غلامرضا سلامی اقتصاددان: در صورت تداوم پرداخت یارانههای تشویقی احتمال کسری شدید بودجه وجود دارد بههرحال با اینگونه سیاستها، بر رقم کسری بودجه افزوده میشود. کل کسری بودجه دولت خیلی بیشتر از این حرفها است.
در این بخش که خرج دولت موجه است، اما جاهایی وجود دارد که خرجها اصلاً توجیهی ندارد و باید دقت کنند که آن هزینهها حذف میشود. این بخش حتی اگر کسری بهوجود آورد که میآورد، اما قاعدتاً به اقشاری پرداخت میشود که نیاز به یارانهها دارند.
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، یک حقیقت را درباره کسری بودجه میگوید کسری بودجه دولت نباید بهانهای باشد که این نوع پرداختهای یارانهای قطع شود، زیرا از گروههای 10 گانه، 6 گروه تحت فشار هستند. اما اگر این یارانه به گروههای بالاتر و پردرآمد، یعنی 8، 9 و 10 پرداخت میشود، باید سیستم اصلاح شود.
دولت در رابطه با کسری بودجه باید یارانههای دیگر حذف کند؛ مثل یارانه انرژی. این یارانهها مشکلساز است؛ یارانهای که افراد ثروتمند از آن استفاده میکنند.
رقم یارانههای انرژی بالاست و اگر این بخش را بتوانند کنترل کنند، کسری بودجه نیز اصلاح میشود. در مقابل، دیگر نیاز نیست که به مردم فشار مالیاتی بیاورند.
ما اگر دلار را 60 هزار تومان در نظر بگیریم، بنزین را 2 سنت میفروشیم. بنزین در کشورهای اروپایی 6، 7 دلار است و در کشورهای عربی هم که تولیدکننده هستند، بالاتر از این رقمها بنزین را میفروشند.
بد عمل کردن دولت، یک مقداری بالا بردن قیمتها را با مشکل مواجه میکند، ولی به طور کلی به جای اینکه بحث کنیم که رزق افراد کمدرآمد را از محل یارانهها به خاطر کسری بودجه کم کنیم، باید درایت و شجاعت به کار ببریم و بتوانیم یارانههای پنهان را از بین ببریم.