مجتبی خسروجردی روزنامه نگار: اخذ مالیات از خانهها لوکس از سال 1400 آغاز شد، اما تاکنون عده کمی برای پرداخت آن اقدام کردهاند این درحالی است که نمایندگان مجلس مجدداً در لایحه بودجه امسال نیز مالیات بر خانههای لوکس را علی رغم اجرایی نشدن صحیح آن در سالهای گذشته مجدداً تعیین کردند. به نظر میرسد سازوکار پیچیده پرداخت، نبود گلوگاه مالیاتی و مشکلات شناسایی این واحدها به ابهامات این قانون میافزاید.
مجلس دوباره دست به کار شد
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی بخش هزینهای بند (ح) تبصره (1) لایحه بودجه، مالیات بر خانههای لوکس در سال 1404 را تعیین کردند.
نمایندگان در نشست علنی نوبت روز چهارشنبه 21 آذرماه مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی موارد ارجاعی لایحه بودجه سال 1404 کل کشور با بند (ح) تبصره (1) ماده واحده این لایحه موافقت کردند.
در بند (ح) تبصره (1) ماده واحده این لایحه آمده است: زمینهای دارای کاربری مسکونی که ارزش آنها بیش از سیصد میلیارد ریال باشد و زمینهای فاقد اعیانی دارای کاربری اداری، تجاری و واحدهای مسکونی که ارزش هر یک از آنها بیش از پانصد میلیارد ریال باشد مازاد بر این مبلغ مشمول مالیات به میزان دو در هزار میشوند. این مالیات بر عهده شخصی است که در ابتدای سال 1404 مالک املاک فوق بوده است.
واحدهای مسکونی در حال ساخت، مشمول این مالیات و همچنین واحدهای مسکونی افرادی که مالک تنها یک واحد مسکونی هستند مشروط به تداوم مالکیت در 10 سال گذشته تا سقف دو برابر فوق الذکر مشمول این مالیات نمیباشد. واحدهای مسکونی غیرمجاز تا زمان دریافت پروانه ساخت یا اجرای حکم کمیسیونهای موضوع مواد (99) و (100) قانون شهرداری مصوب 11/4/1334 حسب مورد مشمول جریمهای معادل دو برابر مالیات واحدهای مسکونی مجاز موضوع این بند میباشند. پرداخت جریمه مزبور هیچگونه حق مکتسبهای برای دارندگان واحدهای غیرمجاز ایجاد نخواهد نمود.
تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی مکلفند با رعایت قوانین مالیاتی، مالیات سالانه مربوط به هر یک از زمینها و واحدهای مسکونی تحت تملک خود و فرزندان کمتر از هجده سال و محجور تحت تکفل را حداکثر تا پایان بهمن سال 1404 پرداخت نمایند. ثبت نقل و انتقال املاکی که به موجب این بند برای آنها مالیات وضع گردیده است، قبل از پرداخت بدهی مالیاتی مورد انتقال شامل مالیات بر دارایی، نقلوانتقال قطعی و اجاره ممنوع است. متخلف از حکم این بند در پرداخت مالیات متعلقه مسئولیت تضامنی دارد.مالیات تعیینشده در اجرای حکم این بند قطعی است و اعتراض اشخاص در اجرای تبصره (1) ماده (216) قانون مالیاتهای مستقیم قابل رسیدگی خواهد بود. گفتنی است؛ مصوبات فوق پس از تأیید شورای نگهبان و ابلاغ مجلس به دولت قابلیت اجرا دارد.
مقاومت صاحبان املاک لوکس در پرداخت مالیات
طبق بررسی دیوان محاسبات کشور، در سال گذشته تنها 10 درصد از مشمولان مالیات خودروهای لوکس اقدام به پرداخت مالیات کردهاند و بیش از 100 هزار مالک خودرو اعتنایی به مالیات تعیینشده نکردهاند همچنین حدود 3/3 هزارمیلیارد تومان از مالیات 4/4 هزارمیلیاردی لحاظشده برای املاک گرانقیمت بلاتکلیف است و صاحبان املاک لوکس اقدامی در جهت تعیینتکلیف و پرداخت مالیات مذکور نکردهاند.دریافت مالیات از واحدهای مسکونی گرانقیمت و باغویلاها از قانون بودجه سال 1400 در دولت سیزدهم آغاز شد و در قانون بودجه سالهای 1401 و 1402 نیز مورد تأکید قرار گرفت، اما با این اوصاف هنوز شناسایی واحدهای گرانقیمت و معرفی آنها به سازمان امور مالیاتی به صورت کامل انجام نشده است.اگرچه از جدیت دولت سیزدهم برای وصول مالیات درآمدزایی همچون مالیات بر خانههای لوکس زیاد بود اما به دلیل تعیین نرخ بسیار پایین مالیات برای خانههای گران قیمت در آئین نامه مصوب دولت، میتوان گفت این نوع مالیات از نوع «بی آزار» برای ثروتمندان است.
95 درصد مالکان خانههای لوکس مالیات ندادند
بر اساس آخرین گزارش سازمان امورمالیاتی از وضعیت اخذ مالیات واحدهای مسکونی و باغویلاهای گرانقیمت در سال 1402 از بین واحدهای مسکونی و باغویلاهای گرانقیمت گزارش شده توسط وزارتخانههای راه و شهرسازی، صمت و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و شهرداریها، در مجموع 135 هزار و 509 واحد مسکونی و باغ ویلای گرانقیمت مشمول مالیات شده که رقمی بالغ بر 4 هزار و 463 میلیارد تومان تعیین و به مالکان آنها از طریق پیامک اعلام شده است.بر اساس این گزارش، تاکنون مالکان 5 هزار و 993 واحد مسکونی و باغ ویلای گرانقیمت مشمول، حدود 94 میلیارد تومان مالیات پرداخت کردهاند و مابقی نیز در فرآیند وصول و اجرا است.