ذخاير نفتي شناور ايران صفر شد
قرارداد نانوشته ميان ايران و آمريکا براي فروش نفت
نسترن فراهانی روزنامه نگار: طبق آمار موسسه کپلر، ذخاير نفتي شناور ايران به نزديک صفر رسيده است. در عين حال رويترز هم از تخفيفهاي ويژه ايران به چين در بازار نفت خبر داد و اين شائبه هم وجود دارد که کاخ سفيد به رياست جو بايدن از تحريمهاي نفتي ايران چشمپوشي کرده است. گزارش اخير […]
نسترن فراهانی روزنامه نگار: طبق آمار موسسه کپلر، ذخاير نفتي شناور ايران به نزديک صفر رسيده است. در عين حال رويترز هم از تخفيفهاي ويژه ايران به چين در بازار نفت خبر داد و اين شائبه هم وجود دارد که کاخ سفيد به رياست جو بايدن از تحريمهاي نفتي ايران چشمپوشي کرده است.
گزارش اخير موسسه کپلر از صفرشدن ذخاير نفتي شناور ايران حکايت دارد. اين در حالي است که وزارت خزانهداري آمريکا تاکنون در ظاهر ۱۷۶ تحريم بر شبکه فروش نفت ايران شامل نفتکشها، شرکتها و افراد اعمال کرده است.
موضوعي که باعث شده شائبههايي مبني بر چشمپوشي آمريکا از تحريمهاي نفتي ايران در شرايط بدون اجراي برجام مطرح شود. حتي اگر توافق پنهاني هم در کار نباشد، به نظر ميرسد افزايش قيمت نفت در بازارهاي جهاني، آمريکا را بر آن داشته تا تحريمهاي خود عليه نفت ايران را حداقل براي مدتي ناديده بگيرد و اجازه ورود آن به بازار را بدهد. بهويژه آنکه شرايط بازار نفت تأثير مستقيمي روي انتخابات سال آينده رياست جمهوري آمريکا خواهد گذاشت.
گرچه اکنون چنين شرايطي را بايد به فال نيک گرفت، اما رويترز در گزارشي ديگر از تخفيفهاي ويژه ايران به چين در فروش نفت خبر داده است. چنانکه ميزان اين تخفيف طي ۹ ماه بيش از ۴٫۲ ميليارد دلار بوده است.
در همين زمينه چندي پيش از سوي منابع داخلي اعلام شد که موجودي ذخاير نفتي شناور ايران پس از بارگيري اکثر اين ذخاير به مقصد چين به صفر رسيد که اين مسئله پيامدهاي سياسي و اقتصادي دارد. اين ذخاير با وجود تحريمهاي ايالات متحده آمريکا فروخته شد.
نگاهي به آمار نشان ميدهد ايران در سالهاي گذشته بزرگترين ذخاير نفتي شناور جهان را در اختيار داشت و بخش اعظم اين ذخاير را ميعانات گازي تشکيل ميداد. ميعانات ذخيرهشده در نفتکشهاي عظيم در برخي مواقع از ۸۰ ميليون بشکه فراتر رفت.
مدتي قبل هم بلومبرگ در گزارشي در اين رابطه نوشت: ايران با ادامه پيشرفت مذاکرات هستهاي، نفت بيشتري به کشتيها براي سرعت بخشيدن به صادرات در صورت به نتيجه رسيدن مذاکرات و رفع تحريمها منتقل کرده است.
چرا ذخاير نفتي شناور ايران کاهش يافت؟
حشمتا… فلاحتپيشه، نماينده مجلس دهم، در رابطه با علت کاهش ذخاير نفتي شناور ايران به تجارتنيوز گفت: در شرايط تحريم چين مقصدي پايدار براي نفت ايران است. اين کشور در اوج تحريمها اجازه داد ايران نفتش را با تخفيف صادر کند. بنابراين دالاني براي تجارت نفت بين ايران و شرکتهاي چيني شکل گرفت که براي دو طرف بهصرفه است. در اوج کمبود نفت در بازار طرفهاي چيني، نفت ايران را با تخفيف ويژه ميبرند و براي ايران هم دور زدن کلان تحريمهاست. در واقع يک طرف ماجرا چين است که آمريکاييها با اين کشور وارد چالشهاي اساسي نميشوند.
وي افزود: آمريکا به دليل شرايط حاکم بر بازار نفت چشم خود را بر صادرات نفت ايران بستهاند. بعضاً نفت شناور و نفت سرگردان بازار ايران به بيش از ۲۵ ميليون بشکه ميرسيد، اما عملاً اين نفت فروش رفته است و دليل اصلي آن به جنگ روسيه و اوکراين بازميگردد. جنگ اوکراين باعث شد به يکباره نيمي از نفت روسيه در بازار جايگاه پيدا نکند و بخش عمده نفت وارد بازار تحريمي شود.
به عقيده او بحرانهايي که در شرايط طبيعي شکل گرفت نيز باعث افزايش ۳۰ تا ۴۰ درصدي قيمت نفت شد. آمريکاييها ميدانستند که اگر در شرايط فعلي نرخ بدهند علاوه بر اينکه کمبود نفت در بازار وجود دارد و امکان تحريم روسيه کاهش پيدا ميکند، قيمت نفت هم افزايش پيدا ميکند. از اين رو آمريکاييها به سمت حفظ توازن در بازار جهاني نفت و همچنين حفظ قيمت آن حرکت کردند.
فلاحتپيشه تاکيدکرد: موضوع غزه نيز نوساني طبيعي در بازار جهاني نفت ايجاد کرد. در چنين شرايطي موقعيت براي عرضه بيشتر نفت ايران فراهم شد. نفت ايران کانال عرضه مطمئني در شرق پيدا کرده و نفت روسيه نيز از کانال هندوستان مجدداً به غرب وارد ميشود. اکنون بازار انرژي در حال تطبيق خود با بحرانهاي دنياست.
نماينده سابق مجلس توضيح داد: شرايطي که ذيل تجارت خارجي در ايران شکل گرفته با واقعيات موجود چندان همخوان نيست و ايران بيش از مانوري که امروز ميدهد فضاي مانور دارد. علاوه بر اينکه جنگ اوکراين در جريان است جنگهاي ديگري هم ادامه دارد و ايران بايد تخفيفها را کاهش دهد و بتواند نفت خود را بدون تخفيف بفروشد.وي با اشاره به قرارداد نانوشته ميان ايران و آمريکا براي فروش نفت ايران تصريح کرد: اين قرارداد تنشزدايي همه جانبهاي بين ايران و آمريکا بود. ولي اين قرارداد داراي ضمانت اجرا نيست. تعهدات بينالمللي ضمانت اجراي توافق نانوشته بين ايران و آمريکاست. حتي اگر توافقي بين ايران و آمريکا شکل نميگرفت، آمريکاييها هم عزمي براي تحريم نفت ايران نداشتند. در واقع گشايشهاي موجود در مسير فروش نفت ايران به خاطر تحولات بينالمللي است نه عنايت آمريکا.