محمد ماهیدشتی کارشناس بازار سرمایه
۲ سناریو پیش روی بازار سرمایه
شاخص کل بورس تهران متأثر از شرکتهاي بزرگ و سودهاي نقدي است شاخص کل نسبت به سهام شرکتهاي کوچک و متوسط کمتر دچار نوسان ميشود، بنابراين در دوره رکود نيز شاهد افت کمتري در شاخص کل نسبت به بيشتر سهمها هستيم. بر اين اساس، کليت بازار بيش از آن چيزي که شاخص کل نشان ميدهد […]
شاخص کل بورس تهران متأثر از شرکتهاي بزرگ و سودهاي نقدي است شاخص کل نسبت به سهام شرکتهاي کوچک و متوسط کمتر دچار نوسان ميشود، بنابراين در دوره رکود نيز شاهد افت کمتري در شاخص کل نسبت به بيشتر سهمها هستيم. بر اين اساس، کليت بازار بيش از آن چيزي که شاخص کل نشان ميدهد ريزش داشته و ارزش بازار شرکتها هنوز بسيار پايينتر از سقف سال ۱۳۹۹ است.
شواهد تکنيکالي حاکي از اين است که اصلاحي که از ارديبهشت ماه شروع شده بود به اتمام رسيده است. البته بايد اذعان داشت عمق و طول اين اصلاح فراتر از انتظار بود که با بررسي متغيرهاي کلان اقتصادي ميتوان علت اصلي آن را درک کرد. انقباض پولي و کنترل ترازنامه بانکها سياستي بوده که به ناچار توسط بانک مرکزي به منظور کاهش تورم اتخاذ شده و قاعدتاً افت بازار سهام را رقم زد. تورم بالا مازاد پسانداز خانوارها و بنگاهها را نيز کاهش داده و در نتيجه ارزش معاملات پايين آمده است.
از آنجا که ريزش ۶ ماه اخير تنها يک اصلاح بوده و سقف تاريخي شاخص کل قبلاً شکسته شده، پيشبيني ميشود که طي يک تا دو فصل آينده قيمت سهام شرکتها نيز سقف ۱۳۹۹ خود را رد کنند. طي روزهاي اخير کفهاي مرداد به خوبي حفظ شدند و سقفهاي ۲ هفتهاي با قدرت شکسته شدند.طي چند ماه اخير نرخ تورم و نرخ رشد قيمت مسکن نزولي شدند و در نتيجه نرخهاي بهره نيز کاهش يافتند. بنابراين، انتظار ميرود که شاخص کل در هفتههاي پيش رو روند صعودي پرقدرتي را تشکيل دهد. متغيرهاي کلان اقتصادي کشور دائماً دسخوش تغيرات ميشوند. با اين وجود، مهمترين عامل پايداري بازار سهام، کاهش نرخهاي تأمين مالي و سهولت دسترسي به منابع مالي است. همان طور که ديديم ارزش معاملات پايين منجر به افت قيمت سهام شده، بنابراين اگر تسهيل پولي صورت گيرد، اعداد کنوني براي شاخص کل خاطره خواهند شد.
۲ سناريوي اصلي، پيش روي بازار سرمايه است سناريوي اول اين است که تورم با افزايش عرضهٔ ارز کاهش يابد. اين سناريو با افزايش درآمدهاي نفتي و تخفيف تحريمها توجيه ميشود. کما اين که در ۳ ماه گذشته تورم نقطهاي به محدوده ۳۹ درصد کاهش پيدا کرده و همين امر ميتواند سبب افت نرخهاي بهره شود که به طور واضح رشد پايدار بازار سرمايه ماحصل آن خواهد بود.
تسهيل پولي مقداري سناريوي دوم را شکل ميدهد. اين اتفاق در بحرانهاي ناگهاني مانند تعديل قيمت حاملهاي انرژي يا شوکهاي برونزا رخ ميدهد و نرخ تورم و نرخ ارز باز هم جهش مييابند. اگرچه افزايش نرخ ارز براي کليت جامعه مطلوب نيست، اما چون نرخ ارز لنگر اسمي قيمت تمام داراييها است، حال بورس نيز خوب خواهد شد.
در هر سناريويي، روند بازار سهام متأثر از تجديد ارزيابي داراييها صعودي ميماند.