کاهش تنش در خاورمیانه با احیای برجام

0
64

ساناز نفیسی روزنامه نگار: گروه بین الملل: گروهی از ناظران با اشاره به تصمیم جو بایدن مبنی بر کناره گیری از کارزار انتخابات ریاست جمهوری مدعی‌اند که زمان آن فرا رسیده تا در عرصه سیاست خارجی تصمیمی جسورانه اتخاذ شود. به ادعای گروهی از ناظران، اگر رهبری هستید که به دنبال بازگشت به قدرت فکر نمی‌کنید، به جا گذاشتن میراث مقوله‌ای است قابل تأمل؛ از همین رو بایدن هنوز فرصت دارد تا دستاورد مهمی را برای خود رقم بزند.

تنها گزینه بایدن

به ادعای نشنال، مسعود پزشکیان جراح قلب متعهد شده زمینه را برای احیای روابط ایران و غرب هموار کند. این در حالی است که بایدن؛ همانی که چهار سال پیش با هدف احیای نظم به کاخ سفید آمد، خود را برای کناره گیری از قدرت آماده می‌کند. با این حال این دو رئیس جمهور در زندگی شخصی خود تجربه‌ای تقریباً مشترک دارند؛ بایدن، همسر اولش نیلیا و دختر اولش نائومی را در یک تصادف رانندگی در سال 1972 از دست داد. پسرش بو نیز در سال 2015 به واسطه بیماری سرطان مغزی درگذشت. مسعود پزشکیان نیز بیش از 30 سال پیش همسر و یکی از فرزندانش را در یک تصادف رانندگی از دست داد. اما او ازدواج نکرد و تصمیم گرفت بر فرزندان خود متمرکز شود. هر دو چهره، امروز در قامت روسای جمهوری ایران و آمریکا فعالیت دارند؛ دو بازیگری که بیش از هر چیز رقیب یکدیگر هستند.

گروهی از ناظران در چنین شرایطی این سؤال را مطرح می‌کنند که آیا یک ملاقات آرام بین این دو در کشوری چون عمان، یا سوئیس، بدون دوربین یا حضور هیئتی رسمی، ایده‌ای قابل تأمل نمی‌باشد؟ به ادعای این گروه آیا آن‌ها می‌توانند به طور خصوصی گفت و گوهایی داشته باشند؟ برخی از ناظران با استناد به این گزاره که ایالات متحده دیگر ابرقدرت نمی‌باشد، از این تصورحمایت می‌کنند که بازتعریف سیاست خارجی در شرایط کنونی امکان پذیر است. از منظر آنها علیرغم حضور ضعیف بایدن در انظار عمومی در هفته‌های اخیر، درک او از سیاست خارجی همچنان قوی است. پزشکیان نیز آنگونه که در سخنرانی‌هایش تاکید داشته خواهذان تعامل با غرب است، البته نه به هر قمیتی. با این حال او باور دارد که یکی از راه‌های پایان دادن به تحریم‌ها، رایزنی با آمریکا و یافتن راهی برای بازگشت به برجام است.

با این حال بایدن باید پیش از هر چیزی به حل و فصل سریع مسئله فلسطین بپردازد. گروهی از تحلیلگران با اشاره به تلاش‌های آمریکا برای راه اندازی پروژه عادی سازی روابط میان اسرائیل با اعراب و همزمان با اشاره به مواضع تهران در این باره براین باورند که قفلی که در روابط تهران و واشنگتن ایجاد شده، با احیای پروژه عادی سازی باز نمی‌شود و روابط دو بازیگر را هم پیچیده‌تر می‌کند.

به ادعای این گروه، پزشکیان در قامت رئیس جمهوری ایران، در سخنرانی‌هایش بارها بر نزدیکی تهران به محور مقاومت تاکید داشته و همین گزاره شاید به بایدن جهت یافتن راهی برای خروج از تنش‌های حاکم در خاورمیانه کمک کند، مشروط بر آن که ایالات متحده به جای اسرائیل، صلح در خاورمیانه را در اولویت‌هایش قرار دهد. اگر این امکان محقق شود، کلید است برای بازکردن قفلی بزرگ.

ارسال دیدگاه

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید