معمای عمر مفید ساختمان در ایران

0
127

محمد ارفع روزنامه نگار: آمارهای مختلفی برای عمر مفید ساختمان در ایران بیان شده است، با وجود تفاوت‌ها در ارقام اعلام شده، همه این آمارها متفق‌القول هستند که عمر مفید ساختمان در ایران زیر 40 سال است و این از متوسط جهانی خیلی پایین‌تر است؛ زیرا بر اساس برخی از اطلاعات موجود در کشورهای اروپایی عمر مفید ساختمان در این کشورها حتی به بیش از دو قرن می‌رسد.

به گزارش «نقش اقتصاد»، سازمان نظام‌مهندسی ساختمان که بالاترین نهاد تخصصی در این حوزه است اعلام کرده بود عمر متوسط ساختمان در کشورهای پیشرفته 100 سال است که این میزان در کشور ما برای هر ساختمان 25 سال است و در واقع در هر 25 سال سرمایه‌ها تخریب و از نو بازسازی می‌شود.

همچنین پیرو همین نظرات رئیس اسبق سازمان نظام‌مهندسیساستان قزوین در خصوص عمر مفید ساختمان گفته است: عمر متوسط مسکن در ایران 30 سال است و این در حالی است که نرخ استهلاک مسکن 3٫2 در سال است و بنابراین اگر 20 میلیون ساختمان وجود داشته باشد در سال 660 هزار واحد آن نیازمند بهسازی و نوسازی است.

علاوه بر این رییس سابق سازمان نظام‌مهندسی ساختمان استان اصفهان هم گفته بود: متوسط عمر یک ساختمان در استاندارد جهانی 100 سال و در ایران 30 تا 40 سال است.

کارشناسان دلایل متعددی را برای چرایی کوتاه بودن عمر مفید ساختمان در ایران بیان کرده‌اند. این دلایل در دو بخش قابل دسته بندی است: بخشی از آن به مواد اولیه و مصالح به کار رفته بر می‌گردد و بخشی دیگر به عدم رعایت شناسنامه فنی ساختمان، مقررات ملی ساختمان و عدم رعایت اصول ساخت وساز. بسیاری از مصالح ساختمانی به کار رفته در ایران دارای استاندارد مناسب نبوده و از کیفیت لازم برای ساخت و ساز برخوردار نیستند. نظارت درستی هم بر ساخت و سازها انجام نمی‌شود و راه‌های دور زدن نظارت‌های ساختمانی زیاد است.

اما در در تازه‌ترین اظهار نظر در این رابطه احمد کرمی راد نایب رئیس هیئت مدیره انجمن سازه‌های فولادی ایران در نشستی که مشروح آن خبرگزاری بازار آمده گفته است که «متوسط عمر ساختمان‌ها در حال حاضر 20 سال است» این تخمین یعنی تقریباً براساس داده‌های قبلی 5 سال کمتر از آنچه پیش‌تر تخمین زده می‌شد.وی افزود: هم اکنون یک میلیون تن ظرفیت سازه فولادی نوین برای ساخت پروژه‌های مسکونی ایجاد شده است، اما یک مشکلی که در این بخش وجود دارد مربوط به اداره شهرک‌های صنعتی و برخی از ارگان‌ها است که آیین نامه و ضوابطی را برای خود در نظر گرفته‌اند که استانداردهای خاص دارد.کرمی راد بیان کرد: در ساخت و سازها نیازمند آن هستیم که از سازه‌هایی استفاده کنیم که از کیفیت بالایی برخوردار باشند زیرا در حال حاضر زباله‌های ساختمان‌های فرسوده در صورتی که از سازه‌های فولادی استفاده شود قابلیت بازیافت دارد. ایران یک کشور فولادی هست و به زودی وارد زمره کشورهای دارای تکنولوژی فولاد می‌شود.کرمی راد با بیان اینکه ایران دارای معادن غنی خدادادی از جمله آب، برق و گاز است و در شمال و جنوب کشور دارای منابع غنی هستیم بنابراین باید به سمت سرمایه گذاری در بخش فولاد برویم گفت: فرهنگ سازی برای استفاده از ساختمان‌های فولادی خود نقش بسیار موثری برای حفظ ساختمان‌ها در برابر زلزله و حفظ منافع در کشور دارد.وی گفت: بیش از 90 درصد از پروانه‌های ساختمانی 4 تا 7 طبقه است و استفاده از سازه‌های فولادی در حوزه قیمتی برابری می‌کند با سازه‌های بتنی و اگر در حوزه ساخت وساز از گریت‌های بالاتر فولادی استفاده کنیم از لحاظ مقاومت بسیار بهتر از بتن است.

او اظهار کرد: یارانه‌هایی که در اختیار فولاد سازان قرار می‌گیرد و سنگ آهن و دلاری که در اختیار آن‌ها قرار می‌گیرد باید با اطمینان به سمت قیمت تمام شده سازه فولادی هدایت شود.کرمی راد گفت: در بورس کالا مالکان اصلی خود فولادی‌ها هستند بنابراین باید حداکثر نظارت بر آن‌ها شود چراکه هر ورق یارانه بورس 21 تا 22 تومان است و برخی از شرکت‌های بورسی با کاغذ بازی قیمت را به 40 هزار تومان می‌رسانند که در این بین سودهای کلانی جابه جا می‌شود در صورتی که اگر به سود 20 تا 30 درصدی قانع باشند قیمت 17 تا 18 هزار تومان هم برای آن‌ها صرفه دارد.

همچنین در این نشست فرهنگ فرحبد رئیس بخش مهندسی سازه و ابنیه فنی مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی با بیان اینکه باید ارتباط صنعت و به ویژه صنعت ساختمان با دانشگاهیان تقویت شود اظهار داشت: دولت در طرح نهضت ملی مسکن در جایگاه حاکمیتی خود همواره بر استفاده از فناوری‌ها و سازه‌های نوین در ساخت وساز این طرح کلان تاکید داشته است.وی افزود: بهره‌مندی از فناوری‌ها و سازه‌های نوین در ساخت وساز مسکن اهداف این طرح را که شامل استاندارد سازی، سرعت در ساخت و کیفی سازی و صرفه جویی اقتصادی است تأمین می‌کند.رییس بخش مهندسی سازه و ابنیه فنی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت: صرفه جویی در مصرف انرژی و صدابندی جداره‌های داخلی ساختمان مقاومت ساختمان در برابر آتش از جمله اهدافی است که در بهره مندی از سازه‌های فولادی در ساخت وساز واحدهای مسکونی محقق می‌شود.

ارسال دیدگاه

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید