بانکداری زمـان و  ایرانِ رو به سالخوردگی

0
36

پریسا حاجی محمدی دکتری کسب و کار حرفه‌ای DBA: روز جهانی شهروند سالمند هر سال در یکم ماه اوت جشن گرفته می‌شود نامگذاری آن در سازمان ملل متحد در سال 1982 تصویب گردیده است و بزرگداشت این روز باعث می‌شود تا آگاهی خود را در مورد فرصت‌ها و چالش‌های پیش روی جمعیت سالمند کشور افزایش دهیم و طیف گسترده‌تری از جامعه را برای رسیدگی به مشکلات سالمندان بسیج کنیم، همچنین این بمعنای توجه عمیق جامعه به روند پیری جمعیت است که بزودی سرعت می‌گیرد. بنا بتحقیق جهانی تا سال 2050 ایران جزء مسن‌ترین کشورهای جهان خواهد بود و آیا این تمهیدات که بتوانیم از این جامعه رو به پیری حفاظت و مراقبت کنیم را اندیشیده‌ایم؟ تعداد افراد مسن بالای 60 سال به چند میلیون نفر خواهد رسید؟ علاوه براین، با افزایش خانواده‌های تک فرزند و خروج تعداد زیادی از جوانان ازکشور برای ادامه تحصیل یا کار خانواده‌های آشیانه خالی روبه افزایش است که منجر به یک مشکل اجتماعی جدی خواهد شد.

جوامع بین المللی دیدگاهی نوین به این واقعیت دارند که با نقش آفرینی همه اقشار جامعه جلوه می‌کند. بانکداری زمان یک جنبش بین المللی است نوعی طراحی از شبکه‌های اجتماعی است که در آن اعضا خدماتی را ارائه و دریافت می‌کنند که ارزش برابری دارد. هرکسی با هر نوع سایقه ای و دارای هر کسب و کاری و هر سن و سالی می‌تواند در بانکداری زمان عضو شود وبه بانک زمان بپیوندد. بانکداری زمان به شما این امکان را می‌دهد که با افراد اطراف خود ارتباط برقرار کنید، می‌توانید یک عصرانه با پدربزرگ پیری که در نزدیکی منزلتان ساکن است میل کنید و یا یکی از اقوامتان را که دوست دارد به سینما برود را به تماشای یک فیلم مهمان کنید و یا با یکی از مدیران برجسته سازمانتان که سالهاست خاک این کسب و کار را خورده، ساعتی همصحبت شوید، و در ازای تمام این زمانی که می‌گذارید و طبعاً از روی علاقمندی خودتان آن نوع وقت گذرانی را بر می‌گزینید، در سال‌های سالمندی‌تان می‌توانید همان یک ساعت را از همصحبتی با یک جوان خوشفکر که عضو بانک زمان است استفاده کنید و یا از یکی از این اعضا تقاضا کنید شمارا به تماشای تئاتری که مدت‌هاست دنبالش بودید، ببرد که هم در همراهی با او هم از تنهایی در آمده باشید و هم کسی جوانتر از خودتان مراقبتان باشد.

روش زندگی در عصر حاضر تغییر کرده است و امروزه دوستان و خانواده ما همیشه در نزدیکی‌مان زندگی نمی‌کنند. این روزها کمک خواستن از همسایگان نیزکار آسانی نیست، بخصوص اگر ندانیم چه زمانی می‌توانیم روی کمکشان حساب کنیم. بانکداری زمان روشی مفید و لذت بخش برای گرد هم آوردن افراد برای به اشتراک گذاشتن مهارت‌هایشان است. اعضای بانک زمان کمک مورد نیاز خود را دریافت می‌کنند و به نوبت به یکدیگر کمک می‌کنند تا برخی از مراقبت‌ها و حمایت‌های عملی که همه ما هر از گاهی به آن نیاز داریم را بر عهده بگیرند و با بانکداری زمان، افراد در هر سن و توانایی می‌توانند توانمندی و مهرشان را تقدیم کنند. ما بر این باوریم که همه افراد جامعه بدون توجه به سن و توانایی‌هایشان ارزشمندند وسطح تحصیلات آنها هر چه باشد، همه دانش و تجربه دارند و هر فردی می‌تواند با کمک به فردی در جامعه خود مفید باشد..

بانک‌های زمان سرمایه اجتماعی را حفظ کرده و ارتقاء می‌دهند و به بهبود سلامت سالمندان با توجه به احساس امنیتی که در آنها ایجاد می‌کنند کمک می‌شود سلامت جسمی و روانی افراد در نتیجه عضویت این بانک تا حدودی تضمین می‌گردد. احساس تعلق، یکی از ابعاد مهم سرمایه اجتماعی است اینگونه کسانی که تنها زندگی می‌کنند احساس ارزشمند بودن می‌کنند. علاوه بر منفعتی که سالمندان از عضویت در این گروه می‌برند، حس مشارکت اجتماعی‌ای که برای جوانتر های جامعه ایجاد می‌گردد به آنها تشخص می‌دهد و کمک به دیگران وکار داوطلبانه ارتباطات اجتماعی را تسهیل می‌کند، عزت نفس را افزایش می‌دهد و لذاست که وقتی همه مشارکت کنیم محیطمان این پتانسیل را دارد که خود را به مکانی بهتر تبدیل کند.

اللَّهُ الَّذِی خَلَقَکمْ مِنْ ضَعْفٍ ثُمَّ جَعَلَ مِنْ بَعْدِ ضَعْفٍ قُوَّهً ثُمَّ جَعَلَ مِنْ بَعْدِ قُوَّهٍ ضَعْفًا وَشَیبَهً یخْلُقُ مَا یشَاءُ وَهُوَ الْعَلِیمُ الْقَدِیرُ ﴿54

و خداست که شما را از ناتوانی آفرید، سپس بعد از ناتوانی قدرت و نیرو داد، آن گاه بعد از نیرومندی و توانایی، ناتوانی و پیری قرار داد. هرچه بخواهد می‌آفریند و او دانا و تواناست.

در این روز و به بهانه بزرگداشت سالمند، دست تمام پدران و مادران بزرگواری را که صادقانه و دلسوزانه جان و عمرشان را به پای ما بچه‌های ایران زمین ریختند تا افتخار آفرینان سزمین و جامعه و خانواده‌مان باشیم می‌بوسم وبابت تمام دستاوردهایی که آنها در طول زندگی به دست آورده‌اند و برای تمام دستاوردهایی که بابت حضورشان ما بدست می‌آوریم عمیقاً تشکر می‌کنم و صمیمانه خود را مدیون می دانم. ما قدردانی و احترام خود را با تشویق، پذیرش، کمک و ارائه خدمات مورد نیاز پدر ومادرهایمان برای ادامه زندگی مستقل و با عزت با کمال ادب و احترام تقدیم می‌داریم. پدر و مادر عزیزم، روزتان گرامی باد!

ارسال دیدگاه

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید