• حساب کاربری
  • تماس با ما
  • درباره ما
  • RSS سایت
سه شنبه, ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۳:۲۷:۵۷
نقش اقتصاد آنلاین
  • صفحه اصلی
  • ایران و جهان
  • اقتصاد کلان
  • انرژی
  • بورس
  • بانک و بیمه
  • صمت
  • خودرو
  • مسکن
  • شهرستان
  • فناوری
  • جامعه
  • بیشتر
    • گردشگری
    • ورزشی
    • کافه کتاب
    • طنز
بدون نتیجه
نمایش تمام نتایج
  • صفحه اصلی
  • ایران و جهان
  • اقتصاد کلان
  • انرژی
  • بورس
  • بانک و بیمه
  • صمت
  • خودرو
  • مسکن
  • شهرستان
  • فناوری
  • جامعه
  • بیشتر
    • گردشگری
    • ورزشی
    • کافه کتاب
    • طنز
بدون نتیجه
نمایش تمام نتایج
نقش اقتصاد آنلاین
بدون نتیجه
نمایش تمام نتایج
خانه آخرین اخبار

ميزان آب درياچه اروميه 2.5 ميليارد متر مکعب کمتر از چيزي است که بايد باشد
بازگشت به عقب!

۱۰ مهر ۱۴۰۳
در آخرین اخبار, اسلایدر سه, جامعه
زمان مطالعه:1 دقیقه
0 0
0

مستوره نصیری روزنامه نگار: گروه اجتماعی: بهار امسال تصاویری جذابی از دریاچه ارومیه منتشر شد، گردشگرانی که در حال قایق‌سواری در دریاچه‌ای بودند که بارها خبر از تمام شدن عمرش به گوش همه رسیده بود. رونق به دریاچه ارومیه برگشته بود و انگار همه آن تیترهای منفی درباره خشک شدن دریاچه بخار شده و رفته بود هوا. اما برای کارشناسان و اهل فن این‌ها همچنان خاطره محسوب می‌شد، از جمله برای عیسی کلانتری، رئیس اسبق سازمان حفاظت از محیط زیست و دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه در دولت دوازدهم، او به خبرآنلاین همان زمان در گفتگویی گفته بود: «بله دریاچه آب دارد اما حتی نمک‌های ساحلی هم زیر آب نرفته است، نکته اینجاست که حتی نسبت به 3 سال پیش در همین زمان، 2.5 تا 3.5 میلیارد متر مکعب میزان آب موجود در دریاچه کمتر شده است وگرنه همین که دریاچه حدود دو میلیارد متر مکعب آب داشته باشد هم کفایت می‌کند برای اینکه بخواهند در آن قایق‌سواری کنند.»

حالا در آغاز پاییز سراغ او رفته‌ایم که بدانید حال و روز دریاچه ارومیه چطور است.

گفتگوی ما با عیسی کلانتری را اینجا بخوانید:

بهار امسال خصوصاً در ایام نوروز خبرهای حاکی از این بود که حال دریاچه ارومیه خوب است. تصاویری از قایق‌سواری در دریاچه وایرال شده و امیدهایی شکل گرفته بود، آن زمان در گفتگویی که با شما داشتم تاکید کردید حالا فصل تشخیص بهبود وضعیت دریاچه نیست،‌ در ماه‌های شهریور و مهر باید وضعیت دریاچه ارومیه را دید. الان اوضاع چطور است؟

دریاچه سه سال پیش در ابتدای سال آبی که همین ابتدای ماه مهر باشد،‌ حدود 2 الی 3 میلیارد متر مکعب آب داشت. اگر سالانه طبق برنامه حداقل 500 میلیون متر مکعب آب به آن اضافه می‌شد امروز باید حدود 3-4 میلیارد متر مکعب آب داشت. در صورتی که الان کمتر از 1.5 میلیارد متر مکعب آب دارد. البته این آمار فعلی درحالی‌ست که آب رودخانه زاب نیز به‌دریاچه اضافه شده است. یعنی نه تنها هیچ کاری نکردیم، بلکه بخشی از آب را هم بخار کردیم. این وضعیت دریاچه است. دیگر چه بگویم؟ امروز 2.3 میلیارد متر مکعب باید اضافه می‌شد که اضافه نشده، یعنی 2.5 میلیارد متر مکعب کمتر از چیزی است که باید در آن آب باشد.

الان آب رودخانه زاب به‌دریاچه سرازیر می‌شود. سئوال اینجاست که با وجود تزریق آب زاب به‌دریاچه چرا این وضعیت را داریم؟ شاید برنامه شما که طرح اضافه کردن آب زاب به دریاچه را دنبال و اجرایی می‌کردید، غلط بوده؟

برنامه که غلط نیست. برنامه را اجرا نکردند. آن را رها کردند. اعتباراتی را که سازمان برنامه و بوجه در 3 سال گذشته باید به‌دریاچه می‌داد، پرداخت نکرده، در واقع کمتر از یک دهم آنچه باید اعتبارات می‌دادند، تخصیص دادند.

چقدر باید برای دریاچه ارومیه اعتبار می‌دادند؟

حداقل در سه سال گذشته باید 1000 میلیارد تومان پول می‌دادند که فقط 200 میلیارد تومان می‌دادند. الان طبق برنامه باید احیای دریاچه تمام می‌شد و آب در آن سرازیر می‌شد. نه تنها حقابه را ندادند، بلکه اقداماتی که باید انجام می‌شد، کنار گذاشته شد. سردهنه‌سازی نشده و کشاورزی توسعه یافته، درواقع اصلاً برنامه‌ها اجرا نشده است.

هیچ کاری در 3 سال دولت سیزدهم نیفتاد؟

هیچ اتفاقی نیفتاد. باید 2.3 میلیارد متر مکعب آب می‌دادند که ندادند.

پس چرا دولت سیزدهم در بهار امسال تبلیغات کرد که وضع دریاچه خوب شده است؟

به‌علت بارش‌های زمستانی و فروردین، اندکی آب می‌آید. از خرداد و تابستان دریاچه شروع به‌کاهش آب می‌کند و باید دید در آخر تابستان و مهر وضعیت دریاچه چگونه است.

از تصمیمات دولت چهاردهم برای دریاچه خبر دارید؟

من هیچ خبری ندارم. از آقای عارف که مسئول اجرایی دریاچه است، سئوال کنید.

در صحبت‌های ایشان که مسئله‌ای مطرح نشده است. غیر رسمی اطلاعی از برنامه‌هایشان برای دریاچه ارومیه دارید؟

نه، از آقای عارف سئوال کنید. ایشان به‌عنوان معاون اول، مسئول احیای دریاچه است و باید از او بپرسید. البته از همان اول که مسئولیت کار احیای دریاچه را به استانداری که 90 درصد آب دریاچه را تأمین می‌کند، دادند یعنی دریاچه باید بخشکد.

شما بارها گفته‌اید استانداران دغدغه احیا را ندارند، مردم آذریابجان شرقی و آذربایجان غربی و افکار عمومی‌خواهان احیای دریاچه نیستند یا ترجیح می‌دهند کشاورزی‌شان توسعه پیدا کند؟

استانداران که دغدغه ندارند، ولی در آذربایجان شرقی بسیاری مخالف این وضعیت هستند. قربانی خشک شدن دریاچه در وهله اول آذربایجان شرقی است. چون جریان باد از غرب به‌شرق است و گرد و غبار نمکی از سمت ارومیه به‌سمت تبریز و مراغه و زنجان می‌آید. آذربایجان غربی، 90 درصد آب دریاچه را تأمین می‌کند و جالب است که مسئول احیای دریاچه را استاندار آذربایجان غربی گذاشته‌اند. اگر استاندار آذربایجان شرقی مسئول احیای دریاچه می‌شد باز هم دغدغه داشت ولی استاندار آذربایجان غربی دغدغه احیای دریاچه را ندارد. برای اینکه به بهانه‌های مختلف مانند توسعه پایدار، توسعه کشاورزی و نظایر آن از زیر اجرای برنامه‌های احیای دریاچه در می‌رفت. لذا مفهوم ندارد یک کار ملی را به‌یک استاندار بدهند. آذربایجان شرقی، متضرر شدید دریاچه است. ولی آذربایجان غربی هیچ انگیزه‌ای برای احیای دریاچه ندارد. آب شیرین را که قرار است وارد دریاچه شود، می‌خواهند در استان خودشان مصرف کنند. لذا گوشت را به‌دست گربه سپرده‌اند، نگهداری کند.

پیش‌بینی شما از سرنوشت دریاچه چیست؟

با توجه به‌اینکه آقای پزشکیان نماینده مجلس از تبریز بود و به‌شدت دنبال احیای دریاچه بود، امیدوارم برنامه احیا ادامه پیدا کند. او بیشتر از همه نمایندگان دنبال احیا بود.

الان که آقای پزشکیان رئیس جمهور شده، قدرت و اختیارات بیشتری از نماینده دارد چه خواهد شد؟

حتماً آقای پزشکیان توجه خواهند کرد. اولویت‌های اصلی دولت را انجام داده و با توجه به‌تسلط و شناخت پیامدهای زیان بار خشک شدن دریاچه که مربوط به‌سلامت انسان است، به‌نظر می‌رسد پس از بازگشت از سفر نیویورک، حتماً مسئولیت اول خود را درباره احیا قرار می‌دهد. امیدوارم هرچه زودتر تصمیم بگیرند و اقدام کنند تا وضعیت بدتر از قبل نشود. الان به‌وضعیت 6 سال قبل برگشتیم. آقای پزشکیان کاملاً به‌مسئله مسلط است. امیدوارم آقای عارف هم به‌اندازه ایشان مسلط باشد و بخواهد دریاچه را احیا کرده و منابع لازم را تخصیص دهند. آقای پورمحمدی رئیس سازمان برنامه و بودجه هم کاملاً مسلط به‌وضعیت دریاچه است. همه چیز مهیا است و امیدوارم به‌زودی کار احیا شروع شود.

طبق برنامه باید دریاچه در سال 1409، 14 میلیارد و 700 میلیون متر مکعب آب داشته باشد. قاعدتاً در 1412 یا 1413 به‌این هدف می‌رسیم چون در این سال‌ها نه تنها کاری نشده بلکه یک میلیارد متر مکعب هم از ذخیره آب دریاچه کاسته شده است.

شما هشدارهای زیادی درباره بادهای نمکی، فشار خون مردم آذربایجان شرقی و مشکلات سلامت آنها می‌دادید. آیا الان شاهد بیماری‌های ناشی از خشکی دریاچه هستیم؟

این موضوع در سال 1394 اتفاق افتاد. بیماری‌های پوستی در شمال غرب دریاچه، فشار خون و بیماری‌های زیادی به‌وجود آمد. یک مقداری از حواشی دریاچه که نمک تثبیت شد و پوشش گیاهی با جلوگیری از چرای مفرط دام احیا شدو با کاشت گیاهان نمک دوست توسط سازمان منابع طبیعی، آسیب‌های ناشی از خشکسالی مقداری رو به‌کاهش رفت تا سال 1400 که روند کاهشی بود.

الان که رها شد، ما به‌وضعیت سال 1398 برگشته‌ایم. در سال 1398 هم ما مقداری بیماری داشتیم. در صورتی که روند به‌همین وضع ادامه یابد، ما به‌سال‌های 92 و 94 برمی‌گردیم که خدا نکند به‌آن روز برگردیم. قابل پیشگیری است ولی ما از برنامه 3-4 سال عقب افتاده‌ایم.

تحقیقاتی درباره 3 سال اخیر و صعود بیماری‌ها داریم؟

اکوسیستم دریاچه به‌سال 98 و 99 برگشته است. وضعیت بیماری در سال 99 اینطور نبود چون 5 سال روی دریاچه کار شده بود. الان وضعیت ما مانند سال‌های 98 و 99 است. 4 سال را از دست داده‌ایم. اگر وضعیت رها بشود، ما 2 تا 3 سال دیگر به‌وضعیت سال 92 و 94 برمی‌گردیم. دولت آقای رئیسی در این 3 سال هیچ کاری برای دریاچه نکرد. آقای جهرمی‌سخنگوی دولت سیزدهم که در سال 1401 اعلام کرد ما دریاچه را احیا می‌کنیم، باید پاسخ بدهد. شما دریاچه را به‌سال 1398 برگرداندید. آن‌ها فرصت‌سوزی و عوام‌فریبی کردند. آن‌ها به‌متقاضیان مصرف آب بها دادند به‌جای آنکه دنبال احیا باشند.

اگر امروز ستاد احیا را دولت آقای پزشکیان تشکیل دهد و برنامه‌ها را دنبال کند ما در سال 1412 یا 1413 به‌وضعیت مطلوب می‌رسیم.

تگ ها: دریاچه ارومیه
مطلب قبلی

راه عبور از بحران تورم

مطلب بعدی

مسکن نیازمند نقشه راه منسجم

روزنامه نقش اقتصاد

روزنامه نقش اقتصاد

مطلب بعدی

مسکن نیازمند نقشه راه منسجم

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

گزارش ویژه

«نقش اقتصاد» بررسی کرد ابعاد مصوبه 3 نرخی شدن گازوئیل

توسط روزنامه نقش اقتصاد
۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴
0

محمد زند: نظام يارانه‌اي سوخت در ايران سال‌هاست که تحت فشار چالش‌هاي ساختاري از جمله قاچاق گسترده گازوئيل به دليل...

«نقش اقتصاد» از چالش جدی در مذاکرات ایران و آمریکا گزارش می دهد مناقشه برسر میزان غنی سازی

توسط روزنامه نقش اقتصاد
۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴
0

مجتبی خسروجردی:  در حالي که قرار بود مذاکرات ايران و آمريکا طي اين هفته پيگيري شود تا لحظه تنظيم اين...

گزارش «نقش اقتصاد» از واقعیت‌های پنهان مصرف گاز و چالش‌های بازتوزیع یارانه‌ها؛ چرا اصلاح قیمت گاز کارساز نیست؟

توسط روزنامه نقش اقتصاد
۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴
0

محمد زند روزنامه نگار: موضوع مصرف انرژي به‌ويژه گاز طبيعي به يکي از مباحث اصلي اقتصادي و اجتماعي در ايران...

بعضی از بیماران به دلیل گرانی هزینه ها، درمان را ترک می کنند؛ شکاف عمیق قیمتی بین داروهای ایرانی و خارجی

توسط روزنامه نقش اقتصاد
۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴
0

ارزش ريالي و قيمت محصولات دارويي افزايش و توان خريد مردم به‌ويژه خانواده‌هاي داراي بيمار يا افراد مبتلا به بيماري‌هاي...

هزینه های دولت نفس اقتصاد کشور را گرفت؛ اعداد نگران کننده بودجه 1404

توسط روزنامه نقش اقتصاد
۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴
0

ندا مؤمن روزنامه نگار: در شرايطي که اقتصاد ايران با محدوديت منابع، رشد پايين و تورم مزمن مواجه است نحوه...

قبلی بعدی

گفت و گو

آخرین اخبار

در گفتگوی «نقش اقتصاد» با یک کارشناس مطرح شد 3 ضلع ویران کننده صنعت خودروسازی

توسط روزنامه نقش اقتصاد
۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴
0

محمد جواد خلیلی: بازار خودرو ايران سال‌هاست در تلاطم نوسانات اقتصادي سياست‌هاي ناپيوسته و محدوديت‌هاي بين‌المللي قرار دارد. افزايش قيمت‌ها...

در گفتگو با یک کارشناس اقتصادی پشت پرده کاهش قیمت دلار و تداوم گرانی کالاها بررسی شد رابطه معکوس قیمت کـالا با  نرخ  ارز

۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴

«نقش اقتصاد» در گفتگو با یک کارشناس، تأثیر سیاست‌های پولی و دیپلماسی بر بورس را واکاوی کرد؛ مذاکرات سیاسی؛ فرمان حرکت بازار سرمایه

۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴

«نقش اقتصاد» در گفتگو با یک کارشناس عوامل مؤثر بر رکود و تورم در بازار خودرو را واکاوی کرد؛ خودروهای خارجی میهمانان مردد بازار ایران

۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴

مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج‌فارس: افزایش تولید بنزین در ستاره خلیج‌فارس

۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴
قبلی بعدی

آخرین اخبار

در گفتگوی «نقش اقتصاد» با یک کارشناس مطرح شد 3 ضلع ویران کننده صنعت خودروسازی

۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴

در گفتگو با یک کارشناس اقتصادی پشت پرده کاهش قیمت دلار و تداوم گرانی کالاها بررسی شد رابطه معکوس قیمت کـالا با  نرخ  ارز

۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴

«نقش اقتصاد» بررسی کرد ابعاد مصوبه 3 نرخی شدن گازوئیل

۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴

ضربه کاسبان تحریم به صنعت ایران

۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴

«نقش اقتصاد» از چالش جدی در مذاکرات ایران و آمریکا گزارش می دهد مناقشه برسر میزان غنی سازی

۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴
قبلی بعدی
نقش اقتصاد آنلاین

پایگاه تحلیلی – خبری نقش اقتصاد آنلاین از سال 1395 فعالیت خود را آغاز کرده و همواره در جهت اطلاع رسانی در حوزه های مختلف بالاخص بخش اقتصادی در تلاش است.

دسترسی سریع

  • تماس با ما
  • درباره ما
  • استعلام کارت سوخت
  • نرخ ارز و طلا
  • استعلام خلافی خودرو
  • سابقه بیمه
  • ارز دیجیتال

مجوزها

تمامی حقوق متعلق به نقش اقتصاد آنلاین می باشد

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

ورود
بدون نتیجه
نمایش تمام نتایج
  • صفحه اصلی
  • ایران و جهان
  • اقتصاد کلان
  • انرژی
  • بورس
  • بانک و بیمه
  • صمت
  • خودرو
  • مسکن
  • شهرستان
  • فناوری
  • جامعه
  • بیشتر
    • گردشگری
    • ورزشی
    • کافه کتاب
    • طنز

تمامی حقوق متعلق به نقش اقتصاد آنلاین می باشد

به نسخه موبایل بروید