حسین کنعانیمقدم نماینده ادوار مجلس: بهنظر میرسد که در مسائل اقتصادی دچار نوعی بیبرنامگی شدهایم. این وضعیت باعث شده اظهارنظرهایی که مسئولین اقتصادی کشور ارائه میدهند، جو روانی بازار را بر هم بزند. وقتی رئیسجمهور یا وزیر اقتصاد نتیجه تلاشهایشان را اعلام میکنند و میگویند که ما به دنبال تثبیت بازار ارز هستیم، این یک فاجعه است که ما هر سال بعد از جهشهایی که انجام میدهیم میگوییم میخواهیم آن را تثبیت کنیم. در حالی که باید ارزش پول ملی را آنقدر بالا ببریم که ارزش ارزهای خارجی پایین بیاید.
نکته بعدی در مسائل اقتصادی این است که یکی از مبانی اقتصاد وجود کاهش و افزایش قیمتها و یا به عبارتی نوسانات قیمتهاست که میتواند انگیزهای برای تجارت و فعالیتهای اقتصادی باشد. بهنظر من، صحبت از ثبات کامل قیمتها کار اشتباهی است. اگر به هند نگاه کنیم، وقتی گاندی استعمار انگلیس را شکست داد و برای تأمین بانک مرکزی خود درخواست کرد مردم، بهویژه زنان هندی، طلاهای خود را به بانک بیاورند، این اقدام به پشتوانه آن، قدرت اقتصادی هند را افزایش داد و مانع از شکست اقتصادی شد. در حال حاضر اعلام میشود حدود 60 تا 70 میلیارد دلار پول فیزیکی در دست مردم است که بهدلیلعدم اعتماد به بانکها، آن را در خانههایشان نگهداری میکنند. این وضعیت نهتنها باعث ناامنی میشود، بلکه نگهداری پول خارج از جریان اقتصادی، نوعی ضرر اقتصادی و مقابله با افزایش ارزش پول ملی است.
دولت باید اقداماتی انجام دهد تا مردم سرمایههای خود را وارد اقتصاد کنند و به آن اعتماد پیدا کنند. در گذشته، ما بحث میکردیم که بانکها باید پساندازهای ارزی را ارائه دهند و به آنها سود پرداخت کنند، همانطور که به پساندازهای ریالی سود میدهند. این میتواند انگیزهای باشد تا افراد سرمایههای خود را به بانکها بیاورند، به شرطی که پس از مدتی اعلام نکنند که اگر خواستید پولها را از بانک بردارید به نرخ دولتی و ریال تبدیل میکنیم؛ چرا که این نوع اقدامات موجب از دست رفتن اعتماد مردم میشود، مانند آنچه در بورس اتفاق افتاد.به هر حال، امارات که اندازه یک استان ماست، دارای 700 تا 800 میلیارد دلار درآمد غیرنفتی است. ما که روی منابع نفت، گاز و معادن نشستهایم و کشوری با 85 میلیون جمعیت و نیروی انسانی توانمند و نخبه داریم، چرا باید با ناترازی در حوزه نفت، گاز، بنزین، هوا و انرژی مواجه شویم؟ این نشاندهنده این است که ما در بخش مدیریت مشکل داریم و با چالشها روبرو هستیم و این چالشها باید حل شوند. نباید همه مشکلات را گردن مردم بیندازیم، بهخصوص از آن جهت که مصرف میکنند. در بسیاری از کشورهای دنیا، مردم را تشویق میکنند که مصرف بیشتری داشته باشند تا بتوانند از تولیدات خود درآمدزایی کنند. متأسفانه، در ایران این بحث بهدرستی دنبال نمیشود.دراین شرایط باید همه ما به قانون و اجرای آن پایبند باشیم، در عین حال که مسئولین نیز باید به تبعاتعدم اجرای قانون توجه کنند.ما باید مراقب باشیم که در دام مثلث شومی که رهبر انقلاب هم به اشاره کردهاند و شامل ایجاد یأس و ناامیدی، ایجاد اختلاف و تشتت و در نهایت بلوا و آشوب است، گرفتار نشویم. برخی افراد فکر میکنند اگر از این ابزارها علیه رقبای سیاسی خود استفاده کنند، موفق خواهند شد؛ در حالی که تجربه نشان داده افرادی که از این ابزارها برای فشار به مسئولین بهره میبرند، نخستین ضربه را خود خواهند خورد و سپس به اعتماد مردم که یک سرمایه اجتماعی است، آسیب میزنند.