برگشت بودجه از بهارستان به پاستور

0
109

قالیباف: دولت ظرف 7 روز اصلاحات مدنظر را انجام دهد

 لایحه بودجه 1403 کسری قابل توجهی داشت

مژگان رساپور روزنامه نگار: گروه سیاسی: نمایندگان مجلس شورای اسلامی جلسه علنی دیروز (سه‌شنبه) بیست و یکم آذر 1402 بررسی کلیات لایحه بودجه سال 1403 کل کشور را مورد بررسی قرار دادند و آن را رد کردند.

درابتدای جلسه علنی دیروز، سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه 1403 گزارش کمیسیون تلفیق درباره کلیات لایحه بودجه 1403 را قرائت کرد و گفت: بیشترین رشد منابع بودجه سال 1403 از محل درآمدهای گمرکی و مالیاتی است که حدود 40 درصد رشد داشته و میزان وابستگی به منابع نفتی حدود 24 درصد کاهش یافته است.

در ادامه سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی هم ضمن قرائت گزارش کمیسیون برنامه و بودجه درباره کلیات لایحه بودجه 1403 گفت: ارقام قابل وصولی در بودجه آمده و احکام پیش بینی شده دارای رویکرد بودجه‌ای است و از اصلاح قوانین دائمی پرهیز شده که این موارد از نکات مثبت لایحه بودجه است.

در جریان رسیدگی به گزارش شور اول کمیسیون تلفیق در مورد کلیات لایحه بودجه سال 1403 کل کشور، محمد باقری عضو کمیسیون اقتصادی در مخالفت با کلیات این لایحه، از افزایش 40 درصدی درآمدهای مالیاتی در لایحه بودجه سال 1403 کل کشور انتقاد کرد.

همچنین حسینعلی حاجی‌دلیگانی از اعضای کمیسیون قضایی و حقوقی معتقد است که با این بودجه رشد اقتصادی هشت درصد محقق نخواهد شد بلکه باعث ایجاد فاصله بین اغنیا و فقرا می‌شود. در این بودجه پیش‌بینی شده است که 320 همت اوراق فروخته شده است که این اوراق کشور را بدهکار می‌کند. در عمل آثاری از برنامه هفتم توسعه در این لایحه دیده نمی‌شود.

یکی دیگر از مخالفان کلیات لایحه بودجه سال 1403، مجتبی رضاخواه بود که معتقد است: براساس بودجه پیشنهادی دولت برای سال 1403 تولید کننده داخلی تحت فشار قرار می‌گیرد و در مقابل وارد کننده و تولید کننده خارجی تحت رانت ویژه‌ای قرار خواهد گرفت.محسن زنگنه عضو کمیسیون برنامه و بودجه هم با بیان این‌که لایحه بودجه سال 1403 با برنامه هفتم مطابقت ندارد، گفت: رأی به کلیات بودجه به معنای زیرپا گذاشتن برنامه هفتم و فشار بر مردم است و این اصلاً به معنای مخالفت با دولت نیست.در ادامه مخالفت‌ها با کلیات لایحه بودجه سال 1403، حسین رجایی به این نکته اشاره کرد که افزایش 50 درصدی مالیات به معنای فشار به تولید است، اظهار کرد: کاهش عوارض ورودی به این معناست که واردکنندگان شرایط بهتری خواهند داشت.

نقاط ضعف لایحه بودجه 1403 از نقاط قوت آن بیشتر است

همچنین ولی اسماعیلی رئیس کمیسیون اجتماعی با بیان اینکه «نقاط ضعف لایحه بودجه 1403 از نقاط قوت آن بیشتر است» گفت: افزایش درآمدهای مالیاتی در لایحه بودجه سال آینده به معنای فشار بر مردم است مگر اینکه دولت اصرار ویژه‌ای بر مؤدیان جدید داشته باشد.

افزایش 18 درصدی حقوقها بر خلاف قانون است

همچنین سید سلمان ذاکر از اعضای کمیسیون اجتماعی با اشاره به اینکه تعیین افزایش 18 درصدی حقوق کارمندان، کارکنان، کارگران و بازنشستگان بر خلاف تورم است؛ توضیح داد که این تصمیم‌گیری بر خلاف قانون نظام جامع تأمین اجتماعی است چراکه این قانون می‌گوید افزایش حقوق باید مطابق با تورم باشد؛ مگر تورم 18 درصد است؟

محمدرضا صباغیان نیز با بیان این‌که لایحه دولت نقاط قوتی دارد اما به جای پرداختن به مشکلات اساسی به اصلاح شاخ و برگ‌ها پرداخته شده است، افزود: ما باید همسان‌سازی حقوق بازنشستگان را مورد توجه قرار بدهیم که این مطالبه مردم است.

موافقان کلیات لایحه بودجه 1403

در ادامه رسیدگی به گزارش شور اول کمیسیون تلفیق در مورد کلیات لایحه بودجه سال 1403 کل کشور،‌ مجتبی یوسفی عضو هیات رئیسه مجلس در موافقت با کلیات لایحه بودجه سال 1403، با بیان این‌که در لایحه بودجه احکام دائمی تغییر نکرده و احکام ماهیت بودجه‌ای دارد، گفت: مقرر شده بیش از 50 هزار میلیارد تومان برای همسان‌سازی حقوق بازنشستگان در سال آینده پیش‌بینی شود که این اتفاق برای بار اول رخ می‌دهد که آن هم با همراهی دولت و مجلس است.

همچنین جعفر قادری عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس گفت: فکر می‌کنم که تلاش دولت بر این بوده که بودجه‌اش با سیاست‌های کلی برنامه انطباق داشته باشد.از دیگر موافقان کلیات لایحه بودجه سال 1403،‌ احمد راستینه سخنگوی کمیسیون فرهنگی بود که گفت: دولت با نگاه واقع‌بینانه فروش نفت در سال آینده را بشکه‌ای 71 دلار پیش‌بینی کرده و افزایش درآمدهای مالیاتی را در کنار افزایش سقف معافیت‌های مالیاتی با یکدیگر دیده است.

کاهش 42 درصدی شکاف درآمدها و هزینهها نکته مثبت لایحه بودجه است

فتح‌الله توسلی از اعضای کمیسیون اقتصادی هم، کاهش 42 درصدی شکاف درآمدها و هزینه‌ها را از جمله نقاط قوت لایحه بودجه 1403 عنوان کرد و افزود: باید به دولت کمک کنیم تا بتواند بودجه سال آینده را به موقع تنظیم و کشور را اداره کند، مجلس این اختیار را دارد که بعد از تصویب کلیات در کمیسیون تلفیق و در صحن بند بند این لایحه را بررسی و در جایی که احساس می‌کند با مسایلی که مردم دنبال آن هستند منافات دارد، اصلاحاتی را اعمال کند.

در ادامه موافقت‌ها با کلیات لایحه بودجه 1403، روح‌الله عباسپور سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن اظهار کرد: علی‌رغم این‌که می‌گویند لایحه پیشنهادی تورم‌زا است بنده معتقد هستم بودجه سال 1403 یک بودجه ضد تورمی است چرا که منابع و مصارف را دولت به شکل واقع‌بینانه دیده است. دولت منابع و مصارف را واقعی دیده و این یعنی ما در سال آینده با ناترازی و کسری بودجه مواجه نخواهیم شد.

دولت بودجه سال آینده را واقعی دیده است

همچنین رجب رحمانی با بیان این‌که در لایحه بودجه سال آینده کسری تراز عملیاتی کاهش پیدا کرده که از نقاط مثبت بودجه است، تصریح کرد: سال گذشته فروش اموال 120 همت بود که امسال 60 همت شده است. علاوه بر آن بودجه واقعی دیده شده و امکان تحقق آن وجود دارد.

به اعتقاد علی بابایی کارنامی یکی از اعضای کمیسیون اجتماعی هم کاهش چشمگیر کسری تراز عملیاتی، توجه به توسعه حمل و نقل عمومی و افزایش شفافیت بودجه را از ویژگی‌های مثبت لایحه بودجه است.

همچنین احمد امیرآبادی عضو کمیسیون اقتصادی معتقد است که لایحه بودجه 1403 قطعاً مانند لوایح سال‌های قبل دارای ایراداتی است اما بر اساس بررسی‌های انجام شده، ایراد آن نسبت به لوایح قبل کمتر شده و نسبت به آن لوایح، لایحه بهتری است.پس از ارائه نظرات نمایندگان مخالف و موافق کلیات لایحه بودجه 1403، رئیس سازمان برنامه و بودجه در دفاع از کلیات این لایحه با این توضیح که در بخش اول لایحه بودجه مصارف نیامده است، گفت: باید درباره مالیات از مردم رفع نگرانی کنیم، افزایش مالیات در بودجه به خاطر ظرفیت‌های جدید پیش‌بینی شده در برنامه هفتم است.

داوود منظور افزود: نمایندگان نگرانی‌ها و دغدغه‌هایی داشتند، امیدوارم با همدل بین دولت و مجلس شورای اسلامی آخرین بودجه مربوط به دوران فعالیت مجلس یازدهم تصویب شود و بتوانیم رویکرد موثری برای مردم داشته باشیم.

رئیس مجلس هم خطاب به سازمان برنامه و بودجه بیان کرد: انتظار داریم در بحث همسان‌سازی حقوق بازنشستگان به صورت شفاف توضیح دهید، هم اکنون به صورت کتبی به شورای نگهبان نامه زدید که در برنامه هفتم توسعه، همسان‌سازی بازنشستگان مشمول بار مالی بوده و این مشکل ایجاد می‌کند باید روشن باشد که آیا دولت این موضوع را می‌پذیرد و اجرایی می‌کند؟

در پاسخ به این تذکر رئیس سازمان برنامه و بودجه تاکید کرد: بنده به صورت کتبی 50 همت برای همسان‌سازی حقوق بازنشستگان در لایحه بودجه سال آینده را می‌پذیرم.

علی رغم این توضیحات رئیس کمیسیون تلفیق بودجه سال 1403 تاکید کرد: مجلس شورای اسلامی بر همسان‌سازی و متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان تاکید دارد و قطعاً بودجه‌ای که در آن منابع همسان‌سازی دیده نشده باشد از در این مجلس بیرون نخواهد رفت.

در نهایت نمایندگان مجلس شورای اسلامی با کلیات لایحه بودجه 1403 مخالفت و آن را رد کردند.

بعد از مخالفت مجلس با کلیات لایحه بودجه 1403، محمدباقر قالیباف با اعلام اینکه دولت هفت روز فرصت دارد تا اصلاحات را در بودجه اعمال کرده و مجدداً بودجه را به مجلس برگرداند، گفت: وقت ما تنگ است. اینکه بعضی از دوستان حرف از بودجه دو دوازدهم می‌زنند اصلاً به مصلحت نیست. سال 1403 سال اول اجرای برنامه هفتم است و باید بودجه محکم و دقیق بوده و کارها را انجام دهیم.رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: با توجه به اینکه رأی گیری به اتمام رسیده به صراحت اعلام می‌کنم این لایحه کسری قابل توجهی دارد و در این بودجه پیش بینی حقوق بازنشستگان صورت نگرفته است که آن هم به کسری اضافه می‌شود.

 

 

ارسال دیدگاه

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید