«نقش اقتصاد» از مهمترین موانع پیش روی پزشکیان گزارش می‌دهد: هفت خوان مهم پیش روی دولت چهاردهم

0
34

فاطمه دیانی روزنامه نگار: گروه سیاسی: دولت چهاردهم کار خود را آغاز کرده است البته هنوز عبور وزرا از پاستور و گرفتن رأی اعتماد باقی مانده است. آنطور که از خبرها پیداست اکثر وزرای انتخاب شده توسط پزشکیان از کمیسیون‌های مختلف چراغ سبز دریافت کرده‌اند اما باید منتظر ماند و دید که بهارستان دست رد به سینه بهارستان خواهد زد یا خیر.

به هرحال تا آغاز کار وزرا زمان زیادی باقی نمانده اما انتظارات از کابینه پزشکیان بسیار بالاست بطوریکه چالش‌های اقتصادی و اجتماعی از جمله نارضایتی‌های اصلی میان شهروندان تلقی می‌شوند. با این‌حال، آنچه نظرسنجی ایسپا از داده‌ها رونمایی کرده است نشان می‌دهد که نزدیک به 40 درصد از شهروندان به موفقیت دولت پزشکیان در آینده امیدوارند. شرط رسیدن به این موفقیت هم در گروی اولویت یافتن هفت امر مهم است؛ «تورم و حفظ ارزش پول ملی»، «اشتغال و رفع بیکاری»، «تأمین مسکن گروه‌های کم‌درآمد» و «ساماندهی نرخ اجاره‌بها»، «محیط‌زیست و آب»، «مساله فساد اداری»، «درآمد و حمایت‌های اجتماعی و بی‌تفاوتی سیاسی».

گزارشی که اخیراً از سوی ایسپا منتشر شده، نشان می‌دهد که از منظر افکار عمومی دولت باید هفت موضوع مهم را در دستور کار خود قرار داد تا فاصله میان ملت و دولت تا حد قابل توجهی کاهش یابد.

تورم و حفظ ارزش پول ملی

نظرسنجی ملی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) با جامعه آماری افراد بالای 18 در اوایل اردیبهشت امسال نشان داد 91.2 درصد از پاسخگویان به مقدار زیادی نگران تورم و افزایش هزینه‌های زندگی هستند.

همچنین نظرسنجی ملی دیگری که خردادماه امسال با جامعه آماری افراد بالای 18 سال در کل کشور (مناطق شهری و روستایی) اجرا شد نشان داد، از نظر مردم پس از موضوع «رفع فقر و محرومیت» و موضوع «اشتغال‌زایی و رفع بیکاری»، رئیس‌جمهوری منتخب باید «کنترل تورم و حفظ ارزش پول ملی» را جزء اولویت‌های کاری خود قرار دهد.

اشتغال و رفع بیکاری

موضوع بیکاری که سال‌های متمادی است به دغدغه افکار عمومی به‌ویژه گروه سنی جوانان و تحصیل‌کردگان دانشگاهی تبدیل شده، در این نظرسنجی هم به‌عنوان یکی از نگرانی‌های اصلی عنوان شده است.

طبق نظرسنجی ملی ایسپا در اردیبهشت‌ماه امسال با جامعه آماری افراد بالای 18 سال، 88.2 درصد از پاسخگویان بیان کردند به مقدار زیادی «وضعیت اشتغال و بیکاری» آن‌ها را نگران می‌کند؛ این عدد در نظرسنجی ملی ایسپا در دی‌ماه 1400 برابر با 84.9 درصد بوده است.

تأمین مسکن گروههای کمدرآمد و ساماندهی اجارهبها

در این خصوص نتایج نظرسنجی‌های ملی و نظر شهروندان قابل تأمل است؛ یافته‌های نظرسنجی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) در اردیبهشت 1403 نشان می‌دهد، 85.7 درصد از شهروندان در سطح ملی به مقدار «زیاد» در خصوص مسکن و تأمین اجاره آن در آینده نگران هستند. این عدد در نظرسنجی تیرماه 1400 ایسپا برابر با 68.1 درصد بوده است و روند افزایشی را در میزان نگرانی شهروندان نشان می‌دهد.

محیطزیست و آب

نتایج نظرسنجی اردیبهشت 1403 ایسپا در سطح ملی نشان داد 83.1 درصد از شهروندان به میزان زیادی نگران «کم‌آبی و پدیده خشکسالی» در کشور هستند.در همین نظرسنجی 63.6 درصد از پاسخگویان اعلام کردند «آلودگی هوا» آن‌ها را نگران می‌کند. مساله محیط‌زیست و آب در برخی از مناطق و استان‌های کشور بغرنج‌تر است. برای مثال نظرسنجی ایسپا در دی‌ماه 1400 نشان داد 90.4 درصد مردم استان اصفهان، 90 درصد مردم استان چهارمحال‌وبختیاری و 87.8 درصد از مردم استان یزد به میزان زیادی نگران وضعیت آب در کشور هستند.

مساله فساد اداری

منظور از فساد اداری، سوءاستفاده از قدرت و نقش‌های دولتی یا منابع دولتی برای انتفاع شخصی یا گروهی خاص است.

نظرسنجی ملی دی‌ماه 1400 و اردیبهشت 1403 ایسپا نشان می‌دهد تقریباً 76 درصد از شهروندان به مقدار زیادی نگران موضوع فساد اداری و اختلاس در کشور هستند.

درآمد و حمایتهای اجتماعی

همچنین در نظرسنجی خردادماه 1403 ایسپا، 58.5 درصد از مردم در پاسخ به پرسش «از دولت چهاردهم چه انتظاراتی دارند و باید رئیس‌جمهور چه مواردی را در اولویت قرار دهد؟» اعلام کردند، دولت و رئیس‌جمهوری آینده باید موضوع و مسأله «فقر و محرومیت» را در اولویت کاری خود قرار دهد.

بیتفاوتی سیاسی

منظور از بی‌تفاوتی سیاسی، اشاره به شرایطی است که در آن افراد یک جامعه احساس می‌کنند تاثیری در مسائل سیاسی ندارند و وضعیت سیاسی امری حاکم بر آن‌هاست. در این شرایط نوعی احساس انفعال در میان افراد یک جامعه ساری و جاری است.

براساس نظرسنجی‌های ملی ایسپا در سال‌های اخیر، نزدیک به 20 درصد از مردم، خود را در یکی از جناح‌های اصولگرایی یا اصلاح‌طلبی تعریف می‌کنند و 80 درصد دیگر یا از روی بی‌اطلاعی و یا محافظه‌کاری، خود را نزدیک به هیچ‌کدام از این طیف‌های سیاسی نمی‌دانند.

ارسال دیدگاه

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید