post

«نقش اقتصاد» از چشم انداز پيش روي بازار نفت خام گزارش مي دهد

نقشه راه اوپک پلاس براي بازار نفت

با رشد نگراني‌ها بابت چشم‌انداز رشد اقتصادي جهان و بازار نفت، دلالان و سفته‌بازان بازار نفت خام خوش‌بيني‌هاي قبلي را فراموش کرده‌اند و با افزودن بر حجم عرضه موجب شده‌اند که بهاي اين کالا در بازار جهاني نرخ نزولي به خود بگيرد. چشم‌انداز مثبت و پررونق بازار نفت در ماه سپتامبر که ناشي از اعلام […]

تاریخ انتشار: 28 آبان 1402 - 11:35
کد خبر: 14051

با رشد نگراني‌ها بابت چشم‌انداز رشد اقتصادي جهان و بازار نفت، دلالان و سفته‌بازان بازار نفت خام خوش‌بيني‌هاي قبلي را فراموش کرده‌اند و با افزودن بر حجم عرضه موجب شده‌اند که بهاي اين کالا در بازار جهاني نرخ نزولي به خود بگيرد.

چشم‌انداز مثبت و پررونق بازار نفت در ماه سپتامبر که ناشي از اعلام تداوم سياست کاهش عرضه از سوي اوپک‌پلاس بود در پايان ماه‌هاي اکتبر و به دنبال آن نوامبر جاي خود را به چيرگي نگاه منفي در بازار داد چرا که حالا که بازار اکنون به جاي نگراني بابت کسري عرضه، دلواپس کاهش تقاضاست. در نتيجه بهاي قراردادهاي آتي فروش در شاخص‌هاي برنت و وست‌تگزاس اينترمديت به نازل‌ترين موقعيت در چهار ماه گذشته سقوط کرده است.

اوپک و عربستان سعودي که رهبر غيررسمي آن قلمداد مي‌شود، همچنان روي موضع خود مبني بر تداوم رونق تقاضا در آينده پافشاري مي‌کند و سقوط بهاي نفت خام شاخص برنت از ۹۰ دلار به ازاي هر بشکه تا ۸۰ دلار طي هفته‌هاي اخير را ناشي از اغراق‌گويي‌ها در خصوص نگراني بابت تضعيف تقاضا مي‌داند. ادامه وضعيت فعلي مي‌تواند عربستان سعودي را قانع کند که سياست کاهش داوطلبانه يک ميليون بشکه‌اي توليد نفت خام را به طور کامل يا جزيي تا سال ۲۰۲۴ تمديد کند.

در حال حاضر قرار بر اين است که کاهش يک ميليون بشکه‌اي عرضه نفت از سوي عربستان سعودي و کاهش ۳۰۰ هزار بشکه‌اي آن از سوي روسيه تا پايان سال ۲۰۲۳ تداوم داشته باشد. اما با سقوط بهاي نفت خام به کمتر از ۸۰ دلار به ازاي هر بشکه ممکن است اين دو کشور عضو اوپک‌پلاس به منظور تقويت بهاي نفت خام در بازار دست به تمديد مدت اجراي سياست يادشده بزنند. با توجه به احتمال کاهش فصلي تقاضا طي سه ماه نخست سال جديد تداوم سياست کاهش عرضه در سال آتي ميلادي دور از انتظار نيست.

اطلاعات منتشره از سوي رويترز حکايت از آن دارد که ميزان فروش نفت توسط سفته‌بازان از ميزان خريد آنها پيشي گرفته است. تفاوت آماري عملکرد دلالان خوش‌بين به بازار با دلالان بدبين موجب شده است که بهاي نفت به پايين‌ترين نرخ در چهار ماه گذشته برسد. با احتساب شتاب کاهش بهاي نفت طي هفته‌هاي اخير مي‌توان انتظار داشت که اين روند در هفته‌هاي آتي نيز ادامه داشته باشد و بهاي شاخص‌اي برنت و وست تگزاس به نرخ ۷۵ دلار به ازاي هر بشکه نيز برسد.

وضعيت بدبيني بر بازار خريد و فروش نفت در حالي حاکم شده است که عربستان سعودي و اعضاي اوپک همچنان بر اين باورند که روند نزولي بازار مبالغه‌آميز است و به طور مثال حد نصاب تقاضا در چين نشان مي‌دهد که وضعيت تقاضا براي نفت خام اميدوار کننده و چشم‌انداز آن روشن است. دبير کل اوپک هيثم الغيص هفته گذشته مدعي شد که علي‌رغم چالش‌ها وضعيت اقتصاد جهاني مطلوب است. او در مورد تقاضاي جهاني براي نفت خام اظهار خوش‌بيني کرد. اين در حالي است که کمتر از سه هفته تا نشست مهم وزراي کشورهاي عضو اوپک‌پلاس باقيمانده است. تصميمات اتخاذشده در اين نشست مي‌تواند براي سياست توليد نفت بر اين کشورها اثرگذار باشد.

هفته گذشته نيز اوپک با اشاره به رکورد زدن ميزان خريد نفت خام توسط چين ضمن رد کردن نگراني‌هاي فعالان بازار، از استحکام شاخص‌هاي بنيادين بازار نفت خام خبر داده بود. اوپک در گزارش ماهانه خود براي ماه نوامبر اظهار داشته است که برخلاف اغراق‌گويي‌هاي منفي‌بافانه در بازار در خصوص روند خريد نفت توسط چين، آخرين اطلاعات حکايت از اين دارد که واردان نفت خام اين کشور در ماه اکتبر به ۱۱٫۴ ميليون بشکه در روز رسيده است و اين روند را نيز حفظ خواهد کرد تا به حد نصاب تازه‌اي براي سال جاري برسد.

هفته گذشته وزير انرژي عربستان صعودي شاهزاده عبدالعزيز بن‌سلمان نيز گفته بود که تقاضا در کشورهاي خريدار نفت وضعيت خوب و پررونقي دارد و تقصير سقوط بهاي نفت را بايد به گردن سفته‌بازان انداخت. حتي آژانس بين‌المللي انرژي نيز ضمن قابل توجيه دانستن وضعيت بدبيني جاري در بازار نفت تأکيد کرد که تقاضاي جهاني براي نفت خام از حد انتظارات فراتر خواهد رفت. اين نهاد همچنين پيش‌بيني خود از رشد تقاضاي نفت را براي سال‌هاي ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ کمي بالاتر ديده است.

 










ارسال دیدگاه

< / End-->