زهرا علیاکبری روزنامه نگار: گروه اقتصادی: نمایندگان کارگران به استناد ماده 41 قانون کار درخواست بازنگری در حداقل دستمزد را به شورای عالی کار ارسال کردهاند.
افزایش نرخ تورم عقبماندگی حقوق و دستمزد از هزینههای زندگی را افزایش داده است. پیش از این نیز بحثهایی در خصوص بازنگری حداقل دستمزد در نیمه دوم سال مطرح بود به طوری که رئیس فراکسیون کارگری مجلس اعلام کرده؛ دولت در حال ارسال لایحهای است که برای کارکنان و بازنشستگان در راستای همسانسازی، 20 درصد افزایش حقوق را برای نیمه دوم سال اعمال کند. در صورت اجرایی شدن این موضوع این برای دومین بار در دولت رییسی خواهد بود که حقوق کارمندان و بازنشستگان در نیمه دوم سال افزایش یابد.
علی باباییکارنامی در حالی این خبر را اعلام کرد که معتقد بود به طور طبیعی این افزایش برای کارگران هم باید اتفاق بیفتد که منوط به تشکیل جلسه شورای عالی کار است.استدلال کسانی که موافق افزایش 27 درصدی حقوق و دستمزدها بودند این بود که دولت میتواند تورم را کنترل کند؛ اما الان 5 ماه از سال گذشته است و تورم به آن نقطهای که خصوصاً در کالاهای اساسی مردم، کنترل نشده و افزایش هم یافته است و آنهایی که مدعی بودند افزایش حقوق کارگران، تورم را هم افزایش میدهد امروز باید پاسخگوی وضعیت جامعه و معیشت کارگران باشند.طبق گفته رئیس فراکسیون کارگری مجلس، برای اینکه اوضاع مسائل امنیت شغلی، بازنشستگی و حوادث ناشی از کار کارگران و … تحت کنترل باشد، شورای عالی کار موظف است ماهانه پیشنهادها را بررسی کند، اما سالی یکبار هم جلسهای ندارند که تخلف است.وی میگوید: «زمانی که در مورد حقوق و دستمزد کارگران تصمیمگیری میشد، این بحث مطرح بود که افزایش 27 درصدی حقوق، جوابگوی تورم و معیشت جامعه نیست و حتی طبق آمارهای رسمی سبد معیشتی کارگران و کارمندان هیچ تناسبی با تورم فعلی کشور ندارد و دولت باید به فکر معیشت جامعه خصوصاً اقشار ضعیف باشد. از وزیر کار درخواست شده جلسه شورای عالی کار را برگزار کند و قطعاً در آن جلسه، بحث افزایش دستمزد و حقوق کارگران در نیمه دوم سال هم مورد بررسی قرار خواهد گرفت.»وی معتقد است به طور طبیعی این افزایش برای کارگران هم باید اتفاق بیفتد که منوط به تشکیل جلسه شورای عالی کار است و وزیر باید با تشکیل جلسه موافقت کند.علی خدایی (عضو کارگری شورایعالی کار) در ارتباط با احتمالترمیم مزد 1402 گفت: در این مدت، نمایندگان کارگری پیگیر درخواست خود مبنی برترمیم مزد بودهاند و دوبار نامه مکتوب به وزارت کار دادهاند. در آخرین نشست شورایعالی کار –در ماه گذشته- وزیر کار پذیرفت کهترمیم مزد کارگران در دستور کار نشست بعدی شورایعالی کار قرار بگیرد؛ در یک مصاحبه هم این موضوع را تلویحاً پذیرفت.وی افزود: پذیرش تلویحی موضوع به معنای موافقت دولت با افزایش دستمزد نیست؛ مساله این است که موضوعترمیم مزد در دستور کار جسلهٔ آتی شورایعالی کار قرار خواهد گرفت، نشستی که احتمالاً هفته آخر شهریورماه برگزار میشود.
مرکز پژوهشهای مجلس چه میگوید؟
بر اساس قوانین مصوب تعیین دستمزد در ایران سه رکن دارد. اتحادیههای کارگری، کارفرمایی و دولت. ساختار کنونی تعیین دستمزد بر اساس ماده 167 قانون کار، مبتنی بر چارچوب چانهزنی سه جانبه این سه رکن است و از آن جایی که مکانیزم قاعده مشخصی برای تعیین دستمزد در این ساختار وجود ندارد در انتهای هر سال زمان بسیار زیادی برای چانه زنی صرف میشود و در نهایت به سختی اتفاق نظر حاصل میشود.در این گزارش این نکته تأیید شده است که دستمزد کاگران هزینه زندگی آنها را پوشش نمیدهد. به عنوان مثال در سال 1399 حداقل دستمزد تعیین شده 64 درصد هزینههای زندگی را در فروردین پوشش میدهد اما با رشد تورم این سهم در اسفندماه همان سال به 38 درصد میرسد از این روست که کارگران خواستار بازنگری در دستمزد تعیینی در نیمه دوم سال هستند.مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارش خود تاکید کرده است دولت که ضلع مهم تصمیمگیری برای حدقل دستمزد است، چارچوب و جهتگیری مشخصی در خصوص تعیین دستمزد ندارد و معمولاً نقش میانجیگری و رفع تنش بین اتحادیه کارگری و کارفرمایی را بر عهده دارد لذا امکان حصول اتفاق نظر در ساختار فعلی، دشوار و در برخی سالها ناممکن است. این در حالی است که دولت به عنوان ارفرمای بزرگ باید آثار بودجهای افزایش حداقل مزد را در نظر بگیرد و علاوه بر این به دلیل عدم تحمیل حس تبعیض بین بخش خصوصی و دولتی لازم است دولت سالیانه تلاش کند تا بین میزان رشد حقوق و دستمزد کارگران دولتی و کارگران بخش خصوصی تناسب را رعایت نماید.تمام موارد مستلزم آن است که در ابتدا دولت خود الگوی مشخصی در حوزه تعیین دستمزد داشته باشد و ساختار تعیین دستمزد بازنگری شود.