همکاری ۱۰ شرکت در تولید موتورهای‌ جدید کولر/«استاندارد» پاشنه آشیل اجرای یک بند قانونی

0
69

رییس صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به همکاری این صندوق با وزارت نیرو به‌منظور بهینه‌سازی مصرف انرژی با بهره‌گیری از فناوری، گفت: اگر تعداد ۲۰ میلیون کولر آبی سنتی به نسل جدید موتور مجهز شوند، صرفه‌جویی حدود ۵ هزار مگاوات برق در کشور را به دنبال دارد که در این زمینه ۱۰ شرکت وارد شده‌اند، ولی اجرای آن نیاز به اخذ استاندارد دارد.

دکتر محمد صادق خیاطیان در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه  در حوزه «تکنولوژی و مساله» برنامه‌هایی را در دستور کار داریم، افزود: شرکت‌های دانش‌بنیان در حال توسعه تکنولوژی هستند و انتظارات از نهادهایی چون صندوق نوآوری و شکوفایی و معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری این است که در طول این سال‌ها چه تکنولوژی‌هایی در کشور توسعه یافته است.

وی ادامه داد: در این راستا ما بر توسعه سه فناوری «هوش مصنوعی»، «زیست فناوری» و «میکروالکترونیک» هدف‌گذاری کرده‌ایم. این ۳ فناوری ۳ حوزه اولویت‌دار صندوق نوآوری و شکوفایی نیز به شمار می‌روند و در این راستا برنامه‌ریزی‌هایی را برای سوق دادن شرکت‌های دانش‌بنیان به سمت این حوزه‌ها داریم.

خیاطیان با بیان اینکه در صورتی که شرکتی در این ۳ حوزه در کشور نداشته باشیم، زیر ساخت‌هایی برای شکل‌گیری شرکت‌هایی در این حوزه‌ها ایجاد خواهد شد، اظهار کرد: ما در هر ۳ حوزه اولویت‌دار ظرفیت‌های خوبی داریم و مهمترین ظرفیت کشور در این زمینه، نیروی انسانی است، ضمن آنکه نیاز به توسعه زیر ساخت‌هایی همچون تامین مالی و تامین بازار داریم.

ربیس صندوق نوآوری و شکوفایی ادامه داد: در حوزه مساله نیز بر روی سه حوزه «امنیت غذایی»، «انرژی» و «آب» متمرکز شدیم؛ چرا که معتقدیم بحران آب یک بحران جهانی است که با ابزارهای فناورانه می‌توان اثرات آن را کاهش داد، ضمن آنکه در حوزه امنیت غذایی نیز رسوخ فناوری بسیار پایین است.

وی حوزه انرژی را با تمرکز بر افزایش بهره‌وری انرژی دانست و خاطرنشان کرد: هدر رفت انرژی در کشور در حوزه‌های توزیع و مصرف انرژی بالا است و این امر موجب شده ایران جزء کشورهای پر مصرف قرار گیرد. در بخش توزیع به دلیل عدم نفوذ فناوری در بسیاری از شبکه‌هایی توزیع، تلفات برق و گاز بسیار بالا است.

وی اضافه کرد: در مقابل، شرکت‌های دانش‌بنیانی داریم که می‌توانند در این زمینه نقش‌آفرینی مؤثری در کاهش نرخ مصرف و پرت انرژی داشته باشند.

این مقام مسؤول، بهره‌گیری از این دستاوردها را منوط به ایجاد هماهنگی میان دستگاه‌های مرتبط چون وزارت نیرو و نفت دانست.

خیاطیان به برخی از دستاوردهای شرکت‌های دانش‌بنیان برای مصرف بهینه انرژی اشاره کرد و گفت: به عنوان نمونه می‌توانیم به همکای صندوق نوآوری با وزارت نیرو اشاره کنیم. طبق قانون، اجازه داده شد که بهای انرژی برای شرکت‌ها و یا مجموعه‌هایی که مصرف انرژی بالایی دارند، به قیمت واقعی محاسبه شود، تکلیف شد که درآمد حاصل از آن در حوزه فناوری وارد شود.

وی افزود: بر اساس این قانون این درآمد به شرکت‌های دانش‌بنیان برای توسعه فناوری‌های مرتبط با صنعت برق و کاهش مصرف انرژی اختصاص می‌یابد.

خیاطیان یادآور شد: با هماهنگی‌های صورت گرفته با وزارت نیرو مقرر شد که این منابع از طریق صندوق نوآوری با اولویت وزارت نیرو هزینه شود. اولویتی که وزارت نیرو در این زمینه تعیین کرد، «موتورهای کولرهای آبی» بود؛ چرا که موتورهای کولرهای آبی سنتی برق زیادی مصرف می‌کنند.

وی ادامه داد: ولی موتورهای BLDC موتورهای جدیدی هستند که در کاهش مصرف برق نقش دارند، به گونه‌ای که طبق برآورد دست اندرکاران وزارت نیرو، اگر تعداد ۲۰ میلیون کولر آبی سنتی به این نوع موتورها مجهز شود، صرفه‌جویی حدود ۵ هزار مگاوات برق در کشور را به دنبال دارد که عدد قابل توجهی است.

رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی خاطر نشان کرد: ولی اجرای این طرح (تجهیز ۲۰ هزار کولر به موتورهای BLDC) نیازمند تامین مالی است و ما با وزارت نیرو همکاری را آغاز کردیم و حدود ۱۰ شرکت اقدام به تولید این نوع موتورها کرده‌اند. موتورهای تولید شده بر روی یک میلیون کولر آبی نصب شده است و این برنامه قابلیت نصب بر روی ۲۰ میلیون کولر را دارد، ولی نیازمند تامین مالی جدی است.

وی در پاسخ به این سؤال ایسنا که چرا اجرای این طرح با کندی پیش می‌رود، توضیح داد: یکی از دلایل آن استانداردها هستند و لازم است در این زمینه رگولاتوری، استانداردها را برای شرکت‌های کولرسازها ارتقاء دهد تا صاحبان کارخانه‌های کولرساز، از این موتورها در خط تولید خود بهره ببرند.

خیاطیان تاکید کرد: وزارت نیرو در زمینه اخذ استانداردها اقداماتی  را اجرایی کرد و از سال آینده نیز این استانداردها پیاده‌سازی می‌شود.

وی یادآور شد: در صورتی که وزارت نیرو اجرای این استاندارد را پیگیری کند و شرکت‌های سازنده کولر موظف باشند از این موتورها در ساخت کولرهای آبی استفاده کنند، اتفاقات خوبی در حوزه کاهش و بهینه‌سازی مصرف انرژی رخ خواهد داد.

ارسال دیدگاه

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید