کامران ندری: دولت جدید دونالد ترامپ روی کار آمده است و از این رو، نگرانی از تشدید تحریم نفت در دولت ترامپ افزایش یافته است. اما این نکته را باید قبول کرد بدون تردید اگر دولت جدید ترامپ به دنبال تشدید تحریمهای نفتی ایران باشد، شرایط اقتصادی ایران وارد بحران عمیقتری خواهد شد. بدون شک دو تحریم اصلی که میتواند به شدت به ایران آسیب برساند تحریم نفتی و تحریم بانکی است و ایران به دلیل عدم پذیرش الزامات FATF و قرار گرفتن در لیست سیاه، خود به تشدید این تحریمها کمک کرده است و خروج از این لیست کار سادهای نیست.
البته تحریم نفتی بستگی به توانایی آمریکا در اعمال آن دارد و ترامپ ممکن است با اعلام جنگ اقتصادی به همه کشورها، همراهی آنها را با تحریمهای خود کاهش دهد. در دوره اول تحریمها، برخی کشورها از همراهی کامل با آمریکا ابا داشتند. اما حالا بستگی به قدرت آمریکا دارد تا چه اندازه بتواند اهداف خود را عملیاتی کند. ایران در برابر آمریکا قدرتی ندارد و باید منفعلانه عمل کند یعنی اگر آمریکا نفت ایران را تحریم کرد ما باید هر شرایطی را که خریدارای نفت پیشنهاد میدهند، بپذیریم. پس ایران در صورت تشدید تحریم نفتی باید شرایط خریداران را بپذیرد و قدرت مانور زیادی ندارد اما در عین حال، این وضعیت میتواند به عنوان یک فرصت برای ایران در نظر گرفته شود، به ویژه در زمینه کاهش وابستگی کشورهای غربی به چین و تأمین نیازهای آنها.
دونالد ترامپ کشورهای اروپایی برای خرید نفت و گاز در تحت فشار قرار داده است و آمریکا نمیخواهد به چین وابسته باشد و برای این منظور نیز برنامه اقتصادی جدی دارد. به اعتقاد من وضعیت سیاسی، اجتماعی و چالشهای امنیتی ایران بر وضعیت اقتصادی تأثیر گذاشته است از این رو وضعیت اقتصادی ایران مناسب نیست.
اقتصاددان