معمای نفتی ایران و چین

0
88

سجاد طاهری روزنامه نگار: رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین با بیان اینکه روند تخفیف ایران به چین در فروش نفت در سال گذشته کاهشی بوده است، گفت: خبرسازی‌ها تاثیری در فروش نفت ایران ندارد و با توجه به تحریم‌ها، الان صادرات نفت کشورمان در شرایط حداکثری قرار دارد.

خبرگزاری رویترز مدعی شد: «ایران ارسال محموله‌های نفتی به چین را متوقف کرد؛ زیرا تهران قیمت‌های بالاتری را از مشتری اصلی خود می‌خواهد و عرضه نفت ارزان را برای بزرگترین واردکننده نفت خام در جهان کاهش داده است.»

ادعای رویترز در حالی مطرح شد که به گفته موسسه کپلر، صادرات نفت ایران به چین در ماه گذشته (دسامبر) را 1.2 میلیون بشکه در روز رسیده و حتی ایران توانست فروش نفت خود را در ماه نوامبر به 1.5 میلیون بشکه نفت در روز برساند.

پس از کرونا ظرفیت پالایشی چین افزایش یافته است، به طوری که در برخی ماه‌ها بیش از 12 میلیون بشکه نفت وارد کرده که نفت ایران هم 10 درصد ظرفیت واردات این کشور را تشکیل می‌دهد.

میزان واردات نفت چین در سالهای اخیر

جواد اوجی، وزیر نفت نیز بارها از افزایش تولید نفت ایران تا 3.4 میلیون بشکه نفتی خبر داده بود و طبق گزارش بلومبرگ هم 91 درصد از نفت ایران هم به چین فروخته می‌شود.

گزارش بلومبرگ مبنی بر اینکه چین 91 درصد نفت صادراتی ایران را خریداری می‌کند

مجیدرضا حریری، رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین بیان کرد: روند تخفیف ایران به چین در سال گذشته کاهشی بوده و با توجه به شرایط تحریمی و منافع کشور، این تخفیفات جزو اسرار است.

وی گفت: این خبرسازی‌ها تاثیری در فروش نفت ایران ندارد و با توجه به فروش به ایران از سوی آمریکا تحریم است، اما الان هم در شرایط فروش حداکثری نفت هستیم.

رویترز به دنبال خبرسازی است

علی رضا ستوده، کارشناس انرژی نیز معتقد است با توجه به افزایش ظرفیت پالایشی چین و همچنین افزایش تولید نفت ایران، اخبار مبنی بر توقف صادرات نفت به چین صحت ندارد و ادعایی بیش نیست.

وی تاکید کرد: رویترز اقدام به خبرسازی کرده تا با این کار هم باعث ایجاد جو روانی در داخل ایران شود و هم با توجه با واکنش‌های مسئولین نسبت به این خبر، اطلاعات خود را نسبت به فروش نفت ایران وسیع و دقیق‌تر کند.

اخبار مبنی بر توقف صادرات نفت صحت ندارد

نصرالله زارعی کارشناس انرژی نیز مطرح کرد: این اخبار همیشه برای کنترل بازار بوده و با توجه به تنش‌های بین‌المللی اخیر بیشتر شده است، از دیدگاه اقتصادی نیز، هیچ‌گاه، خریدار و فروشنده نفت خام تصمیم مقطعی نمی‌گیرند؛ زیرا بستن چاه و راه‌اندازی مجدد آن برای فروشنده هزینه و زمان زیادی دارد و خریدار هم اگر بخواهد خوراک خود را تغییر دهد نیاز به زمان دارد.

وی بیان کرد: همچنین در قراردادها شرایط تغییر قیمت ذکر می‌شود؛ بنابراین برای تغییر قیمت با یک چانه‌زنی قیمت را می‌توان تغییر داد. با توجه به اینکه ایران و چین در صادرات و واردات نفت، منافعی مشترک دارند، توقف صادرات نفت به چین را مردود می‌دانم.

یک مدیر بازرگانی مستقر در چین به رویترز گفت: هنوز معلوم نیست آیا پالایشگاه‌های چینی این قیمت جدید را قبول خواهند کرد یا خیر.

منابع بازرگانی به رویترز گفتند: دستکم یک پالایشگاه مستقل در شاندونگ، این قیمت بالاتر را پذیرفته و یک محموله را با تخفیف کمتر در اواخر دسامبر خریداری کرده است.

اما در ادامه یک خریدار چینی در شاندونگ گفت: خریداران برای یافتن یک راه‌کار تلاش می‌کنند زیرا قیمت‌های جدید، بالا هستند. همچنین انتخاب‌های محدودی وجود دارد.

بر اساس گزارش اویل پرایس، قیمت‌های بالاتر برای نفت ایران، حاشیه سود پالایشگاه‌های مستقلی را که پس از تحریم‌های آمریکا، به خرید نفت ایران ادامه دادند، ضعیف خواهد کرد. بعلاوه، افزایش قیمت نفت برای مشتریان چینی، ممکن است نفت ارزان در دسترس چین را که با خرید نفت تحت تحریم، میلیاردها دلار صرفه جویی کرده است، کاهش دهد. رویترز مدعی است چین در فاصله ژانویه تا سپتامبر سال 2023، با واردات حجم بالایی از نفت ارزان‌تر از روسیه، ایران و ونزوئلا که هر سه تحت تحریم‌های آمریکا قرار دارند، 10 میلیارد دلار صرفه جویی کرده است.

 

ارسال دیدگاه

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید