«نقش اقتصاد»از نگرانی سهامداران بازار سرمایه گزارش می‌دهد: سقوط آزاد در تالار شیشه ‌ای

0
63

المیرا بابایی روزنامه نگار: تالار شیشه‌ای روز گذشته یک روز نسبتاً سرخ را پشت سر گذاشت. پس از اخبار منفی سیاسی طی روزهای گذشته تالارشیشه ای در واکنش به اتفاق‌های سیاسی سقوط سنگینی را تجربه کرد و اکثر شاخص‌های بورسی با سقوط آزاد مواجه شدند. گویا ریسک‌های سیستماتیک در بازار سرمایه تمامی ندارد روز گذشته قیمت 98 درصد از سهم‌های بازار ریزش کرد.

به گزارش «نقش اقتصاد» معاملات دیروز سهام در جهت کندل معاملاتی روز گذشته بسته شد و در پایان بورس دیروز، شاخص کل با ریزش 61 هزار و 700 واحدی که معادل 2.98 درصد این شاخص است، روبه‌رو شد. بر این اساس، شاخص کل در پایان معاملات دیروز در سطح دو میلیون و 6 هزار واحدی ایستاد.

بازار سرمایه اولین روز هفته را درحالی آغاز کرد که 97 درصد بازار در محدوده منفی معامله می‌شوند. این یعنی تنها 19 نماد در محدوده مثبت هستند که موج نگرانی را در بین فعالان بازار ایجاد کرده است.

دقیقاً در روزهایی که سهامداران نیاز به یک حامی دارند تا بتواند علت ریزش بازار را به تصویر بکشد، راه حل دهد و در یک کلام پشتوانه‌ای برای فعالان بازار به‌حساب بیاید، شاهد سکوتی دور از انتظار از بدنه سازمان هستیم.

در همین رابطه روز گذشته تجارت نیوز نوشت: متولیان بازار سرمایه اما در روزهای مثبت و پر رونق بازار حضور پرشوری داشتند. به‌طوری که مجید عشقی، رئیس سازمان بورس در اواسط اردیبهشت سال گذشته از رشد شارپی بازار، آن‌هم بعد از 3 سال نزول، ابراز نگرانی کرد و گفت: رشد شارپی قطعاً برای بازار سرمایه مضر است! حال باید گفت که نظر جنابعالی در خصوص ریزش شارپی چیست؟ آیا برای بازار مفید است؟

18 اردیبهشت 1402، شفاف‌ترین بازار کشور را پر از ابهام کرد؛ یعنی فشار فروش همه‌جانبه‌ای در بازار حاکم بود به طوری که شاخص کل بیش از 125 هزار واحد ریزش را تجربه کرد. ریزشی که سر منشأ آن رانت اطلاعاتی برخی خواص بود اما مجید عشقی منشأ آن را شناسایی سود توسط برخی معامله‌گران دانست.

حال اگر عشقی مانند اکثر زمان ریاست خود روزه سکوت اختیار می‌کرد، بازار سرمایه زودتر به ریل منطقی خود باز نمی‌گشت؟ چرا که رئیس سازمان بورس با سخنان نسنجیده خود اعتماد سرمایه‌گذاران را نشانه گرفت و خروجی دیگری نداشت.

بعد از حادثه سقوط بالگرد رئیس جمهور و شهادت ایشان، مقام معظم رهبری صراحتاً اعلام کردند که هیچ خللی در اداره و مدیریت کشور به وجود نخواهد آمد و تمام دستگاه‌ها با قدرت به کار خود ادامه می‌دهند. اما سازمان بورس بازهم خود را تافتهٔ جدا بافته دانست و علی‌رغم فرمایشات رهبری، تحدید دامنه نوسان را وضع کرد. به عقیده کارشناسان، این سیاست بورس را به کمای یک ماهه فرستاد که ارزش معاملات پایین و رصد تحرکات تابلو، موید سخن کارشناسان است!

اقدام مخربی از سازمان بورس که خلاف فرمایشات رهبری بود و واضحا به دنبال آن، منافع سرمایه‌گذاران را نیز به خطر انداخت.یکی از اقداماتی که سازمان بورس می‌تواند انجام دهد، تزریق آرامش به فعالان بازار سرمایه است؛ سیاستی بدون هزینه با بیشترین بازدهی ممکن! اما همان‌گونه که سازمان در مقابل قیمت‌گذاری دستوری سکوت کرد و همان‌گونه که کوچک‌ترین واکنشی به گواهی سپرده خاص نداد، این‌بارهم در مقابل این ریزش‌های بی سابقه سکوت اختیار کرده است. سازمانی که وظیفه خود را به کلی فراموش کرده و زمانی که بازاری سبز را شاهد هستیم، ابراز نگرانی می‌کند و در روزهای قرمز، حتی تلفن خود را به روی اصحاب رسانه جهت پاسخگویی می‌بندند.باید از رئیس سازمان بورس پرسید که با چه منطقی تحدید دامنه نوسان را بعد از شهادت رئیسی اعمال کردید اما اکنون منفعلانه با بازار برخورد می‌کنید؟ آن زمانی که هیچ ریسکی کشور را تهدید نمی‌کرد این سیاست اعمال شد اما اکنون که زنگ خطر افزایش تنش‌ها به صدا درآمده، اعمال آن تحدید و یا افزایش حجم مبنا تصمیم منطقی نیست؟

به راستی منشأ این حجم از بی‌توجهی کجاست؟ مشاوران شما چه اشخاصی هستند که در این شرایط دشوار، شما را از پاسخگویی فراری می‌دهند؟

در طرف دیگر، قیمت معاملات سهم‌های کوچک بازار سهام نیز کاهش شدیدی پیدا کرده است؛ به طوری که شاخص هم‌وزن بازار در پایان بورس دیروز 19 هزار و 888 واحد که معادل 3.02 درصد این شاخص است، کاهش ارتفاع داد و به سطح 637 هزار واحد رسید.

گفتنی است تابلو بورس اوراق بهادار تهران در روز گذشته، حجم معاملات را 10.8 میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی) را چهار هزار و 394 میلیارد تومان نشان می‌دهد. همچنین باید گفت در بورس دیروز گروه صندوق‌های طلا بیش از سایر رقبا افزایش قیمت پیدا کرده است.تراز پول حقیقی در سهام، مانند روز معاملاتی گذشته، دیروز منفی بود. به طوری که در پایان بورس دیروز حدود 1.5 همت پول حقیقی از بازار سهام خارج شده است. موضوع دیگر اینکه تا لحظه تنظیم این گزارش حدود 58 میلیارد تومان پول حقیقی از صندوق‌های درآمد ثابت خارج شده است.

بیشترین ارزش معاملات

در جریان معاملات دیروز سه سهم فملی، فزر و فولاد بیشترین ارزش معاملات و سهم‌های شستا، ذوب و وبملت به‌ترتیب بیشترین حجم معاملات را ثبت کرده‌اند. همچنین سهم فارس نیز بیشترین ارزش بازار را در اختیار خود گرفت.

بیشترین خالص خرید حقیقی نیز به سهم‌های فزر، خگستر و وساپا تعلق گرفت. همچنین در جریان معاملات دیروز سهم‌های وسپه، هجرت و آردینه ورود پول هوشمند داشتند. در سوی دیگر، فیلترهای بورسی نشان می‌دهند پول هوشمند از نمادهای بوعلی، حکشتی و پردیس خارج شده است.

شایان ذکر است بیشترین سرانه خرید حقیقی در سهم‌های بمپنا، سدشت و ورنا رقم خورد. همچنین فاما در جریان معاملات امروز بیشترین فشار تقاضا را ثبت کرد. در مقابل، بیشترین فشار عرضه نیز در نماد اعتلا بود.

ارسال دیدگاه

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید