فاصله قیمت اجاره خانه های قدیمی و نوساز صفر شد تلاقی قیمت مسکن نوساز و قدیمی
مینا علیزاده روزنامه نگار: مشاهدات ميداني نشان ميدهد اجارهبهاي برخي واحدهاي قديمي به واحدهاي نوساز نزديک شده است و ديگر چندان تفاوت قيمتي بين آنها وجود ندارد. اما منشأ بروز اين اتفاق چيست؟ گراني و تورم هميشه تاثيرات بلندمدت و کوتاهمدت مختلفي در جوامع دارد، نسبتهاي سنتي را بر هم ميزند و رفتار گروههاي اقتصادي […]
مینا علیزاده روزنامه نگار: مشاهدات ميداني نشان ميدهد اجارهبهاي برخي واحدهاي قديمي به واحدهاي نوساز نزديک شده است و ديگر چندان تفاوت قيمتي بين آنها وجود ندارد. اما منشأ بروز اين اتفاق چيست؟
گراني و تورم هميشه تاثيرات بلندمدت و کوتاهمدت مختلفي در جوامع دارد، نسبتهاي سنتي را بر هم ميزند و رفتار گروههاي اقتصادي را تغيير ميدهد.
مثال بارز اين گزاره تغييراتي است که بازار مسکن در سالهاي اخير با آن مواجه بوده است. رکود در معاملات و ساخت و ساز، کاهش قدرت خريد مردم و افزايش بيسابقه قيمت واحدهاي مسکوني ترکيبهاي پيشين را تغيير داده است. يکي از اين تغييراتي که رسانهها در ماههاي گذشته در مورد آن نوشتهاند نزديک شدن اجارهبهاي آپارتمانهاي نوساز و قديميساخت است. اما اين موضوع تا چه اندازه به حقيقت عملکرد بازار نزديک است؟
بررسي آگهيهاي مسکن مناطق مختلف نشان ميدهد، در برخي مناطق اين نزديکي قيمت وجود دارد. براي مثال آپارتماني نوساز با متراژ ۱۰۰ متر در محدوده پونک ۵۰۰ ميليون تومان رهن و ۲۰ ميليون تومان اجاره ماهانه دارد، اين در حاليست که اجارهبهاي واحدي ديگري در همان منطقه و با همان متراژ که در سال ۱۳۹۲ ساخته شده است ۵۰۰ ميليون تومان رهن و ۱۸ ميليون تومان اجاره ماهانه دارد.
همچنين در فايلهاي مناطق ديگر مانند منطقه ۱۰ که بر اساس گزارشهاي پبشين مرکز آمار ايران از پرطرفدارترين مناطق است، همين موارد به چشم ميخورد. يکي از اين فايلها واحدي مسکوني است که ساخت آن به سال ۱۳۹۴ برميگردد و متراژ حدود ۶۰ متر دارد. صاحب اين واحد ۴۰۰ ميليون تومان رهن کامل براي آن در نظر گرفته است. از سوي ديگر آپارتماني در همين منطقه با متراژ مشابه، ۳۹۰ ميليون تومان رهن و اجارهاي پايين معادل يک ميليون و ۵۰۰ هزار تومان دارد. اما حالا بايد ديد دلايل بروز چنين اتفاقي چه ميتواند باشد؟
چند سالي ميشود که تورم مصالح ساختماني و در مجموع، افزايش هزينههاي مربوط به ساختمانسازي و کاهش حاشيه سود انبوهسازان، ساخت و ساز را به رکود کشانده است. آخرين گزارش مرکز آمار ايران از صدور پروانه ساخت نيز حاکي از کاهش ۲۸ درصدي ساخت واحدهاي مسکوني در بهار ۱۴۰۲ نسبت به زمستان سال گذشته است. در نتيجه، اين وضعيت و کاهش عرضه مسکن به بازار مصرفي بهويژه در کلانشهرها، باعث اقبال بيشتر به واحدهايي با سن بالاتر و در نتيجه افزايش قيمت اجاره آنها شده است. البته در مقياسي کليتر متراژ اين آپارتمانها نسبت به واحدهاي نوساز بالاتر است و در نتيجه گاهي اوقات اين برابري قيمت ناشي از برتري در متراژ است. از سوي ديگر حالا صاحبخانهها در کمبود فايلهاي عرضهشده به بازار واحدهاي خود را بازسازي ميکنند و با افزودن امکانات داخلي به آن، آپارتمان خود را با قيمت بالاتر اجاره ميدهد.