یک تحلیلگر بازار سرمایه در گفتگو با «نقش اقتصاد» مطرح کرد: تاثیر مقطعی انتخابات آمریکا بر اقتصاد ایران

0
21

مِهردخت میرزایی روزنامه نگار: شهیر محمّدنیا، تحلیلگر بازار سرمایه در گفتگو با «نقش اقتصاد»، درمورد روند بورس و بازارهای موازی در این مدت بیان کرد: بعد از این که شاهد پاسخ اخیر اسرائیل بودیم انتظار داشتیم ریسک سیستماتیک به شکل محسوسی کاهش پیدا کند و در دو سه روز اول نیز، این موضوع خود را نشان داد و بدنبال آن، با توجه به واکنش‌هایی که از مقامات رسمی کشور دیدیم همچنان انتظارمان این بود که ریسک سیستماتیک تا حد زیادی برطرف شده باشد. به همین دلیل، بازار سرمایه در سه روز متوالی با تقاضای بالایی روبرو شد ولی بازار طلا بعد از یک ریزش هیجانی دوباره صعودی شد و دلیلش این بود که قیمت دلار بالا ماند و روند افزایشی به خود گرفت.

این تحلیلگر بازار سرمایه تصریح کرد: سیاست دولت چهاردهم بر این است که ارز را تک‌نرخی کند؛ بنابراین می‌بینیم بانک مرکزی مداخله زیادی در بازار دلار نمی‌کند و در واقع، فشار به بازار نمی‌آورد و یا عرضه نمی‌کند و نظارت سختگیرانه‌ای ندارد و به صورت سرکوبی قیمت دلار را کاهش نمی‌دهد؛ به طوری‌که اجازه داده است تا خود بازار، قیمت دلار را تعیین کند و این موضوع در راستای سیاست تک‌نرخی کردن دلار از سوی دولت جدید است.

شهیر محمّدنیا تأکید کرد: ارزش ذاتی نرخ دلار در مقطع فعلی، حدود 64 -65 هزار تومان است و دچار بیش از حد ارزش‌گذاری (Overvalue) هستیم که این موضوع؛ یا حباب مثبت ناشی از بیش‌واکنشی (Overreaction) یا ناشی از ریسک سیستماتیک است. مخصوصاً بعد از سه روزی که بازار سرمایه مثبت شد مشاهده کردیم دوباره موضع‌ها تند شده و تهدیدها جدی شدند و ریسک به صورت مجدد به بازار برگشت و همین مسئله منجر به منفی شدن بازار سهام شد و دلار به رکورد تاریخی 70 هزار تومان دست پیدا کرد که قطعاً ناشی از این ریسک بود. این تحلیلگر بازار سرمایه ادامه داد: اگر شاهد یک آتش‌بس احتمالی در خاورمیانه و کاهش تنش بین اسرائیل و حزب‌الله باشیم ممکن است پاسخ ایران به صورت نمادین باشد و آن موقع، وقتی ریسک ازبین برود و دلار روی قیمت واقعی خود قرار بگیرد منجر به افت قیمت طلا خواهد شد و بازار سهام رشد می‌کند.

شهیر محمّدنیا با اشاره به تأثیر انتخابات آمریکا بر اقتصاد کشور گفت: از نظر بنده، انتخابات آمریکا هر نتیجه‌ای که داشته باشد در وضعیت اقتصاد ایران تأثیر زیادی نخواهد داشت و آن‌ها برای این که به خاطر منافعشان در خاورمیانه ثبات باشد سعی می‌کنند تعاملاتی داشته باشند. البته ممکن است که نحوه و شکل تعاملات متفاوت باشد. مثلاً امکان دارد دموکرات‌ها به یک صورت تعامل‌گونه و مذاکره‌گونه وارد شوند و ترامپ بخواهد با روش‌های دیگری تعامل کند و این ثبات را در خاورمیانه به وجود آورد. فارغ از این که رئیس‌جمهور آینده آمریکا چه کسی خواهد بود ثبات در خاورمیانه برای دو اقتصاد اول جهان اولویت دارد؛ برای آمریکا از این منظر که می‌خواهد تمرکز نظامی – سیاسی‌اش را بر شرق آسیا داشته باشد و برای چین از این منظر که خاورمیانه خاستگاه اصلی انرژی است و ثبات در خاورمیانه به نفع این کشور است.

در نتیجه، به نظر بنده، در حوزه اقتصادی ما به انتخابات آمریکا بیش از حد وزن داده شده است و اگر هم بر بازارهای طلا و بورس تأثیرگذار باشد مقطعی و چند روزه است.

این تحلیلگر بازار سرمایه افزود: نکته دیگری که در خصوص بازارهای موازی وجود دارد اقتصاد جهانی است که با روی کار آمدن هر یک از نامزدهای انتخاباتی، سناریوهای مختلفی وجود دارد. در صورتی که دونالد ترامپ رئیس‌جمهور شود انتظار می‌رود که او ادامه‌دهنده سیاست‌های قبلی خود باشد. یعنی وارد یک جنگ تعرفه‌ای با کشورهایی مثل چین و اتحادیه اروپا شود و جنگ اقتصادی به وجود آورد و از طرفی، مالیات را کاهش دهد که این موضوع باعث افزایش تورم خواهد شد و بدنبال آن، فدرال رزرو تحت فشار قرار خواهد گرفت؛ چراکه وقتی تورم افزایش پیدا کند مجبور می‌شود نرخ بهره را بالا نگه دارد و این نرخ بهره بالا باعث می‌شود که دلار ضعیف شود و در مقابل، طلا رشد کند.

او گفت: کامالا هریس بیشتر روی انرژی سبز، سخت‌گیری‌های اقتصادی و جبران کسری‌های بودجه و رشدهای پایدار تمرکز دارد و به نظر می‌رسد انتخاب کامالا هریس به عنوان رئیس‌جمهور آمریکا تأثیر کوتاه‌مدتی روی طلا بگذارد و باعث نزولی شدن قیمت طلا شود؛ هرچند دموکرات‌ها به صورت سنتی از سیاست‌های انبساطی دفاع می‌کنند و رئیس‌جمهور شدن هریس، در بلند مدت تأثیر منفی زیادی بر نرخ طلا نخواهند داشت.

شهیر محمّدنیا با بیان این که انس طلا در سقف تاریخی قرار گرفته است، خاطرنشان کرد: روز پنج‌شنبه، جلسه بسیار مهم کمیته سیاست‌گذاری پولی FOMC است که جروم پاول، رئیس فدرال رزرو سخنرانی خواهد کرد و بعد از آن، می‌توانیم نگرش درست‌تری داشته باشیم که بازارها به ویژه بازارهای جهانی به کجا خواهند رفت؟ در جلسه آتی فدرال رزرو قطعاً کاهش نرخ بهره 25 واحدی را داریم و بازارهای جهانی این قیمت را از قبل گرفته‌اند و ادامه این سیاست‌ها در جلسات بعدی کمیته سیاست‌گذاری پولی FOMC خواهد بود و بعد از نشست خبری جروم پاول در خصوص کاهش نرخ بهره می‌توانیم نگرش و تحلیل صحیح‌تری از آینده داشته باشیم.

ارسال دیدگاه

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید