دکتر رئوف پیشدار استاد دانشگاه: رسانه در اولویت کارکردهایش که در تعاریف سنتی از وظایف رسانه آمده است، یک کارکرد اصلی و ذاتی دارد و آن «نظارت» به شکل عام است.
اینکه جناب فرماندار بندرانزلی در صحبت با خبرنگاران از عبارت نامناسب و توهین آمیز «رسانهها فقط بلدند گاز بگیرند» در انتقاد از وظایف ذاتی رسانه و اصحاب آن در دیده بانی استفاده میکند، و زیر فشار افکار عمومی ناچار به عذرخواهی میشود، یعنی رسانه به اعتبار جایگاه و اعتبار آن نزد افکار عمومی و نمایندگی آن، قدرتمند است.
نَقد! و از جمله نَقد قدرت و عملکرد آن در مقام نماینده افکار عمومی و رابط مردم و حاکمیت و برعکس، و پیوند دهنده درونی جامعه، وظیفه ذاتی رسانه است، حال آنکه کار تبلیغاتیها، توجیه گری است و رسانه صادق توجیه گر نیست.
اینکه رسانه آزاد نماد دموکراسی است و اینکه در قوانین هم استقلال آن مورد تاکید قرار گرفته و اینکه رسانه افکار عمومی را نمایندگی میکند و دهها دلیل و برهان دیگر، یعنی: رسانه یک «قوه مستقل» است. اصل استقلال و تفکیک قوا حکم و ایجاب میکند که رسانه مستقل بماند و اجازه دخالت دیگر قوا را در وظایف و کارکردهای خود ندهد.
در کار رسانه قدرت باید اعتقاد نظری و عملی به عدم معصومیت خود داشته باشد و بپذیرد که قابل نقد است. قدرت باید بپذیرد که رسانه به معنای عام آن، به اعتبار جایگاه و منزلت و سندیت، چشم بیدار و منصف جامعه، بهترین ناظر بر امور است. رسانه سالم، مستقل و پویا و واقع بین درگیر تضاد منافع با هیچکس و جناحی نیست و برای آن فقط مردم و منافع آنان مطرح است.
عمده میثاق میان رسانهها و دولت به معنای عام آن، قانون اساسی میباشد که در آن بر آزادی رسانهها در حدود مقرر و معین تاکید شده است.
در جوامع دموکراتیک که رسانهها پاسبان قانون هستند و حقوق عمومی را نگهبانی میکنند، رسانهها چشم و گوش و امید مردماند. بر کارکرد دولتها / حاکمیتها در همهٔ امور از جمله حقوق و آزادیهای مصرحه در قوانین نظارت دارند. دولتها بنا بر اصل آزادی کار رسانهها، اجازه محدود کردن فعالیت آنها را به جز به حکم قانون ندارند. در همه حال توجه خواهد شد که این رسانهها هستند که باید ناظر بر کار دولتها (قدرت) باشند، نه دولتها ناظر بر رسانهها!رسانه آزاد و قدرتمند ناظر سلامت جامعه است. دیده بانی قوی که به اعتبار نمایندگی افکار عمومی، پاسبان و چشم بیدار، ناظر مردم بر همهٔ امور بویژه نزد قدرت است.رسانهٔ مستقل، زبان مردم است و در عین حال واسط و رابط صادق میان دولت و ملت است. رسانه مستقل از آنجایی که وامدار دولت و حکومت نیست و منفعتی از قِبَل ارتباط با دولتها ندارد، لذا ناظری اصلاح گر است که در صورت فهم قدرت، میتواند بازویی امین برای آن از جمله در جهت سلامت جامعه و ارکان آن باشد. رسانه آزاد و مستقل در مقام یک نهاد مدنی عمل میکند، پرسشگر است. و نقش ویژهای در امنیت و پیشرفت و توسعه یک کشور و رفع تهدیدات ایفاء میکند و در همان حال مانع از انباشت مطالبات بدون پاسخ مردم در لایههای اجتماع، و تبدیل آن به یک تهدید اجتماعی میشود.