خطر شیوع بیماری های تنفسی چین در جهان؟

0
71

الهه جعفرزاده روزنامه نگار: گروه اجتماعی: در جهانی که هنوز هم تاحدودی درگیر ویروس کروناست، اخبار چین در خصوص افزایش ناگهانی بیماری‌های تنفسی، نگرانی عده‌ای را برانگیخته و این مسئله قابل درک است. طی روزهای اخیر تعداد کودکان مبتلا به ذات‌الریه به اوج خود رسیده است؛ به‌طوری که مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های چین، بیش از 3500 مورد ابتلا به عفونت تنفسی را در بیمارستان اطفال بستری کرده است.

چندین علت احتمالی برای شرایط فعلی وجود دارد؛ از جمله: ویروس‌ها و باکتری‌های رایج فصلی مانند مایکوپلاسما و مقاومت آنتی‌بیوتیکی. رسانه‌های چینی علت شیوع این بیماری را «پنومونی مایکوپلاسما» عنوان کرده‌اند. مایکوپلاسما، یک عفونت باکتریایی است که معمولاً دستگاه تنفسی فوقانی را درگیر می‌کند و در برخی موارد می‌تواند باعث مشکلات جدی‌تر ریوی مانند ذات‌الریه شود.

طبق آخرین آمارهای رسمی تا 30 نوامبر سال میلادی جاری، چین وجود هیچ پاتوژن (عامل بیماری‌زا) جدید و ناشناخته‌ای را در مبتلایان به ذات‌الریه گزارش نکرده است. هم‌چنین متخصصان اعلام کرده‌اند که این موج بیماری همانند پاندمی کووید، همه‌گیر نخواهد شد.

چرا در موج اخیر کودکان بیشتر مورد هدف هستند؟

برخی کارشناسان ادعا کرده‌اند که افزایش موارد ذات‌الریه در کودکان چینی به دلیل «بدهی ایمنی» است. به عبارتی کودکان در طول قرنطینه‌های پی در پی کرونا، در معرض عفونت‌های معمول دوران کودکی قرار نگرفته‌اند و حالا که محدودیت‌های کرونایی کاهش یافته، در معرض عوامل بیماری‌زا قرار دارند و ابتلای آنها طبیعی است؛ تا [پس از ابتلا] مصونیت در آنها ایجاد شود.

وقتی محدودیت‌های بهداشتی در یک جامعه کاسته شوند، بخش بزرگ‌تری از جمعیت وجود دارند که نسبت به برخی عوامل بیماری‌زا مصونیت ندارند و بنابراین بیشتر مستعد ابتلا به عفونت هستند. اینکه کودکان بیشتر با عوامل رایج بیماری‌زا مواجه می‌شوند، چیز نگران‌کننده‌ای نیست؛ این شرایط به بدن کمک می‌کند تا آنتی‌بادی‌های مورد نیاز را بسازد و از آنها محافظت کند.

از آنجا که عفونت‌های مایکوپلاسما نسبت به سایر اشکال ذات‌الریه، طولانی‌تر و شدیدتر است، موارد ابتلا اغلب در میان کودکان مدرسه‌ای و نوجوانان دیده می‌شود، اما می‌توان آن را به راحتی با آنتی‌بیوتیک‌ها درمان کرد.

باید توجه داشت که علاوه بر مایکوپلاسما، ویروس‌های سرماخوردگی (راینو ویروس)، آنفلوانزا و R.S.V (ویروس سنسیشیال تنفسی) نیز در خصوص شیوع موج بیماری در چین دخیل هستند.

دکتر اسکات گوتلیب، رئیس سازمان غذا و داروی امریکا در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، در 3 دسامبر گفت: «موج اخیر بیماری، ناشی از عوامل بیماری‌زای شناخته‌شده است و می‌توان آن را کنترل کرد. این موج بیماری قابل گسترش در سطح جهانی نیست؛ بنابراین دلیلی برای نگرانی وجود ندارد.»

سر و کله عفونت‌های مایکوپلاسما هر سه تا هفت سال یکبار پیدا می‌شود و به گفته CDC، چین در سال‌های 2011، 2015 و 2019 نیز شاهد افزایش موارد مبتلا به این بیماری بوده است، بنابراین وقوع این موج بیماری در سال 2023 تعجب‌آور نیست.

نخستین‌بار که اخباری از وضعیت کنونی چین منتشر شد، در برخی از گزارش‌ها از کلمه «مرموز» برای توصیف این شرایط استفاده شد؛ این امر توجهات بین‌المللی را خیلی به خود جلب کرد، اما با گذشت زمان و دسترسی به اطلاعات بیشتر در مورد این موج بیماری، نگرانی‌ها کاهش یافت. همانطور که جنیفر نوزو، اپیدمیولوژیست و مدیر مرکز همه‌گیری در دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه براون، در این‌باره اطمینان داد: «افزایش موارد ابتلا به مایکوپلاسما در میان کودکان چینی، آنقدرها هم مرموز نیست.»

 

ارسال دیدگاه

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید