• حساب کاربری
  • تماس با ما
  • درباره ما
  • RSS سایت
دوشنبه, ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۳:۱۹:۴۷
نقش اقتصاد آنلاین
  • صفحه اصلی
  • ایران و جهان
  • اقتصاد کلان
  • انرژی
  • بورس
  • بانک و بیمه
  • صمت
  • خودرو
  • مسکن
  • شهرستان
  • فناوری
  • جامعه
  • بیشتر
    • گردشگری
    • ورزشی
    • کافه کتاب
    • طنز
بدون نتیجه
نمایش تمام نتایج
  • صفحه اصلی
  • ایران و جهان
  • اقتصاد کلان
  • انرژی
  • بورس
  • بانک و بیمه
  • صمت
  • خودرو
  • مسکن
  • شهرستان
  • فناوری
  • جامعه
  • بیشتر
    • گردشگری
    • ورزشی
    • کافه کتاب
    • طنز
بدون نتیجه
نمایش تمام نتایج
نقش اقتصاد آنلاین
بدون نتیجه
نمایش تمام نتایج
خانه آخرین اخبار

«نقش اقتصاد» از چشم انداز تولید نفت خام در عراق گزارش می دهد عراق غول نفتی جهان می شود

۲۶ تیر ۱۴۰۲
در آخرین اخبار, اسلایدر دو, اقتصاد کلان, انرژی, پیشنهاد سردبیر, گزارش های ویژه
زمان مطالعه:1 دقیقه
0 0
0

نعیم نوربخش- روزنامه نگارو مترجم: گروه نفت وانرژی: کمیته نفت و گاز پارلمان عراق به تازگی عزم خود را جزم کرده است تا تولید نفت خام در این کشور را از روزانه پنج میلیون بشکه فراتر ببرد. تحقق این هدف برای عراق نه تنها کار ساده‌ای است بلکه باید گفت که اگر مدیران این کشور مسیر درستی را در پیش بگیرند، به راحتی می‌توانند تولید نفت خام عراق را تا 13 میلیون بشکه در روز بالا ببرند. در این صورت عراق به بزرگترین تولیدکننده نفت خام جهان تبدیل خواهد شد.

عراق در حال حاضر بزرگترین کشور نفتی قلمداد می‌شود که هنوز ذخایر آن دست نخورده باقی مانده‌اند. طبق برآوردهای محافظه‌کارانه، این کشور 145 میلیارد بشکه ذخایر اثبات‌شده دارد که آن را در جایگاه پنجم جهان قرار می‌دهد. این یعنی 18 درصد از کل ذخایر خاورمیانه به عراق تعلق دارد. احتمال می‌رود این کشور ذخایر بسیار بیشتری داشته باشد. در سال 2010 که وزارت نفت برآورد رسمی از ذخایر اثبات شده خود را 143 میلیارد بشکه اعلام کرد، این را نیز اعلام کرد که احتمال وجود ذخایر کشف‌نشده در این کشور بالغ بر 215 میلیارد بشکه می‌باشد.
به گزارش روزنامه نقش اقتصاد در مطالعه شرکت پترولوگ از ذخایر عراق که به سال 1997 میلادی باز می‌گردد، همین رقم برآورد شده است و تازه این رقم شامل ذخایر مستقر در ناحیه نیمه خودمختار کردستان در شمال عراق نمی‌شود. این یعنی همان گونه که آژانس بین‌المللی انرژی گفته است، بخش اعظم ذخایر عراق در حفاری‌های پیش از دهه هفتاد میلادی کشف شده است یعنی زمانی که فناوری‌های قدیمی و بهای ناچیز نفت خام، تعریف دیگری از ذخایر اقتصادی و قابل برداشت را ایجاب می‌کرد. این نهاد در مجموع تخمین می‌زند که ذخایر قابل برداشت عراق از جمله ذخایر واقع در منطقه کردستان به 246 میلیارد بشکه شامل نفت خام و میعانات گازی برسد.
با توجه به وسعت ذخایر نفتی عراق و این حقیقت که هزینه برداشت هر بشکه نفت در این کشور مانند ایران و عربستان سعودی حدود یک تا دو دلار یعنی ارزان‌ترین نفت جهان می‌باشد، چه سطحی از تولید را می‌توان برای این کشور منصفانه قلمداد کرد؟ در سال 2013 عراق از راهبرد ملی یکپارچه انرژی خود پرده‌برداری کرد که در آن سه سناریوی واقع‌گرایانه برای توسعه بخش نفت این کشور به تفصیل شرح داده می‌شود. بهترین سناریو در این سند افزایش تولید تدریجی روزانه به 13 میلیون بشکه نفت خام تا سال 2023 بوده است. پس از این سال تولید نفت به تدریج کاهش یافته و به سطح روزانه 10 میلیون بشکه می‌رسید. در سناریو متوسط تولید روزانه 9 میلیون بشکه و در سناریو بدبینانه تولید روزانه 6 میلیون بشکه نفت خام پیش‌بینی شده بود. به این تریتب رقم 5 میلیون بشکه‌ای که اخیراً اعلام شده را باید هدفی آسان و سریع‌الوصول تلقی کرد. در واقع طبق اظهار وزیر نفت عراق «حیان عبدالغنی» این کشور در حال حاضر نیز ظرفیتی معادل تولید روزانه 5.4 میلیون بشکه نفت خام را دارا می‌باشد هر چند که در عمل تنها 4.3 تا 4.5 میلیون بشکه در روز تولید می‌کند.
حال پرسش این است که با وجود چنین ظرفیت عظیم و طرح‌های از پیش تهیه‌شده، چرا عراق اکنون تولید بسیار کمتری از ظرفیت خود را تجربه می‌کند؟ دلیل اصلی وجود فساد گسترده در صنعت نفت و گاز این کشور است. این شبکه فاسد نه تنها منابع مالی عراق برای توسعه زیرساخت نفت و گاز این کشور را هدر می‌دهد بلکه حتی مانع می‌شود تا شرکت‌های نفتی غربی که از فناوری و تجربه لازم برخوردارند، رغبتی برای مشارکت در صنایع این کشور داشته باشند. اگرچه پرداخت حق کمیسیون روالی عادی در خاورمیانه قلمداد می‌شود، این رویه در عراق ظهوری برجسته‌تر دارد. چنان که نهاد شفافیت بین‌الملل در گزارش‌های خود مرتباً ذکر کرده است، عراق از لحاظ شاخص فساد میان 180 کشور جهان جزو 10 کشور نخست قرار می‌گیرد. اختلاس‌های کلان، تقلب در مناقصات، پولشویی، قاچاق نفت و رشوه‌خواری گسترده در دستگاه اداری عراق را به قعر جدول رتبه‌بندی‌های فساد در جهان فرستاده است. تداوم خشونت‌های سیاسی و ناکامی در روند ملت‌سازی و ارائه خدمات دولتی را نیز باید به این معضل افزود. طبق گزارش‌های نهاد بین‌المللی شفافیت مداخلات سیاسی در ارگان‌های مبارزه با فساد و سیاسی‌سازی این مسائل، جامعه مدنی ضعیف، ناامنی، فقدان منابع و ضعف در نظام حقوقی، شدیداً توانایی دولت را در امر مبارزه با فساد تضعیف کرده است.
مجموع پول‌های هدررفته در بغداد می‌توانست برای تأمین مالی پروژه‌های که تولید نفت این کشور را دست‌کم به 7 تا 8 میلیون بشکه در روز برساند کافی باشد. طبق ادعای «عادل عبدالمهدی»، وزیر وقت نفت عراق و سپس نخست‌وزیر که در سال 2015 بیان شد، این کشور از سال 2011 تا 2014 در چارچوب خسارت پرداختی به شرکت‌های خارجی نفتی و سایر نهادها، مبلغی معادل 14.448.146.000 دلار را از دست داده است. به بیان ساده‌تر، این رقم بزرگ در قالب پرداخت پاداش، مالیات بر درآمد و سهم شریک دولتی از درآمدهای قابل دریافت کاسته شده است.
وسعت و مقیاس گسترده فساد در عراق موجب شده است که شرکت‌های بزرگ غربی از حضور در بازار نفت این کشور اجتناب کنند. در ژوئن سال 2021 غول نفتی انگلستان، بی‌پی اعلام کرد که قصد دارد عملیات خود در میدان عظیم نفتی رمیلا را به یک شرکت واحد تفویض کند. این خبر یادآور عمل مشابه شرکت شل بود که در سال 2017 از میدان بزرگ مجنون و در سال 2018 از میدان نفتی قرنه غربی 1 کناره‌گیری کرد. پیش از آن به همان ترتیب غول نفتی امریکایی اکسون‌موبیل نیز اعلام کرده بود که از پروژه میدان قرنه غربی 1 و پروژه کلان CSSP کناره‌گیری می‌کند.
در واقع عقب‌نشینی اکسون‌موبیل از پروژه CSSP دلیل رسیدن شرکت‌های غربی به این باور است که مخاطرات حضور در بازار عراق بیش از حد شده است. طبق اظهارات منابع نزدیک به وزارت نفت عراق مشکل اصلی اکسون‌موبیل این بود که عناصر جدول ریسک/منفعت پروژه CSSP تدوین شده توسط وزارت نفت عراق عمیقاً نامتوازن بوده است. در ماتریکس ریسک/منفعتی که پایه مذاکرات میان طرفین را تشکیل می‌داده است سه عنصر اصلی مطرح بود: انسجام، ایمنی و تداوم کار. عنصر انسجام ناظر بر تضمین احداث تأسیسات لازم مرتبط با پروژه CSSP به طور کامل و منظم بود. عنصر ایمنی نیز مشتمل بر تأمین امنیت کارکنان و سلامت رویه تجاری و حقوقی حاکم بر پروژه بود. عنصر تداوم نیز به این مسأله توجه داشت که صرف‌نظر از تحولات در بغداد و تغییر دولت، مفاد قرارداد طبق توافق حاصل‌شده برقرار و جاری بماند.
پیش‌تر در پروژه‌های متعددی در عراق موانعی مانند عدم تصویب قراردادهای پیمانکاری، احداث خطوط لوله جدید و حفاری چاه و همچنین اخذ ویزا برای کارکنان و ترخیص گمرکی تجهیزات فنی حیاتی بروز یافته و شرکت اکسون‌موبیل نیز خودش آنها را تجربه کرده بوده است. بخش دوم ماتریکس ریسک/منفعت، فقدان یک چارچوب حقوقی روشن برای نظارت و اجرای توافقات تجاری بود که می‌توانست در آینده شریک خارجی را با کوهی از مشکلات پیش‌بینی نشده مواجه کند. بخش سوم از ماتریکس مزبور نیز این بود که بسیاری از رهبران جریان اپوزیسیون دولت، صرف‌نظر از شخص و جریانی که نخست‌وزیری را در دست دارد، متمایل به این است که با تصمیمات اتخاذ شده در صنعت نفت توسط دولت قبل مخالفت کند.
موضوع خطرناک‌تر برای اکسون‌موبیل یا هر شریک خارجی دیگر در صنعت نفت عراق این است که هر گونه نزدیکی میان بغداد و واشنگتن که هر از گاه اتفاق می‌افتد، در هر لحظه ممکن است شکلی وارونه به خود بگیرد. در این صورت هر گاه شرکت اکسون‌موبیل تصمیم می‌گرفت که برای پیشبرد پروژه اقدام غیرمتعارفی را در دستور کار قرار دهد، ایران یعنی حامی کلیدی عراق ممکن بود که به منظور در فشار گذاشتن دولت آمریکا این شرکت را که نماینده آمریکا در منطقه قلمداد می‌کرد، آن اقدام را به تشت رسوایی شرکت تبدیل کند.
منبع: اویل پرایس

مطلب قبلی

مصطفی میر سلیم در گفت وگو با «نقش اقتصاد» باردیگر درباره واردات خورو هشدار داد سراغ تفاله‌های دیگران نرویم!

مطلب بعدی

شماره 1588 روزنامه نقش اقتصاد

آقای دیانی

آقای دیانی

مطلب بعدی

شماره 1588 روزنامه نقش اقتصاد

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

گزارش ویژه

«نقش اقتصاد» بررسی کرد ابعاد مصوبه 3 نرخی شدن گازوئیل

توسط روزنامه نقش اقتصاد
۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴
0

محمد زند: نظام يارانه‌اي سوخت در ايران سال‌هاست که تحت فشار چالش‌هاي ساختاري از جمله قاچاق گسترده گازوئيل به دليل...

«نقش اقتصاد» از چالش جدی در مذاکرات ایران و آمریکا گزارش می دهد مناقشه برسر میزان غنی سازی

توسط روزنامه نقش اقتصاد
۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴
0

مجتبی خسروجردی:  در حالي که قرار بود مذاکرات ايران و آمريکا طي اين هفته پيگيري شود تا لحظه تنظيم اين...

گزارش «نقش اقتصاد» از واقعیت‌های پنهان مصرف گاز و چالش‌های بازتوزیع یارانه‌ها؛ چرا اصلاح قیمت گاز کارساز نیست؟

توسط روزنامه نقش اقتصاد
۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴
0

محمد زند روزنامه نگار: موضوع مصرف انرژي به‌ويژه گاز طبيعي به يکي از مباحث اصلي اقتصادي و اجتماعي در ايران...

بعضی از بیماران به دلیل گرانی هزینه ها، درمان را ترک می کنند؛ شکاف عمیق قیمتی بین داروهای ایرانی و خارجی

توسط روزنامه نقش اقتصاد
۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴
0

ارزش ريالي و قيمت محصولات دارويي افزايش و توان خريد مردم به‌ويژه خانواده‌هاي داراي بيمار يا افراد مبتلا به بيماري‌هاي...

هزینه های دولت نفس اقتصاد کشور را گرفت؛ اعداد نگران کننده بودجه 1404

توسط روزنامه نقش اقتصاد
۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴
0

ندا مؤمن روزنامه نگار: در شرايطي که اقتصاد ايران با محدوديت منابع، رشد پايين و تورم مزمن مواجه است نحوه...

قبلی بعدی

گفت و گو

آخرین اخبار

در گفتگوی «نقش اقتصاد» با یک کارشناس مطرح شد 3 ضلع ویران کننده صنعت خودروسازی

توسط روزنامه نقش اقتصاد
۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴
0

محمد جواد خلیلی: بازار خودرو ايران سال‌هاست در تلاطم نوسانات اقتصادي سياست‌هاي ناپيوسته و محدوديت‌هاي بين‌المللي قرار دارد. افزايش قيمت‌ها...

در گفتگو با یک کارشناس اقتصادی پشت پرده کاهش قیمت دلار و تداوم گرانی کالاها بررسی شد رابطه معکوس قیمت کـالا با  نرخ  ارز

۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴

«نقش اقتصاد» در گفتگو با یک کارشناس، تأثیر سیاست‌های پولی و دیپلماسی بر بورس را واکاوی کرد؛ مذاکرات سیاسی؛ فرمان حرکت بازار سرمایه

۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴

«نقش اقتصاد» در گفتگو با یک کارشناس عوامل مؤثر بر رکود و تورم در بازار خودرو را واکاوی کرد؛ خودروهای خارجی میهمانان مردد بازار ایران

۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴

مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج‌فارس: افزایش تولید بنزین در ستاره خلیج‌فارس

۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴
قبلی بعدی

آخرین اخبار

در گفتگوی «نقش اقتصاد» با یک کارشناس مطرح شد 3 ضلع ویران کننده صنعت خودروسازی

۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴

در گفتگو با یک کارشناس اقتصادی پشت پرده کاهش قیمت دلار و تداوم گرانی کالاها بررسی شد رابطه معکوس قیمت کـالا با  نرخ  ارز

۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴

«نقش اقتصاد» بررسی کرد ابعاد مصوبه 3 نرخی شدن گازوئیل

۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴

ضربه کاسبان تحریم به صنعت ایران

۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴

«نقش اقتصاد» از چالش جدی در مذاکرات ایران و آمریکا گزارش می دهد مناقشه برسر میزان غنی سازی

۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴
قبلی بعدی
نقش اقتصاد آنلاین

پایگاه تحلیلی – خبری نقش اقتصاد آنلاین از سال 1395 فعالیت خود را آغاز کرده و همواره در جهت اطلاع رسانی در حوزه های مختلف بالاخص بخش اقتصادی در تلاش است.

دسترسی سریع

  • تماس با ما
  • درباره ما
  • استعلام کارت سوخت
  • نرخ ارز و طلا
  • استعلام خلافی خودرو
  • سابقه بیمه
  • ارز دیجیتال

مجوزها

تمامی حقوق متعلق به نقش اقتصاد آنلاین می باشد

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

ورود
بدون نتیجه
نمایش تمام نتایج
  • صفحه اصلی
  • ایران و جهان
  • اقتصاد کلان
  • انرژی
  • بورس
  • بانک و بیمه
  • صمت
  • خودرو
  • مسکن
  • شهرستان
  • فناوری
  • جامعه
  • بیشتر
    • گردشگری
    • ورزشی
    • کافه کتاب
    • طنز

تمامی حقوق متعلق به نقش اقتصاد آنلاین می باشد

به نسخه موبایل بروید