رجا ابوطالبی روزنامه نگار: شاخص بورس تا پایان سال به قله 2.5 میلیون واحدی میرسد/باز پسگیری سقف شاخص مثل آب خوردن!
اگر معاملات بورس در هفته دوم آذر 1402 بررسی شود مشخص میکند که سهام شرکت بازرگانی و تولیدی مرجان کار (کمرجان) توانست در این هفته با رشد 34 درصدی بیشترین بازدهی را میان رقبای بورسی خود به ارمغان بیاورد و به قیمت 769 تومان برسد. گفتنی است سهام کمرجان در تمامی روزهای این هفته بیشتر از 6 درصد رشد کرده است.
همچنین وملی، ثشرق و زماهان نیز دیگر سهمهایی بودند که در این هفته بازدهی خوبی از خود بر جای گذاشتند. به نحوی که این سه سهم طی هفته دوم آذرماه 23 درصد افزایش قیمت داشتند. به این ترتیب درمعاملات این هفته وملی به قیمت 23 هزار و چهار، ثشرق به دو هزار و 920 و زماهان به 897 تومان رسیدند.
در طرف مقابل اما ارقام ریزش سهمهای کمبازده کمتر بود؛ به طوری که غالبر با کاهش 14 درصدی بدترین عملکرد را میان سهمهای بورسی ثبت کرد. گفتنی است غالبر در حال حاضر در تراز 8026 تومانی قرار گرفته و نزدیکترین حمایت آن سطح 7204 تومان است.
همچنین ویسا و ولپارس نیز دیگر سهمهایی بودند که با کاهش 13 درصدی، بیشترین کاهش را در هفته دوم آذرماه به ثبت رساندند.
بر همین اساس شنیدهها حاکی از آن است که وضعیت بورس تا پایان سال میتواند روند رو به رشدی را تجربه کند.
یک تحلیلگر ارشد بازار سرمایه، از بازپسگیری شاخص 2.5 میلیون واحدی بورس تا پایان سال خبر داد و گفت: شاخص کل مجدد، سقف قبلی خود را خواهد دید؛ اما رشد صنایع یکسان و همزمان نخواهد بود.
مصطفی صفاری گفت: بازار سرمایه نسبت به تمام بازارهای موازی، یک عقب افتادگی 3.5 ساله دارد که از علت اصلی این عقب افتادگی، میتوان به تصمیمات و مصوباتی که صنایع مختلف بازار را تحت تأثیر قرار میدهد اشاره کرد.
وی افزود: واقعیت آن است که لایحه بودجه و مصوبات آن بر روی سودآوری شرکتها اثرگذار است و طبیعتاً در زمانی که تمام حواسها حول تصویب بودجه است، بازار به صورت کج دار و مریز به حرکت خود ادامه میدهد؛ به خصوص اینکه حقوق مالکانه، نرخهای خوراک و سایر عوامل مستقیماً بر سودآوری تاثیرگذار است که قاعدتاً از چشم سهامداران و تحلیلگران نیز دور نخواهد ماند.
این تحلیلگر بازار سرمایه در خصوص تأثیر مصوبات پیرامون هزینهها در بودجه ادامه داد: از صورتهای مالی و گزارش عملکرد ماهانه شرکتها اثبات میشود که درآمد آنها رشدی بیش از 50 درصدی را تجربه کردند؛ اما زمانی که عمیقتر میشویم، واضح به این نکته پی میبریم که حاشیه سود آنها کاهش یافته است. علت هم آن است مصوباتی که هزینههای شرکت را افزایش میدهد، قدرت بیشتر از 50 درصد داشته و سود شرکتها را کاهش میدهند؛ هر چند این بدان معنا نیست که بازار سرمایه از ارزندگی کافی برخوردار نیست و قیمتهای فعلی برای 3.5 سال پیش است و در مقطع کنونی بهترین بازار سرمایهگذاری همین بورس خواهد بود.
صفاری در خصوص بازدهی صنایع تصریح کرد: علیرغم اینکه انتظار میرفت رشد گروه خودرو و بانک بیش از سایر گروهها باشد، اما اصلاح عمیقتر آنها در روز 4 شنبه نگرانی را در دل سهامداران باقی گذاشت؛ همچنین مادامی که انتظار رشد بیشتری از یک صنعت میرود، به همان اندازه باید انتظار افت و اصلاح را داشت.
وی اظهار داشت: به بیان دیگر کسب بازدهی بیشتر با ریسک بالاتری همراه خواهد بود. علیالخصوص دو صنعت نامبرده که عموماً سودآور نبوده و بیشتر دارایی محور هستند. اما صنایع پتروشیمی و فلزات اساسی هم سود معقول را به ارمغان میآورند و هم در مقابل اصلاحات عملکرد بهتری را از خود بهجای میگذارند.
این کارشناس بازار سرمایه ابراز امیدواری کرد و گفت: بازپسگیری سقف شاخص تا پایان همین امسال اتفاق خواهد افتاد و این را میتوان در رشد ناگهانی ارزش معاملات و واکنش کلیت بازار به اخبار مثبت جستوجو کرد؛ اما شناسایی صنایع در مقاطع زمانی مختلف باید در دستورکار سهامداران و تحلیلگران برای کسب بازدهی حداکثری در دستور کار قرار گیرد.