کارشناس بازار بورس در گفتگو با «نقش اقتصاد»بررسی کرد: تالار شیشه ای در ساحل آرامش!

0
38

مِهردخت میرزایی روزنامه نگار: اردلان عزیززاده، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با «نقش اقتصاد» درمورد روند بورس بیان کرد: برای بررسی بازار سرمایه بهتر است که آن را به شکل یک روایت ببینیم و سلسله اتفاقاتی که در این مدت رخ داده‌اند را موردبررسی قرار دهیم تا ببینیم در آینده کدام یک از تغییرات و متغیرها می‌توانند تأثیر بیشتری بر بازار سرمایه داشته باشند.

در دو ماه گذشته شاهد بودیم که شاخص کل تقریباً رشد حدود 40 درصدی را تجربه کرد و این رشد در بسیاری از موارد در بین صنایع و سهم‌های مختلف بیشتر از این عدد بوده است و دلایل مختلفی برای این منظور وجود دارد که یکی از این موارد، حمایت‌های دولت بوده است. یعنی از زمانی که دولت جدید شروع به فعالیت کرده، حمایت خود از بازار سرمایه را به طور جدی پیگیری کرده و مورد دیگر، افزایش نرخ شرکت‌های خودرو بوده است چراکه آن‌ها لیدر سنتی بازار هستند. در نتیجه باعث شده‌اند تا جوّ مثبت به کل بازار سرایت پیدا کند و جایگزین شدن دلار توافقی با دلار نیما سومین دلیلی است که باعث رشد بورس شده است. زیرا به طور مستقیم بر سودآوری بسیاری از صنایع و شرکت‌ها تأثیر گذاشته است.

این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: یکی از نکات قابل توجه این است که بدون شک، هر رشد پایداری نیاز به اصلاح و استراحت‌های مختلفی دارد و این رشد نمی‌تواند به صورت مداوم و همیشگی ادامه‌دار باشد ولی در این مدت، با توجه به سلسله اخبار مثبتی که منتشر می‌شد بازار تقریباً این فرصت را پیدا نکرد که استراحت کند و این موضوع تا حدودی جای نگرانی را در میان معامله‌گران افزایش داد. به همین دلیل، احتمال اصلاح در این مدت وجود داشت و شاهد این موضوع هم بودیم و با توجه به این که در روز یکشنبه 9 دی ماه، بازار با اصلاح همراه بود احتمال دارد که تا مدتی به این سمت پیش برود و استراحت داشته باشد.

اردلان عزیززاده در ادامه گفتگو با «نقش اقتصاد» تأکید کرد: شاید این پرسش مطرح باشد که چرا به اصلاح بازار سرمایه اشاره می‌کنیم نه ریزش آن؟ شاید اگر بخواهیم به بررسی ارزش دلاری بازار سرمایه بپردازیم به عدد 123 میلیارد دلار می‌رسیم و این می‌تواند گواه بر این مسئله باشد که بازار سرمایه در مقایسه با بازارهای موازی رشد چشمگیری نداشته است و همچنان جاماندگی دارد و این موضوع می‌تواند ظرفیت ادامه رشد در بازار سرمایه را به طور کامل نشان دهد.

این کارشناس بازار سرمایه گفت: اگر بخواهیم به بررسی متغیرهایی بپردازیم که از این به بعد بر بازار سرمایه تأثیرگذار باشند، می‌توانیم به چند مورد اشاره کنیم. یکی از این موارد، تسعیر نرخ ارز صنایع بورسی است؛ پارامتری که در مدت اخیر هم از جمله دلایل مهمی بود که منجر به رشد بازار شده بود؛ بنابراین بسیار مهم است ارز توافقی که در حال حاضر مورد استفاده قرار می‌گیرد به سمت فیکس شدن حرکت نکند و در واقع به سمتی نرود که بازار آزاد جاماندگی‌های زیادی داشته باشد و یا گاهی این فاصله زیاد تغییر کند. در نتیجه، هرقدر به نرخ آزاد نزدیک‌تر باشد طبیعتاً قابلیت پیش‌بینی بیشتری برای تحلیلگران دارد و بر واقعی‌تر شدن اقتصاد و سودآوری صنایع هم، تأثیرگذار خواهد بود.اردلان عزیززاده عنوان کرد: مورد مهم دیگری که به نظر می‌رسد در مدت اخیر بازار کمتر به آن پرداخته شده، نرخ بهره است و اگرچه این نرخ در یک بازه زمانی کاهش پیدا کرد ولی در چند هفته اخیر به طور مجدد شاهد افزایش نرخ بهره بودیم به طوری‌که به محدوده 33 درصد نزدیک شد. در نتیجه این احتمال وجود دارد که اگر نرخ بهره بدون ریسک بخواهد به بیش از 34 درصد برسد دوباره توجه فعالان بازار سرمایه را به سمت خود جلب کند و اگر این اتفاق بیفتد می‌تواند پارامتر منفی برای بازار سرمایه باشد.

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: پارامترهای دیگری هم وجود دارند که می‌توانند بر بازار سرمایه تأثیرگذار باشند که آن‌ها کمتر قابل پیش‌بینی هستند و از آن جمله می‌توان به دخالت‌های دولت، تغییر نرخ خوراک پتروشیمی‌ها یا تغییر بهره مالکانه معادن و مواردی از این قبیل اشاره کرد که در گذشته شاهد آن‌ها بوده‌ایم اما به نظر می‌رسد که رویکرد دولت فعلی خیلی به این سمت و سو نباشد.

این کارشناس بازار سرمایه در پایان خاطرنشان کرد: درمورد کامودیتی‌ها به عنوان یک متغیر دیگر می‌توان به این موضوع اشاره کرد که در بازارهای جهانی به یک ثبات نسبی رسیده‌ایم و در کلیت کامودیتی‌ها خیلی نمی‌توانیم انتظار کاهش را داشته باشیم و از طرفی تنش‌های سیاسی هم وجود دارند که خیلی مسئله قابل پیش‌بینی نیست و اگرچه در مدت اخیر کاهش پیدا کرده است ولی در صورت افزایش دوباره این تنش‌های سیاسی می‌توانند تأثیرات منفی بر بازار سرمایه داشته باشند.

ارسال دیدگاه

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید