علی سلیمی روزنامه نگار: گروه اجتماعی: کمتر کابر ایرانی در فضای مجازی هست که در چند وقت اخیر کم یا زیاد در جریان برنامههای «بلایند دیت» قرار نگرفته باشد. («Blind date» اصطلاح انگلیسی است که معناهایی مانند قرار ناشناس، قرار کور، ملاقات بدون آشنایی قبلی و امثال اینها برای آن در نظر گرفته میشود ولی با توجه به اینکه این کلمه در زبان انگلیسی به شکل اصطلاحی است که بار فرهنگی خاصی دارد و معادل موجز و گویایی برای آن در زبان فارسی وجود ندارد ناچارا از همان اصطلاح بلایند دیت استفاده میکنیم).
بلایند دیت اینگونه است که دو نفر بدون اینکه همدیگر را بشناسند و عموماً به واسطه فردی که در این میان با آنها آشناست، یکدیگر را به منظور آشنایی برای تشکیل رابطه عاطفی ملاقات میکنند. اخیراً چند برنامه بلایند دیت ساخته شده و بسیاری آن را جز روشهای جدید ایجاد رابطه عاطفی یا ازدواج در ایران میدانند که البته چند سالی است در میان جوانها یا اصطلاحاً نسل زِد (Z) رواج پیدا کرده است.
اما اگر با نگاهی موشکافانهتر این موضوع را بررسی کنیم متوجه میشویم که این نوع آشنایی افراد برای ازدواج بدون اینکه مانند بلایند دیت اسم مشخصی داشته باشد در دهههای گذشته در فرهنگ ما رواج داشته است. تا چند دهه گذشته اکثر آشناییهای افراد برای ازدواج بدون آشنایی مستقیم دختر و پسر و به کمک یک فرد که اصطلاحاً واسطه نام میگرفت اتفاق میافتاد. که این واسطه از پدر و مادر تا همسایه و همکار متغیر بود.
در این نوع آشناییهای سنتی و بلایند دیت غربی عنصر مشترکی وجود دارد و آن هم اینکه در هر دوی آنها زن و مرد به تنهایی عامل شکلدهنده ارتباط نیستند. شاید یکی از تفاوتهای بلایند دیتهای امروزی به نسبت روشهای سنتی آشنایی و ازدواج در این باشد که در بلایند دیت افراد حق انتخاب آزادانهتری برای تصمیم در مورد شکلگیری و ادامه یا عدم شکلگیری و اتمام ارتباط دارند. و از طرفی دیگر در روشهای سنتی آشنایی زن و مرد تا حد بیشتری (باتوجه به شنیدهها یا عکسهای یکدیگر) نسبت به دیگری شناخت پیدا میکردند اما آشنایی حقیقی که برای رابطه عاطفی و ازدواج مورد نیاز است بعدها و از طریق تعامل خود افراد به دست میآمد.
این نکات به خاطر تاکید بر این مطلب است که نمیتوان بلایند دیت را پدیدهای بیگانه و مغایر با فرهنگ ایرانی دانست و میتواند یکی از راههای آشنایی افراد برای روابط عاطفی در نظر گرفته شود. به تازگی هم برنامهای که اصطلاحاً نسخه اسلامی بلایند دیت است ساخته شده که به نظر میرسد باید در بین افراد مذهبی نیز این نوع آشنایی برای ازدواج قابل پذیرش باشد. هر چند ساخت ورژن اسلامی بلایند دیت انتقادات زیادی را بین کاربران برانگیخته است مخصوصاً بعد از اینکه صفحه برنامه بلایند دیت «وینی» از دسترس خارج و ادامه پخش این برنامه به بهانههای مختلف متوقف شده است و اکثر افرادی که در این برنامه شرکت داشتند، صفحه اینستاگرام آنها بسته شد اما بلایند دیت اسلامی همچنان به فعالیت خود ادامه میدهد.
بلایند دیت به درد چه کسانی میخورد؟
بلایند دیت تجربهای است که توسط بسیاری از افراد پذیرفته است اما اغلب احساسات متفاوتی را بر میانگیزد. آیا این کار گامی به سوی چیزی ارزشمند است یا نهایتاً به ناامیدی ختم میشود. فهم اینکه آیا بلایند دیت برای شما مناسب است یا نه نیاز به در نظر گرفتن جنبههای مختلف از جمله اینکه آیا نگاه مثبتی به این موضوع دارید یا نه و اینکه سبک شخصیتی شما چیست و اینکه به دنبال چه چیزی در بلایند دیت هستید، بستگی دارد.
بر اساس یک زمینهیابی، تیپهای شخصیتی برونگرا و شهودی بیشترین تمایل را به بلایند دیت دارند در حالی تیپهای شخصیتی درونگرا و حساستر، نسبت به بلایند دیت با محافظهکاری بیشتری برخورد میکنند. آنچه قابل توجه است این نکته است که گشودگی کلی نسبت به تجربه، مهمترین عامل در طیفهای مختلف شخصیتی در بلایند دیت است. این نتایج تصویری امیدوارکننده برای کسانی ترسیم میکند که مشتاق روشی ذاتی و مرموز برای ملاقات با افراد جدید هستند.
نقاط قوت بلایند دیت:
بلایند دیت برای افرادی که نمیخواهند زمان را برای پیدا کردن فرد مناسب توسط خود هدر بدهند گزینه مناسبی است.اهداف و توقعات در بلایند دیت مشخص است و به شخص کمک میکند اهداف مشابه آنها از ارتباط دارند آشنا شوند.بلایند دیت از دیگر روشهای ارتباط گرفتن میتواند جذابتر باشد. بلایند دیت کمک میکند با فردی به شکل عمیق آشنا شوید.بلایند دیت شانسی است برای آشنایی با کسی خارج از دایره ارتباطات اجتماعی فرد.
نقاط ضعف بلایند دیت:
احتمال ناامیدی از اینکه انتظاری که نسبت به بلایند دیت خود داشتهایم برآورده نشود. عدم اطمینان در مورد سازگاری با فردی که در ابتدا منطبق با او نظر میرسید.
احتمال تجربهای چالشبرانگیز برای افراد درونگرا
منسوخ شده از نظر برخی؛ بعضیها معتقدند بلایند دیت موقعیتهای ناخوشایندی ایجاد میکند و ارزش وقت گذاشتن ندارد.
انتخاب داشتن یا نداشتن بلایند دیت بسیاری شخصی است و باید با ارزشها، خلق و خو و باز بودن شما نسبت به تجربه همخوانی داشته باشد. در نظر گرفتن فرصتهای رشد و ارتباط همراه با چالشها و عدم قطعیتهای بالقوهه، میتواند به شما در اتخاذ تصمیمی که برای شما مناسب است کمککننده باشد.