دلار سدی در برابر بازار سرمایه

0
110

نازنین خودی روزنامه نگار: بازار سرمایه در آخرین روز کاری هفته تلاش کرد تا حدی از ریزش‌های خود در شروع ماه را جبران کند. اما آنچه در نهایت اتفاق افتاد کمرنگ شدن این روند بود و شاخص کل همچنان نزولی ماند.

به باور کارشناسان بازار سرمایه، هرگونه رشد بورس اوراق بهادار از ابتدای امسال به سد نرخ دلار برمی‌خورد، نرخی که از ابتدای سال تمام بازارهای مالی را تحت تأثیر قرار داده و حالا در ماه‌های پایانی سال حتی سر کاهشی دارد. بر این اساس نرخ دلار برای چندمین روز مرز 50 هزار تومان را شکسته و وارد کانال 49 هزار تومان شده است. البته با رصد حرکات این نرخ می‌توان فهمید هنوز نتوانسته در 49 هزار تومان ماندگار شود، اما همین روند کاهشی سبب شده اخبار مثبتی که می‌تواند کمکی برای بازار باشد بعد از مدتی بی تأثیر شود.

طبق آخرین گزارش‌ها شاخص کل در جهت رفتار با کاهش هزار و 296 واحدی که معادل 0.06 درصد این شاخص است، روبه‌رو شد. بر این اساس شاخص کل در پایان معاملات روز چهارشنبه در سطح دو میلیون و 177 هزار واحدی ایستاد. میانگین هم‌وزن بازار در پایان بورس پنج شنبه نیز 44 واحد که معادل 0.01 درصد این شاخص است کاهش ارتفاع داد و به سطح 755 هزار و 298 واحدی رسید.

بورس در جایی باید با سیلی واقعیت مواجه شود

«پیام الیاس کردی» کارشناس اقتصادی می‌گوید: بازار سرمایه به نظر من روز چهارشنبه یک مقداری از شرایط روز سه شنبه فاصله گرفت، ولی واقعیت این است که بعد از خبر تجدید ارزیابی دارایی که منجر به رشد بورس شده بود، بازار دوباره دارد خودش را با قیمت دلار مطابقت می‌دهد. تا مادامی که قیمت دلار در این نقطه باشد بازار سرمایه هم در همین جا قرار دارد، جایی که نه ارزان است نه گران بلکه به قیمت است.تجدید ارزیابی دارایی‌ها موضوعی بود که ابتدای آذر ماه امید زیادی را برای سهامداران به همراه آورده بود، اما آنطور که در گفتگوهای گذشته با کارشناسان بورسی مشخص شد، این خبر یک طرح خنثی بود که رونمایی شد، اما آنطور که در ابتدا تصور می‌شد تأثیر مثبتی نگذاشت.به گفته الیاس کردی در طول هفته‌های گذشته تجدید ارزیابی‌ها هم تا جایی کمک کرد، اما نهایتاً بازار باید با سیلی واقعیت مواجه شود. این را در بحث ارزش معاملات به خوبی می‌توان دید. وقتی خبر تجدید ارزیابی آمد ما در این شاخص به بالای 7 هزار میلیارد تومان در روز رفتیم. وقتی تأثیر آن از بین رفت و دوباره به کانال 4 هزار و 5 هزار میلیارد تومان شیفت کردیم.حجم معاملات بازار سهام در روز چهارشنبه 4 هزار و 783 میلیارد تومان بوده است. در جریان معاملات سه سهم فولاد، فملی و خاور بیشترین ارزش معاملات و سهم‌های شستا، خودرو و خاور به ترتیب بیشترین حجم معاملات را ثبت کرده‌اند. همچنین سهم فارس نیز بیشترین ارزش بازار را در اختیار خود گرفت.همچنین غدیس با افزایش 6.99 درصدی بیشترین بازدهی روز را از آن خود کرد. در مقابل، کسعدی نیز با افت 5.8 درصدی در جریان بازار روز چهارشنبه بدترین عملکرد را ثبت کرد.

افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی

در این میان برخی شرکت‌ها مانند بانک تجارت، افزایش سرمایه چشمگیری با تجدید ارزیابی دارایی‌ها پیدا کردند، اما تأثیر آن به گفته الیاس کردی همیشگی نیست.

به گفته او، اگرچه تجدید ارزیابی دارایی‌ها سبب شده برخی شرکت‌ها هم بتوانند از این محل افزایش سرمایه داشته باشند، اما این اتفاق مقطعی است. بازار ما در شرایطی است که یک وقت‌هایی ریزشی و برخی اوقات نیز رونقی است. سال 99 ما در دوره رویش بازار بودیم هر خبر مثبتی که به بازار می‌آمد تاثیرش چندبرابر بود، اما در روزهایی که بازار منفی است خبر مثبت تنها یک پالس مثبت است و رشد 10 تا 20 درصدی ایجاد می‌کند. در این شرایط مخابره اتفاقات منفی تاثیرش با شرایط بازار تجمیع شده و ریزش بازار تشدید می‌شود.این کارشناس بازار سرمایه در ادامه می‌افزاید: نکات دیگری که در مورد بازار وجود دارد این است که شاخص کل در حال حاضر بالای 2 میلیون و 150 هزار واحد و زیر 2 میلیون و 200 هزار سیر می‌کند. اگر اخبار مثبت سیاسی بیاید بازار خودش را به کرانه بالا یعنی حدود 2 میلیون و 250 هزار واحد می‌کشد، اما اگر بد باشد در 2 میلیون و 100 هزار واحد می‌ماند. مابین این نقاط جایی است که شاخص کل جا خوش کرده و فکر می‌کنم حالت خنثی و بی وزنی دارد.طبق پیش بینی الیاس کردی، هفته آینده بر خلاف هفته‌ای که گذشت، بورس ابتدا مثبت خواهد بود، ولی رفته رفته بازار آرام می‌شود و در نهایت هم در انتهای هفته متعادل‌تر خواهد شد.بازار سرمایه را از جهت دیگری نیز می‌توان با چشم اندازی بلند مدت‌تر پیش بینی کرد و آن از مسیر قیمت دلار در بازار آزاد است. در حال حاضر سیاست بانک مرکزی به دنبال یک ارزپاشی بی قید و شرط است که منجر به قدرت گرفتن نیروهای کاهشی در بازار شده و از آنجا که موتور تورم همچنان در حال فعالیت است، بازارها در آن سطحی که باید نیستند و دیر یا زود خود را با تورم همراه می‌کنند. با این حساب می‌توان گفت عزم سیاستگذار برای نرخ‌های فعلی ارز جدی است و بورس نیز پایان سال را با همین روند به پایان خواهد برد.

 

 

ارسال دیدگاه

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید