ایران یکی از کشورهای تولیدکننده نفت و صنایع وابسته به نفت و گاز است که اکنون در بحث بومیسازی و ساخت برخی تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت و صدور خدمات فنی و مهندسی و تکنولوژی مطرح شده است.
بعد از انقلاب و تحریم بومیسازی، احداث و تعمیرات پالایشگاهی به شدت افزایش یافت و ایران توانست به تکنولوژی ساخت پالایشگاه و تعمیر و نگهداری دست یابد، باتوجه به اینکه معدود کشورهایی در جهان هستند که میتوانند در این موضوع حرف برای گفتن داشته باشند ایران باتوجه به توان تکنولوژیکی در صدد برآمد از این تکنولوژی برای صادرات غیرنفتی و ارزآوری استفاده کند، مثلاً ما در ونزوئلا و سوریه برای پالایشگاهسازی، تعمیر و نگهداری ورود کردهایم.
شراکت استراتژیک با سوریه و حضور در عرصههای مختلف اقتصادی، کشاورزی و صنعتی این کشور و همچنین باتوجه به اینکه سوریه میزانی هم نفت دارد و به تکنولوژی پالایشگاهی برای تولید مشتقات نفتی نیاز دارد، به همین دلیل ایران به عنوان دارنده این تکنولوژی سعی کرده در پالایشگاههای سوریه نقشآفرینی کند.
قبلاً پالایشگاههای سوریه بدست شرکتهای بزرگ فرانسوی، امریکایی، انگلیس و حتی روسی تجهیز و راهاندازی میشد، اکنون ایران با حضور در بازار سوریه میتواند بخشی از این بازار را برای خود نگه داشته و حضور داشته باشد و این امر نه تنها از نظر صادرات غیرنفتی بلکه به لحاظ اقتصادی و سیاسی نیز موقعیت ایران را در سوریه تثبیت میکند، بنابراین حضور ایران در پالایشگاهسازی سوریه امیدبخش و مورد توافق است.
علاوه بر سوریه در ونزوئلا هم همین برنامه را داریم، زیرا ایران به تکنولوژی تجهیز و تعمیرات پالایشگاهی دست پیدا کرده و بنا دارد در کشورهای دوست و شریک راهبردی پروژههای مورد توافق را اجرایی کند.
ساخت پالایشگاه و یا تعمیرات آن در دیگر کشورها به این لحاظ که ما میتوانیم علاوه بر صدور خدمات فنی و مهندسی نفتمان را نیز به این کشورها روانه کنیم حائز اهمیت است. همچنین ایران میتواند پس از پالایش نفت صادراتی به سوریه فرآوردههای آن را از طریق بنادر سوریه صادر کند.