توصیه‌ای برای کاهش مصرف برق

0
57

وحید حاج سعیدی روزنامه نگار: در سال‌های اخیر به واسطه توسعه فناوری، استفاده از وسایل راحتی در منزل، محل کار، خودرو، منازل ییلاقی و تفریحی و … افزایش چشمگیری پیدا کرده است تا جایی که در بحث سرمایشی، برخی از افراد در هر یک از اطاق های منزلشان یک دستگاه تهویه مطبوع یا همان کولر نصب کرده‌اند و یا کارمندان بانک‌ها در اوج گرمای تابستان به دلیل برودت بیش از حد محل کارشان، با کت و شلوار به ارائه خدمات می‌پردازند!

هر چند داشتن رفاه حق طبیعی همه افراد است، اما استفاده از این وسایل راحتی که توام با مصرف انرژی همراه است، قطعاً چالش‌ها و گرفتاری‌هایی را را هم در دراز مدت به همراه خواهد داشت. قصد بررسی نحوه زندگی گذشتگان و مقایسه آن با افراد کنونی جامعه و مقایسه سبک زندگی و میزان مصرف انرژی در کشورهای اروپایی را با کشور خودمان ندارم.

چرا که اگر قرار باشد میزان مصرف انرژی ما با آنها مقایسه شود خیلی از موارد دیگر نظیر ایمنی خودروها و جاده‌ها، سرعت اینترنت، سرانه فضاهای ورزشی، میزان تورم و … نیز را با آن کشورها مقایسه کرد! اما باید خاطر نشان کرد، رعایت الگوی مصرف انرژی در دنیا به یکی از اصولی‌ترین و بدیهی‌ترین ملاحظات جوامع بشری تبدیل شده است و برنامه ریزی‌های گسترده‌ای در خصوص کاهش یا مصرف بهینه مصرف انرژی در دنیا صورت گرفته است.

از سویی انتشار گازهای گلخانه‌ای به دلیل فعالیت‌های مختلف انسانی از جمله احتراق سوخت‌های فسیلی، جنگل‌زدایی، استفاده از کودهای شیمیایی در کشاورزی و … در حال افزایش است و این به معنای افزایش دمای کره زمین است. حال اگر قرار باشد افزایش دمای کره زمین با افزایش ساعات یا ماه‌های استفاده از وسایل سرمایشی کوک شود، عجالتاً باید صنایع خرد و کلان را تعطیل کرد و زیر هوای مطبوع کولر، از دورکاری و خانه نشینی لذت برد! بپذیریم سبک زندگی نوین در حال بر هم زدن قواعد بسیاری از مقولات اجتماعی، اقتصادی، صنعتی، فرهنگی، آموزشی و … است که تبعات آن دامنگیر بسیاری از افراد جامعه خواهد شد.

در حال حاضر نیز به دلایل گوناگون که برشمردن آنها از حوصله این مقال خارج است، صنعت برق دچار ناترازی شده است و همکاری و همراهی مردم تا مرحله گذار از مشکلات موجود یک خواسته عمومی است. هر چند ضرورت الزامات بکارگیری ساخت و سازهای نوین و لحاظ الگوهای مدرن سرمایش و گرمایش یک نیاز ضروری است و دست اندرکاران نظام مهندسی و ساخت و ساز کشور باید این مقوله را به عنوان یک مطالبه جدی پیگیری کنند، اما یادمان باشد استفاده همزمان از چند کولر در یک واحد ساختمانی و هم زمان باز گذاشتن لای پنجره برای تنظیم دما هم به هیچ عنوان منطقی نیست. با این حال ضمن توصیه به مصرف بهنگام و بهینه انرژی یک راهکار ساده نیز در راستای کاهش مصرف انرژی پیشنهاد می‌شود.

ساختار و آناتومی بدن به گونه‌ای طراحی شده است که در حین خواب دمای بدن کاهش می‌یابد. از سویی به دلیل تحرک ناچیز بدن در طول خواب، نیاز به محیط سرد کاهش می‌یابد تا جایی که برخی افراد هنگام خواب در تابستان در عوض تنظیم دما، به دلیل برودت هوای اطاق از ملحفه یا حتی پتو استفاده می‌کنند و یا پنجره را باز می‌گذارند تا هوای اطاق کمی گرم شود!

توصیه می‌شود در این روزها که صنعت برق کشور دچار ناترازی شده است، شهروندان هنگام خواب پنکه و کولر را توامان روشن کنند ولی تایمر خواب یا خاموشی کولر را به گونه‌ای تنظیم کنند که یک یا دو ساعت خود به خود خاموش شود و پنکه تا صبح روشن بماند. با این روش علاوه بر کاهش مصرف برق کشور برای تنظیم دمای اطاق نیازی به باز کردن پنجره یا رفتن زیر پتو نیست!

ارسال دیدگاه

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید