توسعه افقی شهر و مردمی سازی راه برون رفت از معضل مسکن
محمدحسین سیف اللهی مقدم: درحالي ۲ سال از وعده ساخت ۴ ميليون خانه از سوي دولت ميگذرد که تاکنون روند اجرايي نهضت ملي مسکن نتوانسته رضايت مردم، کارشناسان و نمايندگان مجلس را جلب کند. بعد از گذشت نيمي از عمر دولت سيزدهم فقط ۵۰۰ هزار واحد ساخته شده که اين عدد به معناي تحقق تنها […]
محمدحسین سیف اللهی مقدم: درحالي ۲ سال از وعده ساخت ۴ ميليون خانه از سوي دولت ميگذرد که تاکنون روند اجرايي نهضت ملي مسکن نتوانسته رضايت مردم، کارشناسان و نمايندگان مجلس را جلب کند.
بعد از گذشت نيمي از عمر دولت سيزدهم فقط ۵۰۰ هزار واحد ساخته شده که اين عدد به معناي تحقق تنها يک چهارم از وعده دولت سيزدهم است. اين عملکرد ضعيف در حالي اتفاق افتاده است، که دائماً در حوزه ساخت مسکن شاهد ارائه طرحي براي بازشدن اين گره هستيم يکبار بحث از خروج سيمان و فولاد از بورس ميشود، بار ديگر خبر فروش متري خانه تکذيب و تائيد ميشود و بار ديگر تقصيرات به گردن بانکها ميافتد.
فارغ از نگاه کارشناسي به اين طرحها، اين اقدامات يک پيام مهم را مخابره ميکند آن هم اينکه عليرغم دغدغه سياستگذاران براي حل معضل مسکن، اين اقدامات به دليل وجود موانعي نميتواند مساله مسکن را حل کند. اما اين موانع چيست و دولت براي برون رفت از اين دور باطل و تحقق وعده چهار ميليوني مسکن چه بايد بکند؟
هادي بيگي نژاد عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي در گفتوگو با خبرنگارمهر در خصوص راهکار تأمين زمين براي تحقق وعده ۴ ميليوني مسکن توضيح داد: بُعد نظارتي در اين موضوع خيلي کمک خاصي نميتواند بکند و دولت بايد به وعدهاي که داده عمل کند. اين وعده توسعه افقي شهرها بود و بايد آن را انجام دهيم. ما راه ديگري براي برون رفت از شرايط فعلي مسکن نداريم.
وي ادامه داد: زمينهاي جديد بايد شناسايي شود و اين زمين را به شهرها الحاق کنند. اگر به تغيير کاربري هم نياز باشد بايد انجام شود. در مجموع لازم است دولت با جديت براي توسعه افقي شهرها اقدام کند. زمينهاي قابل استفاده در کل کشور زياد است و بايد از آنها استفاده شود.
بيگينژاد درباره ايده مردمي سازي نهضت ملي مسکن و ساخت خانه توسط مردم گفت: اگر ايده ساخت خانه توسط خود مردم اتفاق بيفتد، خوب است و بهترين تصميم همين است ولي شرط و شروطي دارد که مهمترين آن اين است که زمين واقعاً در اختيار افراد قرار بگيرد.
واگذاري زمين شرط تحقق ساخت خانه ۴ ميليوني
وي در ادامه بيان کرد: اما چون زمين به اندازه کافي در اختيار افراد قرار نميگيرد، نميتوان اين طرح را عملياتي کرد. اگر به عنوان مثال ۱۰ هزار نفر براي دريافت زمين ثبت نام کنند قطعاً دولت و وزارت راه و شهرسازي نميتواند ۱۰ هزار قطعه زمين مجزا در اختيار اين افراد قرار دهد و به همين دليل اين کار تاکنون جلو نرفته است.
اين نماينده مجلس يازدهم ادامه داد: يک راهکار اين است که زمين در اختيار افراد قرار بگيرد و آنها خودشان مشغول به ساخت شوند و بهترين تصميم همين است چرا که راه ديگري در اين خصوص وجود ندارد.
نجات مسکن با نگاه به ريشه مشکلات اين حوزه
به نظر ميرسد تلاشهاي دولت براي حل مسئله مسکن تاکنون نتايجي که بايد را به همراه نداشته است. کارشناسان اين حوزه صحيحترين پاسخ را با استناد بر نقش ۷۰ درصدي زمين در قيمت خانه، عرضه گسترده زمين به مردم و مردميسازي نهضت ملي مسکن ميدانند. در اين صورت با افزايش عرضه، تعادل به بازار زمين و مسکن برگشته و قيمتهاي نجومي اين بازار تا حد زيادي کنترل خواهد شد. از طرفي متقاضيان ميتوانند به صورت تدريجي و متناسب با شرايط اقتصاديشان براي خود خانه بسازند. با اين حساب ميتوان گفت اگر ميانبري براي تحقق وعده ۴ ميليوني وجود داشته باشد، يقيناً از مسير زمين ميگذرد.