ابوالفضل خدائی روزنامه نگار: گروه سیاسی: حدود دو هفته پیش بود که قطعنامه پیشنهادی اروپا درباره برنامه هستهای ایران با 20 رأی موافق، 2 رأی مخالف و 12 رأی ممتنع در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی تصویب شد. طبق گزارش رویترز، دیپلماتها گفتهاند در این قطعنامه که توسط انگلیس، فرانسه و آلمان ارائه شده است، از ایران خواسته شده تا درباره ذرات اورانیوم کشفشده در 2 سایت توضیح دهد، همکاری با آژانس را بهبود ببخشد و از تصمیم خود برای لغو انتصاب بازرسان باتجربه آژانس بازگردد. همچنین نمایندگی ایران در سازمانهای بینالمللی اعلام کرد تهران در چارچوب موافقتنامه پادمان جامع تاکنون با آژانس همکاری کاملی کرده است و تمام مواد و فعالیتهای هستهای ایران به طور کامل به آژانس اعلام گردیده و توسط آژانس راستیآزمایی شده است.
در همین حال وزارت خارجه با انتشار بیانیهای اعلام کرد: جمهوری اسلامی ایران ارائه و تصویب این قطعنامه را اقدامی سیاسی و غیرسازنده و در ادامه سیاستهای شکست خورده قبلی برخی از کشورهای غربی و تلاشی برای سوءاستفاده سیاسی از سازوکارهای بینالمللی علیه کشورهای مستقل میداند. این فضا در حالی حاکم است که در ایران انتخابات ریاست جمهوری نزدیک بوده و ایالات متحده آمریکا نیز در آبان ماه شاهد برگزاری انتخابات خواهد بود
مصطفی هاشمیطبا، فعال سیاسی اصلاحطلب در گفتگویی با خبرآنلاین در ارزیابی خود از قطعنامه شورای حکام و ارجاع ایران به شورای امنیت سازمان ملل، گفت: بر این باور بودم که در زمان خروج آمریکا از برجام در زمان ترامپ ایران نیز باید موضوع را از طریق حقوقی پیگیری میکرد. اما مجلس معتقد بود که سطح غنی سازی باید افزایش یابد. بنده این روند را مانند یک کوچه بن بست تصور میکردم. شاید البته نظرم درست نباشد اما معتقدم که با افزایش غنی سازی نیز به توفیقی در جهان دست نیافتیم و این احتمال وجود دارد که پرونده ایران به شورای امنیت ارجاع شود.
هاشمی طبا در پاسخ به این سؤال که آیا واکنش ایران به قطعنامه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی موجب با واکنش چین و روسیه همراه خواهد بود، گفت: اگر پرونده ایران به شورای امنیت برود از حمایت چین و روسیه برخوردار نخواهیم بود چرا که این دو کشور بر طبق منافع خود عمل خواهند کرد.
اگر دقت کرده باشید در مورد جزایر سه گانه نیز چینیها خواستار گفتگو و حل مساله به صورت حقوقی هستند و ایران به حق زیر بار چنین چیزی نمیرود. اما کافی است به موضع این کشور در قبال تایوان و هنگ کنگ نگاه کنید. بنابراین ایران باید منافع خود را همواره در نظر داشته باشد.
این فعال سیاسی در پاسخ به این سؤال که روی کار آمدن ترامپ چه تاثیری بر روابط ایران ـ آمریکا خواهد داشت، گفت: وضعیت بدتر خواهد شد و این در خصوص فرقی ندارد که چه کسی از چه طیفی در ایران رئیس جمهور باشد. چرا که ترامپ یک نیروی مهاجم بوده و کاملاً در اختیار لابی یهودی قرار دارد و منافعش اینگونه تعریف شده است. او تفکری مانند نازیها دارد و مانند رهبران اسرائیل نژادپرست است. او معتقد بر هژمونی آمریکا بر تمام دنیاست و میخواهد علاوه بر خاورمیانه بر اروپا نیز تسلط داشته باشد.
با این تفاسیر نمیتوان شرایط خوبی را برای آینده متصور بود. نکته دیگر اینکه ایران تمایلی به مذاکره با آمریکا ندارد و شعار علیه آمریکا سر میدهد. وقتی این شعار داده میشود یعنی ما با آن کشور جنگ و دعوا داریم و حاضر نیستیم به عنوان دو کشور کنار یکدیگر بنشینیم.