اکبر ادهم کارشناس اقتصادی: درباره ارتباط شوکهای سیاسی با نوسان بازار ارز معتقدم دو عامل سیاسی و اقتصادی بر بازارهای مالی اثر میگذارند؛ اما مدت زمان اثر گذاری این دو عامل متفاوت است؛ چون عامل سیاسی اثری موقت بر بازارهای مالی دارد.
عامل سیاسی با تغییر در فضای روانی جامعه باعث افزایش نرخ در بازار غیررسمی خواهد شد؛ ولی با کاهش تنشهای سیاسی فضای روانی جامعه آرام میشود؛ بنابراین نرخ در بازارهای مالی کاهشی میشود که خوشبختانه این سیر نزولی در بازار ارز نیز از ابتدای این هفته آغاز شد.
به هرحال با رخدادهای سیاسی شاهد افرایش قیمت دلار تا مرز 70 هزار تومان بودهایم. افزایش قیمت دلار حاصل ایجاد ترس در سرمایه گذاران بود، این حالت در بین مردم برای نگرانی از امنیت سرمایه گذاری ایجاد میشود.
مردم در شرایطی که درگیریهای سیاسی بین کشورهای منطقه رخ میدهد به دنبال فضایی امن برای سرمایه گذاری هستند به همین منظور سرمایه خود را به بازار ارز و طلا میآوردند.
باید درنظر داشت که در هر بازاری با اصطلاح ارزش ذاتی رو به رو هستیم؛ اما ممکن است با حاکم شدن ریسک غیراقتصادی بر بازارهای مالی تصمیم سرمایه گذاران تغییر پیدا کند و دلار، سهام و طلا بیشتر یا کمتر از ارزش ذاتی خود معامله شوند؛ اما گذشت زمان باعث برگشت نرخ به ارزش ذاتی میشود.
اگرچه بانک مرکزی ارز مورد نیاز برای واردات کالا و خدمات را تأمین کرده است و تأمین ارز به خوبی از سمت بانک مرکزی صورت گرفته؛ اما دلیل افزایش قیمت کالا به دستآوردن سود کلان توسط عدهای ذی نفع و اختلال در سیستم توزیع است.