post

«نقش اقتصاد» در گفت و گو با يک کارشناس بحران بنزين در کشور را بررسي کرد

پشت پرده کندي گازسوز کردن خودروها

صدیقه بهزادپور روزنامه نگار: صف‌هاي طويل در پمپ بنزين‌ها و زمزمه سهميه بندي مجديد و احتمالاً گراني بنزين در روزهاي گذشته با وجود همه تکذيبيه‌هاي دولتي مبني بر نبودن هيچ چالشي در اين زمينه، هنوز ادامه دارد اين در حالي است که براي بسياري از کارشناسان و همچنين مردم عادي اين سئوال مطرح است که […]

تاریخ انتشار: 1 شهریور 1402 - 12:03
کد خبر: 9906

صدیقه بهزادپور روزنامه نگار: صفهاي طويل در پمپ بنزينها و زمزمه سهميه بندي مجديد و احتمالاً گراني بنزين در روزهاي گذشته با وجود همه تکذيبيههاي دولتي مبني بر نبودن هيچ چالشي در اين زمينه، هنوز ادامه دارد اين در حالي است که براي بسياري از کارشناسان و همچنين مردم عادي اين سئوال مطرح است که چرا با وجود کمبود بنزين، طرح دوگانه سوز کردن خودروها و توسعه جايگاههاي CNG کند شده و يا حتي بسياري از آنها فعاليت خود را متوقف کردهاند؟

در حالي که همزمان با اجراي طرح دوگانه سوز کردن خودروها در سال‌هاي گذشته کارگاه‌هاي بسياري به اين منظور راه اندازي شد و بسياري نيز اقدام سرمايه گذاري جهت توليد مخازن CNG در کشور کردند اما با وجود سهم مؤثر دوگانه سوز کردن خودروها در کاهش هزينه‌ها و ممانعت از واردات احتمالي بنزين و کاهش آلودگي هوا اين طرح مورد بي مهري قرار گرفت و حتي در آستانه متوقف شدن قرار گرفته است. اين در حالي است که در راستاي اجراي ماده ۱۲ قانون رقابت پذيري طرحي در سال ۹۹ شوراي اقتصاد به تصويب رسيده که بر اساس آن خودروهاي عمومي تک سوز به صورت رايگان به دوگانه سوز تبديل مي‌شوند، اما تعداد متقاضياني که در اين طرح شرکت کرده‌اند بسيار اندک بوده است و به گفته تنها از ۳۰ درصد ظرفيت موجود استفاده شده است.

سياست گذاري‌هاي اشتباه در دوگانه سوز کردن خودرو

حسن مرادي نماينده ادوار مجلس در اين باره به «نقش اقتصاد» گفت: سياست گذاري‌هاي دولت در اين زمينه و اختلاف کم قيمت بنزين با سيان جي يکي از دلايل عدم استقبال از اين طرح از سوي مخاطبان شده است و بر اساس آمارهاي اعلام شده با وجود سياست‌هاي تشويقي دولت، نه تنها سهم سيان جي در سبد مصرف خودروداران بهينه نشده بلکه کاهشي نيز شده است. در حالي که دولت نيز به دلايل مختلف قصد افزايش قيمت بنزين را ندارد، بنابراين منطقي به نظر مي‌رسد که طرح‌هاي توسعه‌اي گازسوز کردن خودروها در دستور کار قرار گيرد چرا که علاوه بر بهينه شدن مصرف بنزين، آلودگي هوا نيز به عنوان يک معضل بدون راهکار در کشور، تا حد زيادي کنترل مي‌شود.

اين کارشناس اضافه کرد: هر چند مصرف بالاي بنزين در کشور نياز به گسترش فرهنگ مصرف در کشور دارد که در صورتي که همراه با اجراي ديگر طرح‌ها مدنظر قرار گيرد حتي مي‌تواند ايران را مجدداً در جرگه صادرکنندگان بنزين قرار دهد و وضعيت توزيع بنزين در کشور نيز بدون چالشي ادامه يابد.

فرصتهاي سوخته با کندشدن طرح گازسور کردن خودروها

او دوگانه سوز کردن خودروها را يکي از راهکارهاي اصلي براي حل چالش‌هاي بنزيني ذکرو بيان کرد: توسعه طرح گازسوز کردن خودروها در ناوگان حمل و نقل با توجه به سهم عمده‌اي که در آلودگي هوا در کلانشهرها دارند، مي‌تواند باعث اشتغالزايي تعداد زيادي از افراد در اين عرصه شود که در حال حاضر به ناچار ورشکسته شده‌اند. در حالي که دولت مرتب مردم را توصيه به مصرف بهينه بنزين مي‌کند ولي هيچ اقدامي در زمينه توسعه طرح گازسوز کردن خودروها عملياتي نمي‌شود.

مرادي اضافه کرد: ورود بخش خصوصي به اين طرح را يکي از شاخص‌هاي تسريع آن در جامعه است و در صورتي که با نظارت‌هاي دولتي نيز همراه شود نه تنها خطري براي کاربران ندارد، بلکه مي‌تواند ايران را به جايگاه صادرکننده بنزين در شرايط فعلي برساند و منابع ارزي خوبي نيز براي کشور به همراه داشته باشد. از سوي ديگر چون صادرات گاز سيان جي به سختي صورت مي‌گيرد با توسعه گازسوز کردن خودروها در کشور ظرفيت‌هاي خالي بسياري براي بنزين و صادرات آن در کشور ايجاد مي‌شود که هواي پاک را نيز براي ايران به ويژه در کلان کشورها به ارمغان خواهد آورد و از هزينه‌هاي گزاف مقابله با آلودگي هوا نيز جلوگيري خواهد کرد و سلامتي را نيز براي مردم به ارمغان مي‌آورد.

آلان جي و سيان جي فرصتهاي رونق بنزين

نماينده سابق مجلس منبع گاز آلان جي را يکي ديگر از منابع جايگزين سوخت بنزين در کشور ذکر کرد و گفت: استفاده از گاز آلان جي يکي ديگر از منابع موجود در کشور است که مي‌تواند در مقايسه با بنزين با خطرات کمتري مورد استفاده قرار گيرد چرا که در بسياري از شهرهاي کشور اين گاز وجود دارد يا امکان انتقال آن با هزينه کم نيز وجود دارد و به اين ترتيب با پوشش دهي در ناوگان حمل و نقل عمومي مي‌توان شرايط مطلوبي براي جايگزيني بنزين فراهم ساخت و به اين ترتيب صف‌هاي طويل در جايگاه‌هاي بنزين کاهش مي‌يابد و علاوه بر اين زمينه استفاده از منابع خدادادي در کشور نيز در کنار سوخت‌هاي سيان جي، بنزين و … فراهم مي‌آيد و دغدغه‌هاي موجود در اين زمينه کاهش مي‌يابد.

 










ارسال دیدگاه

< / End-->