«نقش اقتصاد» در گفت و گو با يک کارشناس روند آتي بازار سرمايه را بررسي کرد
چشم انداز بورس در نیمه دوم سال
فاطیماه میرزایی دخت روزنامه نگار: بازار سرمايه در روز شنبه ۱۱ شهريور ماه ۱۴۰۲، روند افزايشي اما کم رمق را سپري کرد و شاخص کل بورس با افزايش حدود يک هزار واحدي در سطح ۲ ميليون و ۱۰۵ هزار و ۷۰۲ واحد قرار گرفت. نمادهاي «تاپيکو»، «شپنا»، «وتجارت» و «شبريز» بيشترين تأثير مثبت و نمادهاي […]
فاطیماه میرزایی دخت روزنامه نگار: بازار سرمايه در روز شنبه ۱۱ شهريور ماه ۱۴۰۲، روند افزايشي اما کم رمق را سپري کرد و شاخص کل بورس با افزايش حدود يک هزار واحدي در سطح ۲ ميليون و ۱۰۵ هزار و ۷۰۲ واحد قرار گرفت.
نمادهاي «تاپيکو»، «شپنا»، «وتجارت» و «شبريز» بيشترين تأثير مثبت و نمادهاي «شستا»، «فولاد»، «حکشتي» و «پارسان» نيز، بيشترين تأثير منفي را روي شاخص گذاشتند.
وضعيت نمادهاي تالار شيشهاي در روز شنبه نشان ميداد که ۲۸۹ نماد مثبت و ۵۰۵ نماد منفي بودند.
نماگرهاي بورس در روز گذشته، يکشنبه ۱۲ شهريورماه ۱۴۰۲ افزايشي بودند؛ به طوري که در پايان معاملات، حدود ۵۰ درصد نمادها در محدوده مثبت قرار گرفتند و شاخص کل توانست بازدهي ۳ دهم درصدي داشته باشد و ۶ هزار و ۲۰۰ واحد افزايش پيدا کند و در محدوده ۲ ميليون و ۱۱۱ هزار و ۸۰۰ واحد قرار بگيرد و شاخص هم وزن هم، توانست عدد ۷۱۳ هزار و ۶۰۰ واحد با بازدهي ۲۸ صدم درصد و افزايش ۱۹۰۰ واحدي را ثبت کند.
علي عصاري، کارشناس و تحليلگر بازار سرمايه در گفت و گو با «نقش اقتصاد»، درمورد روند بازار سهام گفت: بازار سرمايه يک خستگي را پشت سر گذاشت؛ خستگي از کاهش معاملاتي که براي کسادي همه بازارهاست و رکود موجود در آنها به بازار سرمايه هم رسيده است و اگرچه رکود در همه بازارها وجود دارد، اما رکود در بازار سرمايه کشور فقط با کاهش قيمت مواجه است. دليلش هم، فروش توسط افرادي است که نياز به پول دارند و اين رکود براي بورس در مقايسه با ديگر بازارها هزينه بر است. بنابراين، چنين رفتاري را در سال گذشته در يک بازار ساکن داشتيم و در شهريورماه شاهد اوج ريزش بوديم.
اين کارشناس بازار سرمايه تصريح کرد: بنده تا اواسط يا پايان مهرماه شرايط خوبي را براي بازار سرمايه متصور نيستم چراکه ارزش کم معاملات، پديده خستگي را تشديد ميکند و خوشبيني خوبي به بازارها ندارم و تنها نکته مثبت و تا حدي روشن بورس را فقط انتخابات مجلس مي دانم. چون سالهاست که اين اتفاق رخ داده است و همواره مجلسيها رويکرد مثبتي به بورس دادهاند حتي چند سال پيش، رشد بازار دقيقاً از همين نقطهها شروع شد ولي در نيمه دوم سال ميتوانيم شاهد روند مثبتي باشيم.
عصاري با اشاره به تأثير خبر افزايش نرخ خوراک پتروشيميها روي بورس مطرح کرد: تقريباً سه بار متوالي بورس به وسيله نرخ خوراک ريزش داشت و سهامداران متضرر شدند و بازار سهام با شيب تندتر از سال گذشته، دچار ريزشهايي شد و بدون شک، از نرخ خوراک سوء استفادههايي صورت گرفت.
او با بيان اين که بازار سرمايه و دلار ارتباط تنگاتنگي با يکديگر دارند، ادامه داد: بازار سرمايه و دلار در ارتباط با يکديگر هستند و برخلاف نظر بسياري از کارشناسها، بنده روند دلار را کاهشي ميبينيم. يعني اولين خبر مثبت سياسي باعث شکست بازار و دلار ميشود و بدنبال آن، شکست پذير بودن بورس را به همراه دارد. يعني اگر دلار ۲ درصد اصلاح کند بدون شک، بازار سرمايه حداقل تا ۱۰ درصد اصلاح خواهد داشت و اين نشان ميدهد که بازار سرمايه در شکستها پيش دستي ميکند. اين در حالي است که در صعودها خيلي واکنش سريعي نشان نميدهد و اين خاصيت بازار ماست و بنده فکر ميکنم اين انتظاراتي که مردم درمورد کاهش دلار دارند باعث سختتر شدن هرچه بيشتر شرايط بازار ميشود.
اين تحليلگر بازار سرمايه گفت: با توجه به اين که نقدشونده ترين بازار فعلي، بورس است. به همين دليل، بسيار راحت ميتواند بازارهاي ديگر را تحت تأثير خود قرار دهد. به طور مثال؛ با توجه به اين که شاهد رکود در بازار مسکن و خودرو هستيم و بازار طلا هم زياد جذابيتي ندارد همه اينها باعث کسادي بازار ميشوند و از آن جايي که بورس نقدشوندگي بالايي دارد بيشترين تأثير را از اين موضوع ميگيرد.
او درمورد شفافيت بازار سرمايه تأکيد کرد: مالک اصلي بازار، دولتيها هستند؛ به طوري که بيش از ۵۰ درصد بازار دست آنهاست و شايد من هم اگر جاي دولت بودم و هدف اصليام مهار تورم، نقدينگي و قيمتها بود بازار سرمايه را کنترل ميکردم. زيرا بازار سرمايه جايي است که خيلي راحت ميتواند در يک روز، ۱۰ تا ۵ درصد به افراد سود دهد و طبيعتاً اين سود وارد بازارهاي ديگر ميشود و پول هوشمندي که در داخل بازار ميچرخد خيلي سريع به سمت طلا و دلار ميرود و به همين دليل، يکي از راههاي کنترل قيمت دلار سوزاندن نقدينگي است و براي اين کار، هيچ جا بهتر از بازار سرمايه نيست. زيرا هيچ بازاري را نميتوان پيدا کرد که يک روزه نقد شود جز بورس. در نتيجه، اين نقدشوندگي ميتواند به سمت سفته بازي و طلا و دلار برود و اين سياست سياست گذار است و خيلي پيچيده نيست. اما بايد آنها حواسشان جمع باشد که اگر خيلي روي اين قضيه پافشاري کنند اعتماد ازبين ميرود و خيلي از افراد براي هميشه از بورس ميروند.