27 سال اعلام کرد.
شاخص دسترسی به مسکن در کل کشور 9 سال و طول دوره انتظار برای خانهدار شدن 27 سال اعلام شد. به این صورت که اگر در طول دوره دسترسی همه درآمد برای تامین مسکن هزینه شود، میانگین دسترسی حدود 9 سال است، اما طول دوره انتظار برای خانهدار شدن سه برابر این عدد یعنی میانگین 27 سال است؛ چرا که خانوارها یک سوم درآمد را برای مسکن هزینه میکنند. طبق برنامه هفتم توسعه باید طول دوره دسترسی خانوارها به مسکن را از 9 سال به 7.5 سال کاهش یابد.
عدد 27 سال که از کل جمعیت کل کشور، شامل روستاها و شهرهای کوچک تا کلانشهرها محاسبه شده اخیرا توسط حبیبالله طاهرخانی ـ معاون وزیر راه و شهرسازی اعلام شده است.
پیش از این برآوردهای تخمینی از مدت زمان خانهدار شدن از سوی برخی افراد مرتبط و غیرمرتبط با حوزه مسکن اعلام میشد که بعضا با اغراق نیز همراه بود. به طور مثال زاکانی شهردار تهران مدت زمان خانهدار شدن در پایتخت را 70 سال اعلام کرد، برخی کارشناسان این عدد را 100 سال و برخی دیگر 200 سال تخمین میزدند!
با این حال معاونت مسکن وزارت راه و شهرسازی که به صورت تخصصی مسئولیت بخش مسکن را بر عهده دارد موضوعات مرتبط با این بخش را به صورت علمی و کارشناسی بررسی میکند. دفتر اقتصاد مسکن به عنوان زیرمجموعه معاونت مسکن وزارت راه و شهرسازی به موضوعاتی مثل سهم شاخص دسترسی به مسکن، متوسط هزینه مسکن در سبد خانوار، آمار معاملات واحدهای مسکونی و شاخص جمعیت و مسکن را بر عهده دارد.
به نظر میرسد عدد 27 سال درخصوص مدت انتظار خانهدار شدن در کشور از جدیدترین آمارها مثل جمعیت کشور، تعداد واحد مسکونی، توان خرید متقاضیان و سهم مسکن در سبد خانوار به دست آمده است.از سوی دیگر با توجه به ثبات نسبی بازار مسکن در یک سال دولت چهاردهم این امیدواری ایجاد شده که توان دسترسی خانوارها به مسکن مورد نیاز افزایش پیدا کند. بررسیها نشان میدهد در یک سال منتهی به اسفند 1403 قیمتهای پیشنهادی مسکن در تهران 24 درصد رشد داشته که کمترین میزان افزایش نسبت به طلا با 146 درصد، ارز با 60 درصد و تورم عمومی با 32 درصد از آن خود کرد.دولت چهاردهم اقداماتی همچون افزایش سقف تسهیلات نهضت ملی مسکن به 650 میلیون تومان، وام اجاره تا سقف 275 میلیون تومان، افزایش تسهیلات ساخت مسکن روستایی به 400 میلیون تومان و تدوین بسته استیجار را در دستور کار قرار داده است.
وزارت راه و شهرسازی تحت مسئولیت فرزانه صادق به صورت شفاف و بدون عددسازی، طرح نهضت ملی مسکن را با استفاده از ظرفیتهای جدید پیش برده است. دولت قبل اعلام کرده بود که 2.6 میلیون واحد نهضت ملی مسکن به مرحله ساخت رسیده که در واقع مقصود آن دولت، تامین زمین برای این تعداد واحد بود؛ بدون آنکه بعضا زمینها حتی به مرحله آمادهسازی برسد.
اما اعداد و ارقامی که دولت چهاردهم اعلام کرده حاکی از آن است که تا کنون در طرح نهضت ملی مسکن برای تعداد یک میلیون و 32 هزار واحد پروژه تعریف شده که 559 هزار واحد آغاز شده، 460 هزار واحد در مرحله اتمام فونداسیون و 61 هزار واحد در مرحله اتمام نازککاری است.
طاهرخانی در این خصوص گفته با توجه به ثبت نامهای انجام شده هماکنون تعهد دولت برای واحدهای حمایتی 99 ساله 840 هزار نفر است. زمانی که دولت چهاردهم آغاز به کار کرد حدود 500 هزار واحد از واحدهای حمایتی در قالب پروژههای 99 ساله شروع شده بود که هماینک این واحدها به 610 هزار واحد رسیده است. یعنی 110 هزار واحد در دولت چهاردهم آغاز شد و به واحدهایی که ساخت آنها شروع شده است اضافه شد