عامل برگشت سبزیجات صادراتی ایران؛ سم یا ترابری؟

0
14

فاطمه امیر احمدی روزنامه نگار: موضوع صادرات به دلیل ارزآوری آن، بخشی از منابع درآمدی دولت‌ها بوده و توانمندی اقتصادی یک کشور را نشان می‌دهد. امروز برگشت محصولات صادر شده یکی چالش‌های بخش کشاورزی است؛ به طوری که نماینده ریاست اتاق بازرگانی و صنایع فدراسیون روسیه در سفر به ایران و در اتاق تعاون تهران، درباره چرایی برگشت محصولات کشاورزی ایران به ویژه صیفی‌جات از روسیه، عنوان کرد که میوه و سبزی ایران در فروشگاه‌های زنجیره‌ای روسیه عرضه شده و استانداردهای مواد غذایی را این فروشگاه‌ها تعیین می‌کنند. آنچه مسلم است آنها به ظاهر، ماندگاری و کیفیت کالا، اهمیت زیادی می‌دهند.

بنابراین نکته مهم‌تر درباره محصولات صادراتی برگشته شده این است که متأسفانه این اقلام در بازار داخل توزیع شده و مردم خریداری می‌کنند.

گرههای صادراتی کجاست؟

بنا بر گفته تولیدکنندگان سموم و آفت کش‌های کشور، در حال حاضر ۶۰ درصد سموم تولید داخل کم خطر، ۲۲ درصد در سطح متوسط به لحاظ مخاطرات و ۱۸ درصد پرخطر هستند.

مسعود گیل آبادی، رئیس انجمن صنایع تولیدکنندگان سموم در این خصوص به مهر، گفت: صادرات کالا از کشور مبدأ به مقصد برآمده از چند موضوع است. حتی راهکار جدی باید داشت تا راه صادرات تسهیل و تسریع شود.

وی افزود: گاهی تولیدکننده رغبت به صادرات ندارد به دلیل تعهد ارزی و تفاوت قیمت ارز آزاد و نیمایی که بر عهده صادرکنندگان گذاشته شده است.

وی ادامه داد: مسئله دیگر به ترابری بر می‌گردد که ما در این خصوص مشکل جدی داریم. اگر نماینده اتاق بازرگانی روسیه عنوان می‌کند ایران در صادرات محصولات کشاورزی در ابتدای راه بوده و ترکیه در این بخش پیشتاز است به همین موضوع بر می‌گردد.

وی عنوان کرد: ترکیه محصولات را به ویژه سبزیجاتش را به روز و ساعت با پرواز به روسیه صادر می‌کند؛ در حالی که بار صادرکننده ایرانی در بندر ممکن است چند روز معطل بماند و محصولات خراب شده یا از کیفیت آنها کاسته شود. موردی بوده که بار سیب ۱۵ روز در صف ترانزیت مانده تا بتواند از مرز رد شود.

نقص بزرگ ترویج

رئیس انجمن صنایع تولیدکنندگان سموم با اشاره به کیفیت سموم تولید کشور، توضیح داد: مسئله سموم به باقی مانده آن در محصولات بر می‌گردد. از نام سم مشخص است که خطرناک بوده و باید در مصرف آن برای محصولات با توجه به نسخه‌ای که تدوین شده، انجام شود.

وی توضیح داد: حتی اگر سمی با دوره کارنس یک روزه در اختیار گلخانه دار برای کشت خیار گذاشته شود، روزی که قرار است وارد بازار کند از ترس اینکه بار کپک نزند ممکن است دوباره از سم استفاده کند.

این مسئول صنفی با اشاره به نقص ترویج، اظهار کرد: کسی باید آموزش داده و نهادی هم باید بر اجرای آن نظارت داشته باشد؛ به این ترتیب نباید شاهد باقی مانده سموم در محصولات کشاورزی باشیم.

گیل آبادی با بیان اینکه برخی برای اینکه از تعهدات خود سر باز زنند عنوان می‌کنند برگشت محصولات مربوط به سموم است، عنوان کرد: در زمان مدیریت شاهپور علایی‌مقدم در سازمان حفظ نباتات، برگشت فلفل‌های دلمه از روسیه رخ داد. وی موضوع را در چندین جلسه مورد بررسی قرار داد. برگشت محموله صادراتی مربوط به سموم نبود، بلکه نوع سمومی بود که در کشور روسیه محدود شده و مقدار باقی مانده را کاهش داده بودند. این تغییر در کشور اعلام نشده بود لذا چند جلسه با گلخانه داران گذاشته شد و توجیه کردیم که چه سمومی مصرف کنند که باقی مانده آن کمتر باشد.

کشاورزی معیشتی و استفاده از سموم کم هزینه

در ادامه علی‌محمد عرب، کارشناس پیشین سازمان حفظ نباتات در خصوص سموم و چالش باقی مانده آن در برخی محصولات کشاورزی، گفت: گلخانه داران نباید از سم‌هایی که دوره کارنس آن‌ها ۲۱ روز است، استفاده کنند.

وی افزود: دوره کارنس سمومی که برای محصولات گلخانه‌ای مصرف می‌شود ۲ تا ۳ روز است.

وی ادامه داد: برخی کشاورزان برای اینکه به لحاظ قیمتی صرفه‌جویی کنند از سم‌هایی با دوره کارنس بالا استفاده می‌کنند و قطعاً کار اشتباهی است.

عرب تاکید کرد: در گلخانه‌ها باید از سموم دوره کارنس پایین استفاده و در صورت نیاز، سم‌پاشی تکرار شود.

این کارشناس حوزه آفات و آفت کش‌ها، تصریح کرد: بارها تاکید شده که ۵ روز پیش از برداشت محصول نباید سم‌پاشی انجام شود.

وی بیان کرد: در سازمان حفظ نباتات نسخه نویسی برای مصرف سموم وجود دارد و هیچ کارشناسی برای محصولات گلخانه‌ای مصرف سم با دوره کارنس بالا توصیه نمی‌کند.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا سموم با دوره کارنس کمتر قیمت بالاتری دارند، گفت: بله و تکرار دارد که کشاورز از آن استفاده نمی‌کند.

وی گفت: گلخانه یک محیط بسته است و رطوبت در آن جمع می‌شود. در نتیجه بیماری محصولات را بیشتر تهدید می‌کند. از این رو، تکرار سم‌پاشی لازم است اما دوره کارنس را باید رعایت کرد.

این کارشناس حوزه حفظ نباتات اظهار کرد: در حال حاضر سموم کم خطر در بازار ایران زیاد است و ممکن است کشاورز و گلخانه دار به دلیل مسائل اقتصادی از این سموم استفاده نکند یا به دلیل تکرار و هزینه‌ای که دارد.

ارسال دیدگاه

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید