مِهردخت میرزایی روزنامه نگار: سید محمدرضا اعلمی، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با «نقش اقتصاد»، درمورد روند مثبت بورس گفت: با تغییر دولت و آمدن افراد جدید در مسند سیاستگذاری اقتصادی، شاهد یک سری تغییر رویکردها و رویهها بودیم. زیرا در دولت گذشته بین هر زوج تصمیمی که یک طرف آن بازار بورس و طرف دیگرش بازارهای دیگری چون؛ بانک و… بودند همیشه طرف مقابل بازار بورس گرفته میشد ولی در دولت جدید این رویکرد تغییر کرد و وزن بیشتری به بازار سرمایه داده شد که علتش را میتوانیم در تصمیمگیریهایی در خصوص حذف قیمتگذاری دستوری و رفتن به سمتی که بازار تعیینکننده باشد و یا حذف دلار نیمایی و مسائلی از این دست جستوجو کنیم. زیرا همه این موارد تأثیرات مثبتی بر کلیت بازار گذاشتهاند و طبیعی است که شاهد یک بازار خوب باشیم.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: نکته دیگری که باید به آن اشاره کنم نرخ بهره بانکی است که تدوین آن باعث شد تا توقع ما این باشد که شاهد یک بازار خوب و پررونق باشیم. اما نباید فراموش کرد که شاید رفتار این روزهای بازار سرمایه تا حدی غیرمنطقی باشد و دلیلش این است که وجود دامنه نوسان 3 درصدی باعث ایجاد یک نوع واکنش به ورود پولی میشود که در حال انجام است.
سید محمدرضا اعلمی تأکید کرد: از آنجایی که با دامنه نوسان محدود؛ با اندک پول هم، میتوان بازار سرمایه را تحت تأثیر قرار داد و آن را مثبت کرد پرسشی که مطرح میشود این است چه اتفاقی در اقتصاد افتاده است که در کمتر از یک ماه، شاهد افزایش شاخص کل به این شکل باشیم تا سقفشکنی کند و مقاومت تاریخی 2 میلیون و 548 هزار واحدی را بشکند و به سمت بالا حرکت کند؟
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: میتوان گفت که این رشد شارپی چیزی جز محدود کردن دامنه نوسان و تزریق پول و جلوگیری از سمت فروش برخی از شرکتهای سرمایهگذاری نیست و به نوعی، دستوری مثبت کردن بازار سرمایه باعث بروز چنین رفتاری از سوی آن میشود و میتوان گفت این رشد شارپی در نهایت، منجر به یک ریزش شارپی نیز، خواهد شد. در نتیجه، بهتر این است که با اقدامات صحیح، به صورت غیرمستقیم بازار سرمایه را مدیریت کنیم و با بهبود شرایط کسب و کاری در کشور به سمتی برویم که سهمها در بازار معامله شوند و کفسازیها به درستی انجام شوند و بازار به مرور، به سمت بهبود و مثبتتر شدن برود. در نتیجه، در شرایطی که اوضاع منطقه نابسامان است و همچنان، ریسکهای سیستماتیک بر منطقه حاکم هستند ولی ما شاهد یک افزایش اینچنینی در شاخص کل هستیم این شاخصسازی به نوعی به نفع بازار سرمایه نیست.
سید محمدرضا اعلمی عنوان کرد: مقاومتهای قبلی بازار سرمایه و یا چارتهای آن بر اساس دامنه نوسان 5 یا 7 درصد بوده است و این تغییر ساختارهای بازار، به نوعی آن را از تحلیل خارج میکند و میتواند پیامدهای نامطلوبی برای بازار سرمایه به همراه داشته باشد؛ چراکه اگر شاهد هجوم سیل سرمایهگذاران خُرد به بازار سرمایه باشیم و افت بیرویه شاخص کل را در پیش داشته باشیم از نظر مالی – رفتاری، دوباره باعث بیاعتمادی در میان مردم میشود و این مسئله آینده خوبی را برای بازار سرمایه رقم نخواهد زد.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: باید بین کلیت اقتصاد و بازار سرمایه تعادل وجود داشته باشد و به نظر میرسد که با رویکردهای خوب صورت گرفته شده، بازار میتواند با آرامش همراه باشد و شاهد یک بازاری باشیم که از رفتارهای احساسی دور باشد. به همین دلیل، باید به سمتی برویم که قواعد و قوانین بازار سرمایه را به گونهای تدوین کنیم که احساسات در آن کمتر به چشم بخورد و مردم با عقلانیت بیشتری به سرمایهگذاری در بازار بورس روی بیاورند.
سید محمدرضا اعلمی درمورد عرضههای اولیه ادامه داد: به محض این که بازار سرمایه مثبت میشود شاهد هستیم که تلاش میشود تا عرضههای اولیه زیاد شوند. اما باید این را درنظر گرفت که بازار سرمایه نیاز دارد تا برای مدتی نفس راحت بکِشد و فعالیت خود را رو به بهبودی ببرد و بدنبال آن، با افزایش تعداد سهام شناور در بازار بتوانیم شرکتهای دیگر را IPO کرده و وارد بازار سرمایه کنیم؛ چراکه باید کششی از سوی خریداران و تقاضایی در بازار وجود داشته باشد. در نتیجه، میزان عرضههای اولیه و میزان IPO ها باید به تناسب میزان حجم معاملات و افزایش رشد شاخصهای بازار مثل شاخص کل و هموزن باشد. این کارشناس بازار سرمایه در پایان خاطرنشان کرد: رویکرد دولت جدید به گونهای است که درصدد توسعه ابزارهای مالی است و این خیلی خوب است و یکی از ابزارهای مالی که در بازار معرفی شده گواهی سپرده نقره است که در آینده نه چندان دور شاهد هستیم این نوع گواهیها در پرتفوی شرکتهای سرمایهگذاری و صندوقها وجود خواهند داشت و این میتواند خوب باشد. زیرا هرقدر بتوانیم ابزارهای مالی را گسترش و توسعه دهیم، میتواند کمک کند تا سرمایهگذاریهای مردم سمت و سوی بهتری به خود بگیرند.